Süss gyors házi kenyeret a sok lisztből - a legegyszerűbb receptet mutatjuk

Indulhat a házi kenyérsütés, mutatjuk a legjobb recepteket! 

Ismét úgy alakult, hogy a járványhelyzet miatt több időt töltünk majd otthon. Ha már így alakult, akkor az egyik legjobb kenyérreceptet is megosztjuk veletek - semmi hókuszpókusz nem szükséges hozzá, csak a jól bevált alapok! Kenyérsütésre fel!

Bár szerintünk nem szükséges hatalmas élelmiszerkészleteket felhalmozni otthonra, tudjuk, hogy a liszt alapvető egy háztartásban, és sokan terveztek kenyeret, egyéb pékárukat, sütiket, tésztákat készíteni a következő hetekben/hónapokban. Arra figyeljetek, hogy a fehérliszt, különösen a kevés mozgással kombinálva nagyon gyorsan hízáshoz vezet, ami valljuk be, az otthonunkba zárva esélyes forgatókönyv. Mutatom az én kenyérreceptemet - semmi extra, sem dagasztó, sem kenyérsütő gép, semmilyen extra nem szükséges hozzá, csak a legszükségesebbek: liszt, élesztő, olaj, .

Így süss gyorsan, ropogós héjú kenyeret, kenyérsütő gép nélkül, házilag!

Én kizárólag teljes kiőrlésű lisztet használok, ha mégis “higítom” a tésztámat kis fehérliszttel, akkor legfeljebb 70-30 arányban, a teljes kiőrlésű javára. Ez lehet búza, tönköly, bármilyen gabona lisztje. Fél kilóval számolok, természetesen, aki az egykilós kenyérrel indítana, mindennek a dupláját számolja. Leszitálom a lisztemet, egy fél kocka élesztőt cseppnyi langyos tejben, egy hintésnyi cukorral felfuttatok, megvárom, míg szép, buborékos lesz. A liszt közepében mélyesdést alakítok ki, ebbe mehet az élesztő, kiskanál só, 3-4 evőkanál olaj. Az olaj kulcsfontosságú: igyekszem nagyon finom, hidegen sajtolt olíva- vagy tökmagolajat használni, mert sokat hozzátesz a kenyér ízéhez. Aki szereti, simán szórhat bele tökmagot, zabpelyhet, nagyon finom lesz tőle a kenyér. Gondosan összegyúrjuk a tészta alapanyagait, őszinte leszek, ha nagyon sietek, akkor nem nagyon újra megkelni, hanem egyenesen megy a sütőbe. Természetesen a dupla kelesztéstől sokkal finomabb, levegősebb lesz a kenyérsütés után a végeredmény.

Előmelegített sütőbe, 180 fokra told be, és körülbelül 35 perc alatt süsd készre. Nehéz pontos időt mondanom, mert az én sütőm hajlamos nyersen hagyni, vagy éppen szétégetni a tésztákat - de a 35 perc reálisnak tűnik bármilyen kenyérsütéshez, finom, ropogós héj az eredmény. Ha mégsem, adj még neki időt, amíg szép aranybarnára sül. Sütés előtt keress egy tiszta, szórófejes flakont, és fújd át a tészta tetejét kevésvízzel!

Még több kenyérrecept ITT

Krumplis kenyér vadkovásszal

Végre rászántam magam a krumplis-vadkovászos kenyér kipróbálására. Nem bántam meg, sőt! Rendkívül finom, kellemes ízű kenyér, napokig puha marad, ha egyáltalán marad belőle ...

Mondanom sem kell, bármihez isteni, én általában reggelire eszem belőle két szeletet, az a pillanat meg, amikor kijön a sütőből, hát az fantasztikus. Ilyenkor tuti, hogy lekanyarítok belőle egy szeletet, ami puha ls meleg, mehet egy kevés vaj, ami megolvad rajta - hmmm. Megyek is kenyeret sütni a home office-szünetemben! Tegyétek ezt ti is!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...