Ha a boltban nincs, így készíthetsz sűrített tejet otthon

Rengetegféle sütemény van, amely jobb lehet a sűrített tejtől, az utóbbi években azonban egyre kevesebb helyen lehet megtalálni a múlt század egyik legnagyobb gasztronómiai vívmányát. Hogyan lehet otthon sűrített tejet készíteni? Hát így!

Míg az elmúlt 50 évben tele voltak vele a polcok, ma már egyre kevesebb helyen lehet kapni sűrített tejet. Magyarországon leginkább a nagyon cukros, sűrű és enyhén ragacsos változat terjedt el, melynek eredetijét elsőként még 1856-ban állította elő az Egyesült Államokban egy Gail Borden nevű férfi. A tartósított tej remekül édesíti a süteményeket, a kávékat vagy a fagylaltokat, egy kis odafigyeléssel, mindössze néhány hozzávalóból pedig akár te is mennyei sűrített tejet készíthetsz otthon. Előre szólunk, ez nem egy gyors, ötperces módszer, de már az első kóstolásnál érezni fogod, hogy bizony megéri a fáradtságot.

Sűrített tejet nem lehet gyorsan készíteni, de megéri a fáradtságot!

A sűrített tej elkészítéséhez a tejet elég sokáig kell melegítenünk ahhoz, hogy a víz nagy része elpárologjon. Ezt a víztartalmat cukorral helyettesítjük majd, így egy rendkívül gazdag állagú és édes ízű sűrített tej marad vissza.

Szükséged lesz 600 ml tejre, 200 gramm cukorra, 120 ml legalább 30%-os habtejszínre és egy csipet sóra.

Egy közepes gyorsforraló edénybe öntsd bele az összes alapanyagot, majd kezdd el közepes lángon melegíteni a tejes-tejszínes-cukros masszát. Időnként keverd meg és ne hagyd, hogy az edény tartalma felforrjon, éppen csak annyira legyen meleg az elegy, hogy az edény oldalán apró buborékok jelenjenek meg.

Szükség esetén lejjebb is vehetjük a hőfokot, a lényeg, hogy mintegy pudingszerűen addig kevergessük az edény tartalmát, amíg az besűrűsödik, és veszít térfogatából, nagyjából a felére csökken. Ez a feladat folyamatos odafigyelést és kavargatást igényel, akár egy órába is telhet, míg eléggé besűrűsödik a tej. Akkor végeztél jó munkát, ha kanálpróbával ellenőrizve a sűrű tej rajta marad az evőeszközön.

Sütés nélküli lime-os sajttorta

Íme, az egyik legkrémesebb és legfinomabb sajttorta, amit valaha készítettünk. Ráadásul se a sütőt, se a főzőlapot nem kellett bekapcsolnunk hozzá, hiszen alig pár összetevőből, ...

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon ...

Banános, sült sajttortakockák

Ez egy igazán egyszerű, sült sajttorta alapú recept, hihetetlen banánízzel. Mindenki tetszését el fogja nyerni, hiszen ezek a banános sajttortakockák ellenállhatatlanok! A ropogós ...

Ezután már csak át kell önteni a kész sűrített tejet egy jól zárható üvegbe vagy műanyag dobozba, és meg kell várni, hogy kihűljön. Hűtőben tárolva egy hétig, a fagyasztóban tartva akár három hónapig is felhasználható a házi sűrített tej, amit használat előtt mindenképpen érdemes kicsit felrázni.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...