A sült fokhagyma régi-új trendje
Ti emlékeztek erre a trendre a '90-es évekből? Egy fej fokhagyma a sütőbe dobva alufóliában, vagy esetleg kinti szalonnasütésnél a parázsba ejtve, mely kicsomagolva isteni, füstös-krémes-intenzív ízével minden húsételt feldob. Vagy csak magában egy szelet fehér kenyeret. A kitchn cikke adta az inspirációt, hogy felelevenítsük a sült fokhagyma kicsit elfeledett csodáját – mert olcsó, elképesztően egyszerű, és annyira durva ízélmény, hogy a fokhagymarajongók könnybe lábadnak tőle, ez egészen biztos. Elkészítettük.
Hogy hogyan készül?
Első lépésként végy egy egész fej fokhagymát, a legkülső, száraz héját dörzsöld le róla, és a lenti képen látható módon nyesd le a tetejét egy nagy, éles késsel, hogy a csupasz gerezdek megmutassák magukat.
Tedd alufóliára, löttyintsd meg olajjal (olívával például), sózd, borsozd, és csomagold be teljesen. Ez a néhány összetevő bőven elég lesz, hogy a fokhagyma íze domináljon, mégis krémes legyen a végeredmény.
Tedd tepsire, és süsd egy órán át a sütőben. Ha elkészült, csomagold ki, hagyd pár percig pihenni, majd a héjból kinyomkodva a gerezdeket kend friss bagettre, kenyérre, pirítósra. Hedonisták vajat is tegyenek alá!
Hogy mire használhatod még?
Az a jó benne, hogy tulajdonképpen fokhagymakrémként is funkcionál, azaz nemcsak magában, illetve kenyérre kenve isteni, de elrakhatod akár a fagyasztóba is, hogy kvázi umamiként (ízfokozóként) előkapd, ha kell egy kis turbózás az ételbe. Mehet pörköltbe, bolognai raguba, levesekbe, tésztaszószba, pestóba, nem bánod meg!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fotók: Réthly Dávid / Nosalty
Még több fokhagyma itt: