Süss pufi és mégis könnyű muffint!

Milyen süti a muffin? Egyszerű, olcsó, kiadós, és nem kell sokat várni rá, hogy beleharaphassunk! Most megosztunk veletek pár jó tanácsot, hogyan süssétek!

Amerikában az áfonyás, nálunk a csokidarabkás és a diós-almás a kedvenc muffin, de újabban zöldséges, sajtos és más sós változatok is nagyon menővé váltak. Ami egyaránt vonatkozik rájuk, hogy nagyon finomak, változatosan és egyszerűen elkészíthetőek, így gyorsan meg tudjuk tömni a pocakunkat velük. Itt és most meg is osztjuk veletek azokat a trükköket, amelyekkel még könnyebben állhattok neki a sütésnek.

Ezeket olvastad már?

Könnyű tészta

A muffin kevert tészta alapú: a nedves, a száraz és az ízesítő hozzávalók elegye. Minél könnyebb tésztát keverünk belőlük, annál magasabbra emelkedik. Így a közepe puha és nem szivacsos, a teteje pedig roppanós lesz, valamint ki sem szárad.

Ennek az első ismérve a megfelelő mennyiségű sütőpor. Fél kilóhoz fél csomag, egy kilóhoz egy egész csomag tartalmát hozzászórhatjuk.

Még könnyebb tészta

Ha még könnyebb és puhább muffint szeretnénk sütni, akkor a sütőpor egy része helyett szódabikarbónát is tegyünk a tésztához. 12 muffinhoz körülbelül 375 gramm lisztet, egy evőkanál sütőport és fél teáskanál szódabikarbónát adjunk.

Szitáljuk át a száraz hozzávalókat, így lesz tökéletesen könnyed a tésztánk.

Nagyi titka lisztajánló

A Nagyi titka süteményliszt alapanyaga a prémium minőségű, kiemelkedően magas sikértartalommal és a süteménykészítéshez ideális sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búza. Természetes módon magas sikértartalmának köszönhetően a vele készült muffinok gyönyörűen felemelkednek, könnyűek és puhák lesznek. Extra finom őrléséből adódóan pedig könnyen és csomómentesen elkeveredik a tojással vagy a folyékony hozzávalókkal.

Mire jó még?

A Nagyi titka Extra finom süteményliszt a muffinsütésen kívül ideális még piskóták, torták, így a kevert vagy felvert süteménytészták készítéséhez, de krémek és ételek sűrítéséhez is tökéletesen alkalmazható.

Ezeket olvastad már?

Nedves hozzávalók

Zsiradék, tojás, valamely tejtermék, plusz cukor. Igen, a cukor nem folyadék halmazállapotú, ezt tudja mindenki, de valamiben fel kell oldódnia, és a lisztben ezer év után sem tudna, ezért kerül ebbe a kategóriába.

Sokan használnak növényi vagy napraforgóolajat, mi illatos tulajdonsága miatt a vajat preferáljuk. Ezt habosítjuk fel a cukorral.

Tojásból egy adag sütemény esetén – ez általában 12 darab muffin – elegendő maximum két tojás, többtől kemény lehet a tészta.

Író, tej, kefir vagy joghurt – döntse el az ízesítés vagy a recept írója, egy biztos, csak a nedves hozzávalóknál használjunk habverőt vagy konyhai robotgépet.

Ezeket olvastad már?

Összeállítás

A száraz és nedves hozzávalók összekeverésénél már ne heveskedjünk, elég pár laza mozdulat és egy spatula a tészta összeállításához. Ezt tartsuk be, mert ha túlkeverjük, hiábavaló volt minden korábbi, a könnyed tésztáért tett lépésünk.

Sütési idő

Muffinkészítésnél a sütőt kapcsoljuk be először. Ellenkező esetben túl gyorsan elkészül a tésztánk, és nem lesz elég ideje a megfelelő hőfokra felfűteni.

Ne süssük magas hőmérsékleten, maradjunk 170-190 fok között. Alacsony hőfokon nem sül gyorsan és összeeshet, túlzottan magas hőfokon viszont előbb megég, minthogy a közepe is megsülne.

Ezeket olvastad már?

Ízesítés

Itt egy hosszú lista jönne, de bízzon mindenki a saját kreativitásában, és engedje szabadra a fantáziáját. Ízesítse a tésztát pörkölt magokkal, csokikockákkal, szárított és friss gyümölcsökkel. Kanalazzon csoki- vagy cukormázat a muffin tetejére. Öntse nyakon a számára tökéletes szósszal, és dobjon mellé egy gombóc fagyit. Szórja meg csokireszelékkel vagy díszítő cukorral. Így minden esetben az alkalomhoz megfelelő muffin kerül az asztalra.

Tudj meg többet a Nagyi titka Extra finom süteménylisztről itt!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...