Ha nyitott vagy a dögös és extravagáns salátákra, figyelsz az egészségedre, és a céklát is szívedbe zártad már (vagy most szeretnéd), akkor egy lépést se tovább! Összedobtunk egy 100%-ban őszi céklasalátát sült-marinált céklacikkelyekkel, légy kecskesajttal, ropogós dióval (csak a textúrák végett), és ress radicchio-salátával.
A céklasaláta elkészítése nem igényel túl sok figyelmet, de különösebb szakértői tudást sem, cserébe baromi látványosan néz ki, és elképesztően finom, harmonikus ízvilágú fogás.
Lássuk, hogyan készül ez a szépség:
Hozzávalók a sült céklához:
6 közepes db cékla, olívaolaj, durvaszemű só, bors, víz, balzsamecet
Elkészítés:
Egy tűzálló edényt kibélelünk alufóliával, belehelyezzük a céklákat (lehetnek pucoltak, de akár sütés után is pucolhatjuk őket), meglocsoljuk őket az olajjal, a vízzel és a balzsamecettel, majd sózzuk, borsozzuk.
Teljesen betakarjuk a fóliával, és 200-220 fokos sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük.
Ez idő alatt kikeverjük a marinádot, a dresszinget, és előkészítjük a többi hozzávalót is.
Miután puhára sültek a céklák, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk tetszőleges kockákra vagy cikkekre.
A marinád adja meg majd a céklának azt az extra svungot, amitől isteni íze lesz a sütést követően.
A marinádhoz:
1 narancs leve, méz, római kömény, só, bors almaecet, olívaolaj
Elkészítés:
A narancslevet összekeverjük a többi hozzávalóval, a még langyos céklacikkeket belehalmozzuk a marinádba, és hagyjuk benne állni egy darabig.
Öntet és összeállítás:
Hozzávalók: olívaolaj, méz, római kömény, só, bors, mustár almaecet, narancshéj, 100g dió, 200g kecskesajt, 1 közepes fej radicchio, 1 közepes gránátalma
A dresszinghez a hozzávalókat simára keverjük egy kisebb tálkában. (Almaecet, mustár, olívaolaj, méz, narancshéj, fűszerek.)
A radicchio leveleit elrendezzük egy nagy tálon rusztikusan, erre tesszük a marinált céklaszeleteket egyenletesen elosztva (nem baj, ha a pácból is kerül a salátára). Megszórjuk morzsolt kecskesajttal, durvára vágott dióval és gránátalmamagokkal.
Nyakon öntjük a dresszinggel, és tálalhatjuk is. Hidegen vagy langyosan, köretnek vagy önmagában is szuper fogás.
A Marinált céklasaláta dióval, kecskesajttal, radicchioval teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több izgalmas étel, amit próbálj ki: