Számos tényező szerepet játszik abban, hogy egy sütemény tökéletes legyen, de bármilyen jól is találod el az arányokat, hiába sütöd a megfelelő hőmérsékleten megfelelő ideig, ha a végén a sütőformából kivéve megsérül a felszíne, mert hozzáragadt a forma falához. Az alábbi lépéseket követve megelőzheted ezeket a sütibaleseteket! Ha véletlenül mégis becsúszna egy ilyen baki, akkor így tudod eltávolítani a sütit a formából.
Első lépés: zsiradék
Fogj egy kis darabka sütőpapírt vagy papírtörlőt, majd tegyél jó sok zsiradékot, olajat vagy vajat az egyik oldalára, és töröld át vele alaposan a sütiformát. Figyelj, hogy nehogy akár csak egy kis felület is kimaradjon: az oldalán, alján és a sarkokon is menj végig. Ne fukarkodj az anyaggal!
Ha olaj spray-t használsz, akkor egyszerűbb dolgod van, csak fújd be alaposan vele a sütőformát. Ha a spray-ben liszt is van, akkor át is ugorhatsz a harmadik lépésre.
Második lépés: liszt
A második védvonal a sütemény és a forma között a liszt. Itt ajánlott kötényt viselni, hogy ne legyen mindened csupa fehér.
Fogj egy kanál lisztet, és szórd a sütőformára, mintha a hó esne. Valószínűleg nem fog ekkor még egyenletesen eloszlani, de ne aggódj.
Fogd a formát és a mosogató fölött kezd el mozgatni előre-hátra, közben ütögesd az alját, ha szükség van rá, hogy mindenhova jusson bőven liszt.
Ha úgy látod, már egyenletesen bevonja a liszt a formát, akkor pedig fordítsd meg, hogy a felesleg kihulljon belőle.
Harmadik lépés: sütőpapír
Úgy tűnhet, hogy ez már felesleges óvintézkedés, pedig megéri az extra munkát. Az egyetlen kihívás itt a sütőpapír elvágása, de ez sem nagy ördöngösség. Egyszerűen rajzold körbe a formát a papíron és vágd ki, hogy annál egy kicsit kisebb legyen.
Negyedik lépés: zsiradék vagy liszt
Igen, a sütőpapírra is kell zsiradék vagy liszt, ismételd meg az első vagy második lépést.
Ötödik lépés: sütievés
Mielőtt azonban megennéd a sütit, legyél büszke magadra, hogy ilyen tökéletesen sikerült!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több süteményes praktika itt: