Süssünk, süssünk sütőben!

Imádjuk a tésztát! Tészta a sokoldalú, a százarcú, a mindig egyedi megjelenésű! Készíthetjük sütve vagy főzve, egyik gyerek sem fog nemet mondani rá!

Vegyes házi pizza

Hétvégén bőséges reggeli és ebéd után drága gyerekeim pizzára éheztek. Nálunk egy rendelés minimum öt pizzát jelent. Hát most nem volt kedvem kifizetni ezt az összeget, inkább egy ...

Pappardelle olvasztott brie-vel

Sokan biztosan csak a főtt tésztákra gondolnak e sorok olvasása után. Valóban, a leggyakrabban főtt tésztát készítünk. A gyerekek imádják. Legyen az frissen készített vagy szárított, széles metélt vagy spagetti, csavart vagy legyező alakú, mindegyik változat elfogy, ha feltálaljuk.

A világ leggyorsabb és legegyszerűbb tésztareceptjét férjemnek Németországban élő édesanyjától hallottam először. Ehhez szerintem a legcsinosabb, legmegfelelőbb fajta a pappardelle, magyarán a lapos metélt. Ennek parajos, tehát zöld változata pedig zseniális magasságokba emeli az amúgy pofonegyszerű receptúrát. Nem is húzom tovább az időt. Az al dente főzött tésztára nagyon vékony csíkokra vágott brie sajtszeleteket teszünk, sózzuk, borsozzuk. Aki erősen szereti, az frissen aprított chilivel bolondíthatja még. Ugye, hogy nem nagy kunszt?

Gréti tippje

Ehhez a recepthez leginkább az eredeti, 3 cm széles pappardelle illik.

Rácsos linzerszelet

Valójában én most a sütőben sült tészták sokszínűségén elmélkedem. Édes verzióban talán a linzer a befutó. Amikor kisgyerekként először ettem szilvás rácsost, akkor majdnem a mentők vittek el. Annyira ízlett, hogy egy fél tepsivel magamba tömtem belőle. Az a kis információ még fontos ehhez a történethez, hogy mást nem ettem, se húst, se levest és úgy általában, egyáltalán semmit.

Málnás linzer Grétitől

Az első világháború előtt ezt imádta Bécs! ... Én pedig az egyik kedvenc íróm, Kurt Vonnegut könyvében olvastam a receptet, egy picit átfűszereztem, és azonnal el is készítettem. ...

A mostani új kedvenc a málnás szelet. Az első világháború előtt ezt imádta Bécs! ...én pedig az egyik kedvenc íróm, Kurt Vonnegut könyvében olvastam a receptet, egy picit átfűszereztem és azonnal el is készítettem. Persze dupla adagban, mert nagy a család. Omlós, málnás linzer, alig vártuk, hogy kihűljön, pedig ez fontos, különben folyós marad a teteje. Társasjátékoztunk és néztük az ólomlábakon járó perceket az órán.

Pécsi gasztrotúra Grétivel

Sajátos pizza

Ha már tészták, akkor az egyik legjelentősebb változatról, a pizzáról sem feledkezhetünk meg, hiszen ez a legkedveltebb „gyermekkaja”. Igen, talán ebben az egyben egyezik az ízlésük, de ha a feltétre terelődik a szó, akkor mindenki másként szereti. Nálunk négy gyerek és három fő vezérvonal létezik. A szalámis-kukoricás-hawaii vonalon mozgunk. Gomba kizárva, no funghi! Ilyenkor jó egy hatalmas tepsi, amiben sok jó ember sok kívánsága kisüthető.

Tudtad?

Bármelyik olasz városban járunk, mindenhol azt mondják, náluk készült az első pizza. Feljegyzések alapján talán Nápoly lehet a ma elterjedt változat szülőhazája. Itália zászlajának színei, a zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom adják az alapverzió szépségét.

Jövő héten bevadulunk egy kis szarvaspörkölttel, addig is a „maximumon” használjuk ki a sütőnk kapacitását.

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...