Amikor valaki elkezd a sütés felé kacsintgatni, nyilván olyan egyszerű süteményrecepteket keres majd, amelyeket minimális odafigyeléssel, akár egy-kettőt hibázva is el tud készíteni. Ezeknél nem baj, ha egy kicsit több lett a liszt, vagy pár cseppel kevesebb az olaj. Szerencsére még a házi cukrászat szigorú berkein belül is akadnak olyan egyszerű süteményreceptek, amelyek a fenti követelményeknek megfelelnek (persze csak lezseren), így ezek kezdők számára tökéletesek lehetnek.
Nézd meg a recepteket galériánkban:
4 sütemény, amit a kezdők is elkészíthetnek (akár) recept nélkül
Zabkeksz:
A közkedvelt kekszek kiváló kapuként szolgálnak, ha szeretnénk betörni a sütés világába, ráadásul recept nélkül is megpróbálkozhatunk az elkészítésükkel. Csak keverjük el a tojásokat a cukorral és az olajjal, hogy egy sűrű, fényes masszát kapjunk, majd annyi lisztet és zabpelyhet adjunk hozzá, hogy még kanalazható állagú tészta szülessen. Ne feledkezzünk meg a sóról és sütőporról sem, valamint a hozzáadható magokról, aszalt gyümölcsökről. 180 fokon 15-20 perc alatt el is készülnek a kekszek.
Banánkenyér:
Ha találunk otthon 2-3 barnuló banánt, vágjunk bele az első banánkenyér-projektünkbe. Pépesítsük a gyümölcsöt, majd adjunk hozzá cukrot, olajat és a banánok méretétől függően 2 vagy 3 tojást. A liszt és sütőpor hozzáadása után egy közepesen sűrű masszát kell kapnunk. Túl száraz massza esetén adjunk hozzá kevés tejet, túl híg állag esetén pedig lisztet. 180 fokos sütés mellett 30-40 percre lesz szükségünk, de mindig hagyatkozzunk tűpróbára.
Gyümölcsös kevert:
Ezeknél a süteményeknél a legegyszerűbb, ha a poharas módszert használjuk. Egy kis pohár joghurtot keverjünk el azonos mennyiségű olajjal, másfélszer annyi cukorral és kétszer annyi liszttel. Adjunk hozzá 2 tojást, sütőport, vaníliát, majd keverjük át az egészet. Bízzunk az ösztöneinkben: a túl híg vagy túl száraz masszát ellensúlyozzuk joghurttal/tejjel vagy liszttel. Bármilyen gyümölcs, lekvár, de mag is mehet bele. 180 fokon süssük és végezzünk tűpróbát.
Kalácspuding:
A száraz kenyereink, kalácsaink és egyéb péksüteményeink megmentésének kiváló módja lehet a pudinggá alakítás. Ehhez csupán annyi dolgunk van, hogy tejet elkeverünk 2-3 tojással, vaníliával és cukorral, majd a felkockázott pékárut megáztatjuk ebben a keverékben. Kivajazott tepsiben, 180 fokon aranybarnára sütjük.
Íme néhány recept, ha mégis kell egy kis támogatás:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Less el még több konyhai fortélyt: