„Idén Nyíregyháza alapításának 270. évfordulóját minden idők legnagyobb tortájával ünnepelte meg a város" – számolt be a hírről a Sokszínű vidék.
Fotó: Facebook / Sajtószolgálat Nyíregyháza
3500 szeletes sütemény készült az ünnepségre
A majdnem négyezer szeletes almás-áfonyás puliszkatortát a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikumának tanárai és diákjai készítették.
A Nyíregyházi technikum tanárai és diákjai minden évben valami nagy dobással készülnek a Városnapra:
- 2017-ben egy 13 méter hosszú 1000 adagos kenyérlángost,
- 2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát,
- 2019-ben egy 2500 szeletes Szabolcsi tejfölös diótortát,
- 2022-ben pedig egy 3000 szeletes fehércsokis jonatánalma-tortát alkottak meg.
Az idei finomság készítésekor nagy hangsúlyt fektettek a helyi hagyományokra, ezért nyírségi almával és puliszkával készült a sütemény.
Több mint 1000 tojást használtak fel a süteményhez
A méretes tortához 1400 tojást, 80 kg cukrot, és 60 kg lisztet – kukoricadarát, 100 kg almát, 50 kg sárgarépát és ugyanennyi citromot használtak.
„Egy sütemény összeállításánál nagyon sokszor úgy gondolkodnak a háziasszonyok, hogy gyorsan, ügyesen üssünk össze egy kis finomságot, amikor jönnek a vendégek. Mi ennél sokkal mélyebbre mentünk, és olyan szakmai követelményeknek próbáltunk megfelelni, hogy a több réteg, amiből összeáll a sütemény, több textúrából épül fel, amit a szakma elvár tőlünk. Legyen benne ropogós, legyen benne krémes, és pépes" – mondta Takács Zoltán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikumának szakmai igazgatóhelyettese.
Még több érdekes cikket olvashatsz: