Kis méretű konyhákban, nyaralókban vagy épp egyszemélyes háztartásokban nem feltétlenül van szükség nagy, beépített sütőre vagy kombinált tűzhelyre, hiszen vagy a hely nem elegendő hozzá, vagy épp nem lenne kihasználva, esetleg energiapazarlás lenne nap mint nap bekapcsolni. Olcsóbb és praktikusabb, ha más eszközöket szerzünk be a nagy sütő helyett, ezekkel is ugyanolyan, vagy akár még jobb is lehet a nagyobb méretű húsok sütése.
A BBC cikke pont arra hívja fel a figyelmet, hogy az elszálló energiaárak idején nem is feltétlenül okos megoldás folyton a sütőt használni, hiszen egy egész család számára is el tudjuk készíteni a hétvégi nagyobb sülteket, húsételeket, rakottakat, azaz tipikusan olyan ételeket, amiket hagyományosan sütőben szokás.
Airfryer
Az egyik kézenfekvő, és itthon is egyre elterjedtebb sütőkiváltó megoldás a forró levegős sütő, azaz airfryer, amely nem más, mint egy légkeveréses sütő egy kisebb dobozban.
Mivel a mérete jóval kisebb, mint a hagyományos sütőé, ezért sokkal gyorsabban és jobban tud benne áramolni a forró levegő, ezért a hagyományos sütési idő töredéke alatt készülnek el benne az extrán ropogósra sülő húsok...
...és ahogy a légkeveréses sütésnél is ropogósra sülnek a rántott húsok, az air fryerben is így van, ráadásul alig vagy egyáltalán nem kell olajat használnunk a sütésnél.
Hátránya, hogy mérete miatt kevesebb hús fér bele, mint a hagyományos sütőbe, ezért lehet, hogy két vagy több részletben készül el az étel, de a sütési idő rövidsége kárpótol ezért. Nemcsak húsokat, hanem zöldségeket is remekül lehet benne pirítani.
Slow cooker, azaz a lassúfőző
Itthon kevésbé elterjedt, de könnyen lehet, hogy a következő évek sztárja lesz az angolszász országokban és Amerikában alapdarabnak számító lassúfőző edény, amely nem más...
...mint egy alacsony, de állandó hőmérsékletet biztosító elektromos készülék, amelyben remekül elkészíthetők a különböző szaftos húsételek, egybesült húsok, nehezebb húsokból készülő raguk, vagy épp a hosszú órákon át készülő, csodálatosan puhára és szaftosra sülő pulled pork, azaz a tépett sertés.
A lassúfőző hatalmas előnye, hogy csak bele kell tenni a hozzávalókat, és el kell indítani, a hús mérete és fajtája, valamint a készülő étel jellegétől függően pár óra alatt elkészül az étel, nekünk egyáltalán nem kell foglalkozni vele, nem szükséges kavarni, nyitogatni, változtatni a hőmérsékletet. Vannak, akik este összeállítják az ételt, majd lefekszenek aludni, reggelre pedig kész is a családnak az ebédre való.
Mikró
Nemcsak a nyolcvanas-kilencvenes évek divatja volt a mikróban valós sütés-főzés, el kell ismerni, hogy a mikrohullámú sütő nemcsak melegítésre használható. Vannak, akik például krumplit, rizst és gumós zöldségeket csak mikróban készítenek, vannak, akik a bögrés sütiket és különböző édességeket, akár pudingot is szeretnek ott készíteni, de még akár húsokat is lehet a mikróban készíteni, főleg ha az rendelkezik grillező funkcióval.
A titok, hogy a húsoknál használjunk sütőzacskót, és a fűszerezést mindenképp még nyersen végezzük el, hogy ne legyen hóka az elkészült hús, érdemes paprikával vagy valamilyen sötétebb szósszal is bedörzsölni a húst sütés előtt, majd a zacskót eltávolítva a sütés végén pár percet grillezni is.
Kukta
A kuktát vagy szereti valaki, és akkor napi használatban van, vagy ódzkodik tőle, mivel a nagy nyomással a főzési időt minimálisra csökkentő gőzben főzés tényleg tud egy kicsit félelmetes lenni. De a modern kukták már nem annyira kiismerhetetlen jószágok, mint évtizedekkel korábbi társaik, érdemes tehát beruházni egyre, ha nincs a háztartásban sütő.
Hiszen a kuktával nemcsak gyorsabban készül el a babfőzelék vagy épp az egyébként órákig fővő húsleves, de a káposztaféléknek és más zöldségeknek is elég pár perc – sokszor tényleg csak maximum kettő vagy öt –, sőt nagyobb húsokat is gyorsan át tudunk főzni a kuktában percek alatt, tegyük a kuktába a húst a különböző ízesítő fűszerekkel, mázakkal vagy épp szósszal, és adjunk hozzá egy kevés vizet, de tényleg ne sokat, hiszen a cél nem az, hogy levest főzzünk, hanem hogy a húsból kifővő nedvek főzzék és süssék át a húst, mivel ezek a keletkezett vákuum miatt nem tudnak távozni az edényből.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: