5 süteménysütési kudarc, ahonnan még van visszaút

A süteménysütés viszonylag egyszerű folyamat, amit egy-egy recept szabályoz. Persze nem mindig sikerül minden úgy, ahogy kéne, és ilyenkor ütnek be a kisebb-nagyobb katasztrófák. Szerencsére ezek közül sok helyzet még menthető.

Sok buktatót rejteget magában a süteménysütés világa, amelyeket nem mindig olyan egyszerű észrevenni. Ezektől viszonylag gyorsan elmehet az ember kedve, ami persze teljesen érthető. Azonban ilyenkor van szükség egy ehhez hasonló cikkre, amelyből a házi cukrász újabb energiákat és motivációt gyűjthet. Mégpedig azért, mert ez a cikk arról fog szólni, hogy mely süteménysütési kudarcokból tudunk egyszerűen és kreatívan kilábalni. Hiszen nem minden baki jelenti a sütemény azonnali halálát.

5 süteménysütési kudarc, ahonnan még van visszaút

Túl lágy keksz

Ez a legtöbbször akkor történhet meg, ha félreolvasunk valamit a receptben. A túl nedves masszák elsőre, ég sütés előtt ugyan jónak tűnhetnek, azonban a sütőben eltöltött első pár percben fog beütni a krach.

A túl lágy massza ugyanis nem tartja meg a formáját, és a belőle kiporciózott kekszek egymásba folynak.

Megoldás:

A kekszeket süssük meg teljesen, ne dobjuk ki a szétfolyt tésztát, hiszen még hasznát tudjuk venni. Amikor már nem nyers a tepsi tartalma, vegyük ki a sütőből, és használjuk fel pohárkrémekhez vagy torták díszítéséhez az elhibázott kekszekből kapott morzsát.

Klasszikus linzer baracklekvárral

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Égett aljú keksz

A túl magas hőmérséklet, nem megfelelő tepsibélelés vagy az elfelejtett sütési idő okozhat csúnya, kormos, fekete aljakat. Ezek mégsem teszik tönkre teljesen a süteményünket, mert meg tudunk tőlük szabadulni.

Megoldás:

A kekszek alját egy sajtreszelővel reszeljük addig, amíg a kormos, fekete rész el nem tűnt. Ezt csak akkor végezzük el, ha a sütemények már teljesen kihűltek, különben könnyen széteshetnek a kezünkben.

Durván megrepedt sütemény

Egy kis hasadék még nem a világ vége, és a krémmel vagy töltelékkel egyszerűen eltüntethető. Azonban egy nagyobb rés – ami a nem megfelelő sütési körülmények miatt alakult ki – már lehetetlenné teszi, hogy szép torta legyen a piskótából.

Megoldás:

Ilyenkor sajnos nincs mást tenni, mint teljesen előröl kezdeni a tortát. A megrepedt piskótát pedig morzsaként vagy kisebb darabokban felhasználhatjuk pohárkrémekhez, trifle-höz vagy a dekoráláshoz.

Kiszáradt piskóta

A sima tojásos piskóta bizony kényes jószág: ha nem vigyázunk, könnyedén kiszáradhat. A megadott sütési időt mindig tartsuk be, hiszen akár már 1-2 plusz perc is kárt tehet a sütemény gyengéd szerkezetében.

Megoldás:

Mindegy, hogy piskótatekercsről vagy –lapról van szó, ha túlsütjük, már nem tudjuk felcsavarni vagy az eredeti tervek szerint felhasználni. A száraz tészta könnyebben törik, reped. Megpróbálhatjuk úgy megmenteni a piskótát, hogy valamilyen sziruppal, esetleg egy kevés tejjel, nagyon óvatosan benedvesítjük. Ettől valamelyest visszanyeri rugalmasságát.

Ha azonban ez sem segít (netán elázik a tészta), akkor készítsünk belőle valamilyen rétegezett, hideg édességet.

Óriás piskótatekercs-torta

A piskótatekercs az a klasszikus süti, amit az emberek bármikor szívesen készítenek, mert egyszerű és nagyszerű, nem kell nagyon flancolni vele. Puha piskóta házi lekvárral, rengeteg ...

Behorpadt tortalap

Sok szó esik a púpos tortalap kellemetlenségeiről, azonban ennek a hibának az inverz oldala sem jobb: a behorpadt piskóta ugyanúgy megnehezíti a dolgunkat, ha tortát készítünk. Nemcsak esztétikailag, de a krém eloszlatásának szempontjából is.

Megoldás:

Annyit tehetünk, ha a horpadás bekövetkezik, hogy megpróbáljuk fordítva használni a piskótát. Így az egyenes oldala kerül felülre, a horpadást pedig kompenzálhatjuk több töltelékkel. Persze felvágva ki fog derülni a turpisság, de talán ez már nem fog senkit érdekelni, ha maga a torta finom.

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több segítség süteménysütéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...