Nem kell megvárni a karácsonyi vásárokat, ahol horribilis összegért kapjuk a sült gesztenyét. Otthon is egyszerűen elkészíthető finomságról van szó, aminek ráadásul rengeteg csodás hatása van testünkre és lelkünkre, arról nem beszélve, hogy kevesebb jobb dolog van, mint a sülő gesztenye aromája. Lássuk, miért érdemes már novemberben sült gesztenyét majszolni!
Kattints a galériára a sült gesztenye csodás hatásaiért!
1. Vitamindús
Talán az első és leginkább számottevő pozitív tulajdonsága a benne rejlő vitaminmennyiség. Magas C-vitamin-tartalmával sok citrusfélét is leköröz, ezen kívül kiemelkedő B1-, B2- és B12- vitamin található benne. Foszforban, kálciumban, káliumban, nátriumban, vasban és rostokban sem szűkölködik, ezért inkább válaszd a gesztenyét táplálékkiegészítők helyett!
2. Szívvédő
Magas rosttartalmával csökkenti a koleszterinszintet, ezzel védve a szív és érrendszer egészségét. A gesztenye leveléből készülő teának vérkeingésfokozó hatása van, emellett támogatja az emésztőenzimek termelésében résztvevő probiotikus baktériumok szaporodását, így a keringésre veszélyt jelentő túlsúly elkerülését is elősegíti.
5. Vércukorszint-szabályzó
A sült gesztenye tökéletesen beilleszthető diétába is, hiszen magas rosttartalma az, amivel biztosítja a keményítő lassú felszívódását, és a vércukorszint sem ugrik meg fogyasztása után. Glikémiás indexe is alacsony, arra azonban figyelni kell, hogy fehérje- és szénhidráttartalma magas.
Még több őszi-téli tipp: