7 sütési tipp, amit nagymamáink tanítottak nekünk

A nagymama süteményei örök emlékeket hagynak bennünk. Azok az ízek, amelyeket ők tudtak belecsempészni egy-egy süteménybe, feledhetetlenek, mi pedig felnőttként csak remélni tudjuk, hogy felérhetünk egyszer az ő tudásukhoz.

A nagymama receptes könyvei igazi kincseknek számítanak, általuk talán egy kicsit mi is közelebb kerülhetünk ahhoz a tudáshoz, melyet ők halmoztak fel az évek során. Most olyan tippeket hoztunk nektek, melyeket nekünk is nagymamáink mutattak, és amelyeket minden süteménysütés alkalmával bevetünk a finomabb végeredmény érdekében.

Rengeteg hasznos praktikát leshetünk el a Nagyitól

1. Egy csipet só

A só használata elengedhetetlen a süteményeket illetően. Sosem kell sokat használni, itt tényleg az egy csipet a mérték, hiszen a só célja is az a süteményben, hogy még inkább kiemelje az édes ízeket.

2. Használjunk sütőpapírt

Bár a tepsik és a süteményes tálak vajjal és margarinnal is kikenhetőek, a sütőpapír minden esetben segítségünkre lehet, általa ugyanis biztos nem ég oda a sütemények alja, nem kell annyit takarítani sem, ráadásul sokkal könnyebben lehet kiemelni az elkészült finomságokat is a tálakból.

3. Legyen a desszertben egy kis meglepetés

Kisgyerekként kevesen szeretik a mazsolát a süteményekben, ahogy viszont egyre nagyobbak leszünk, úgy mi is rájövünk arra, hogy egy kis extra milyen kellemes meglepetés tud lenni az édességekben, gondoljunk csak a meggyes kókuszgolyóra! Egy kevés aszalt gyümölcs vagy olajos mag, dióféle minden süteményt feldob a kuglófoktól kezdve a brownie-n át egészen a különböző kekszekig.

Diós Kossuth-kifli

Nem tudni, tényleg Kossuth kedvence volt-e, de az biztos hogy sokunk kedves desszertje ez a könnyed piskóta. Az egész pikk-pakk kész van, én a tésztába egy egész citrom héját és levét is ...

4. Kuglóf és cukor

A kuglófformát általában vajjal és liszttel kenjük ki, szerintünk viszont egy kevés kristálycukrot is érdemes körbeszórni a formában. Ettől a megoldástól nem ragad bele a tálba a sütemény, ráadásul képződik egy enyhe karamellizált réteg a sütemény külsején, amitől még finomabb lesz a kuglóf.

5. Üsd oda azt a tepsit!

Elkészült a sütemény tésztája vagy a piskóta, Mama pedig minden egyes alkalommal odaütötte a tepsi alját a konyhapulthoz. Hogy miért? Mert így sikerült egy csapásra (szó szerint) kipukkasztania a tésztában található összes buborékot, ezzel is elkerülve, hogy a sütemény nagyon levegős legyen.

Csak pár ütés, és nincs lyukacsos tészta!

6. Hogy ne száradjon ki a tészta

Sütés közben könnyen kiszáradhat a sütemény tésztája, éppen ezért érdemes egy hőálló tálban egy kevés vizet (1-2 deciliter) berakni a sütőbe.

7. A csokitorták titkos hozzávalója

Még mindig nem térünk magunkhoz attól a trükktől, amelyet nemrégiben lestünk el olyan nagymamáktól, akik bár nem a közelünkben élnek, mégis remek tippet adtak: tegyünk savanyúkáposztát a csokitorta piskótájába! Egyfelől a káposzta még puhábbá teszi a tésztát, a só pedig még jobban kiemeli az édes és kakaós ízeket.

További érdekességeket a káposztás csokitortáról ide kattintva találsz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Egyéb hasznos megoldások a konyhában:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...