Ezeket a sütiket süsd meg Márton-napra

Akármennyire szeretnénk édességeket kötni a Márton-naphoz, nem megy, a lúdlábtortán kívül elsőre nem ugrik be semmi. Most utánajártunk, mit süthetünk még ezen a gasztroértelemben mennyei napon.

Nehéz eldönteni, melyik ünnep a kedvencünk, mikor készülnek a legjobb fogások. Mindenki másra teszi a voksát, de karácsonykor általában nagyon várjuk már a töltött káposztát és rántott halat, húsvétkor pedig a tojásos csodákat és a főtt sonkát. A gondolatmenetet folytatva, Márton-nap sem múlhat el egy jó libasült nélkül. De milyen süti dukál erre a neves ünnepre? Az alábbi három finomságot mindenképpen érdemes végigkóstolni, vagy egy bizonyosat közülük kiválasztani. Van a listán habos-krémes-meggyes, lekvárral csavart kifli és minden finomsággal teli püspökkenyér, ez utóbbiból hoztunk egy vegán verziót is, így aztán nincs apelláta, választani, sütni kell!

Lúdláb torta

A nagyszerű és egyedi megjelenésű lúdlábtorta Gerbaud Emil munkáját dicséri. Eredetileg egy cukrászati alapkrémmel, párizsi krémmel, más néven ganache-sal készítette el, vagyis tejszín és étcsokoládé 2:1 arányú habjával. Az összetördelt, magas kakaótartalmú csokit zsíros tejszínben forrásig hevítjük, közben teljesen felolvasztjuk benne. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőbe tesszük, a legjobb, ha egy egész éjszakát áll, és másnap habosítjuk ki. Ha biztosra akarunk menni, tehetünk hozzá habfixálót vagy zselélapot, de elméletileg menő alapanyagokkal meg sem fog moccanni a kakaós piskótára állítva. Egy nagyon vékony étcsokibevonatot tehetünk rá, ez még egy védőréteget ad neki.

A belekerülő meggy lehet eredetileg alkoholosan eltett, vagy csak rumban, konyakban áztatott, de ez a kis bolondítás nagyon kell neki.

Hagyjuk jól lecsepegni a szűrőben, a maradék bódító nedvességet a piskóta majd szívesen magába szívja, ezzel mi is jól járunk.

Márton-kifli

Sokféle édes kifli létezik, az egyik kedvencem az András-napi, amibe fiúneveket sodornak, és akit kihúznak az elfogyasztott kiflivel a lányok, úgy fogják hívni a férjüket. Bevallom, Márton-napi kiflit még nem ettem, de nem is kerestem ilyen receptet. Gyűjtésem alapján mindenki más töltelékkel és tésztával készíti. A legtöbb esetben élesztős és lekváros, úgyhogy nálam is ilyen formában kerül asztalra.

A legsűrűbb szilvalekvárral töltöm, hogy ne folyjon szanaszéjjel belőle, a tésztába kerül egy kis citromhéj, és a kiflik tetejére egész mákszemeket szórok díszítésnek.

Püspökkenyér

Múlt heti cikkemben írtam Mártonról, a névadóról. Amikor püspökké akarták avatni, akkor bújt a libák közé az ólba, de ezek a drága állatkák a gágogásukkal elárulták a rejtőzködőt. Innen jön be a képbe a püspöki vonal, és így a püspökkenyér készítése. Korábban mindig mindetbele veknit készítettem, dióval, csokikockákkal és szárított gyümölcsökkel. Idén a vegán családtagokra gondolván egy majdnem mindenmentes verzió is sül majd.

A kuglófformában készített püspökkenyérben liszttéren lesz egy kevés sima finomliszt és alternatívák is: kókuszliszt és mandulaliszt. Tojáshelyettesítőként lenmagliszt és víz keveréke kerül a masszába, sőt a chiamag is nagy kedvenc nálunk. Ezeken kívül mazsola és aszalt vörösáfonya, valamint étcsoki is biztosan kerül bele. Vaj helyett kókuszolajjal puhítom a püspökkenyér masszáját, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Márton-napi süti még

Fentieken kívül találtam még egy túrós libasütit, jövőre a változatosság kedvéért ezt sütöm meg. A túrós tésztából libaformákat vágnak ki, és mazsolát tesznek a madárka szeme helyére. Ez a recept azt juttatta eszembe, hogy mennyire jó lenne egy kis pogácsa – sós enyhülés a sok édesség között. Szóval egy jó sajtos-vajas pogi kíséri az idei libasültet még, hogy a nagy várakozásban nehogy egy percig is éhezzünk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...