Persze, önmagában is nagyon finom a gyümölcs, de a sült cseresznye mérföldekkel finomabb. A sütő hője elmélyíti az ízeket, kihozza a szemekből az összes bennük rejlő aromát. Ráadásul a kifolyó levük enyhén karamellizálódik és szirupossá sűrűsödik, így a sült cseresznye mellett egy elképesztő öntetet is nyerünk.
Mi kell hozzá?
Elsősorban cseresznye. Érett, mélypiros, szinte feketébe hajló szemeket vegyünk, ezek ugyanis sokkal édesebbek, még több cukros lé fog belőlük kisülni.
Ezen kívül cukor és egy csipet só a kötelező elem a receptben. Persze felfokozhatjuk a kedélyeket egy kevés alkohollal vagy egyszerűen citromlével is.
Hogyan készül?
A cseresznyét mossuk meg, de hagyjuk egyben. Ha sütés előtt kimagozzuk, a nyílt gyümölcs túl sok ízes levet veszít majd, ez pedig kerülendő. Elég, ha sütés után távolítjuk el a magokat.
Tegyük egy sütőtálba, szórjuk meg a cukorral és sóval, ha használunk egyéb ízesítőket, azokat is adjuk hozzá. Egy kanállal keverjük el az egészet.
Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 230℃-on nagyjából 10 percig, vagy amíg levet nem ereszt. A cseresznye bőre legyen ráncos, maga a gyümölcs pedig puha és lédús.
Mihez használhatjuk?
Valahol egy gyors lekvár és egy kompót között helyezkedik el a sült cseresznye, és ehhez mérten felhasználása elképesztően sokszínű. A gyümölcs mellett a belőle kisült szirupot is használjuk fel.
Tegyük fagylaltkelyhekre, pudingra és más krémes pohárdesszertekre. Halmozhatjuk kész süteményekre, de akár a tésztába is keverhetjük a nyers gyümölcs helyett. Egy muffinban vagy piskótában például találó választás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A nyár a gyümölcsök szezonja, ezeket is próbáld ki: