Mutatjuk, hogy készíts EGYBEN SÜLT, krémesen puha fokhagymát

Olcsó, egyszerű, mégis különleges, és valami eszméletlen ízélmény – ha friss, ropogós héjú kenyérre kened, akkor pedig tényleg ez a non plus ultra. És mindössze egy fej fokhagyma kell hozzá, meg némi olaj! Mutatjuk, hogy készül az egyben sült fokhagyma a sütőben.

A sült fokhagyma régi-új trendje

Ti emlékeztek erre a trendre a '90-es évekből? Egy fej fokhagyma a sütőbe dobva alufóliában, vagy esetleg kinti szalonnasütésnél a parázsba ejtve, mely kicsomagolva isteni, füstös-krémes-intenzív ízével minden húsételt feldob. Vagy csak magában egy szelet fehér kenyeret. A kitchn cikke adta az inspirációt, hogy felelevenítsük a sült fokhagyma kicsit elfeledett csodáját – mert olcsó, elképesztően egyszerű, és annyira durva ízélmény, hogy a fokhagymarajongók könnybe lábadnak tőle, ez egészen biztos. Elkészítettük.

A végeredmény egy kenhető, selymes-ízes fokhagymakrém – recept itt!

Hogy hogyan készül?

Első lépésként végy egy egész fej fokhagymát, a legkülső, száraz héját dörzsöld le róla, és a lenti képen látható módon nyesd le a tetejét egy nagy, éles késsel, hogy a csupasz gerezdek megmutassák magukat.

A titok nyitja a vágás – így tudod majd kinyomkodni a krémesre sült gerezdeket!

Tedd alufóliára, löttyintsd meg olajjal (olívával például), sózd, borsozd, és csomagold be teljesen. Ez a néhány összetevő bőven elég lesz, hogy a fokhagyma íze domináljon, mégis krémes legyen a végeredmény.

Némi olívaolaj, só meg bors kell csak hozzá, na meg egy alapos alufóliatakaró – recept itt!

Tedd tepsire, és süsd egy órán át a sütőben. Ha elkészült, csomagold ki, hagyd pár percig pihenni, majd a héjból kinyomkodva a gerezdeket kend friss bagettre, kenyérre, pirítósra. Hedonisták vajat is tegyenek alá!

Na ezt nevezzük mi fokhagymakrémnek, nem a bolti, adalékanyagos tubusost – recept itt!

Hogy mire használhatod még?

Az a jó benne, hogy tulajdonképpen fokhagymakrémként is funkcionál, azaz nemcsak magában, illetve kenyérre kenve isteni, de elrakhatod akár a fagyasztóba is, hogy kvázi umamiként (ízfokozóként) előkapd, ha kell egy kis turbózás az ételbe. Mehet pörköltbe, bolognai raguba, levesekbe, tésztaszószba, pestóba, nem bánod meg!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Fotók: Réthly Dávid / Nosalty


Még több fokhagyma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...