A cukkinis-spárgás rakottas, ami olaszul menti meg száraz kenyereid

Bizony, még a legjobb konyhákban is előfordul, hogy a bevásárolt vekniből megmaradt (és megszárad) egy nagyobb darab. Ilyenkor a kidobás és a pazarlás helyett jobban tesszük, ha a kreativitás és a maradékmentés felé fordulunk: például az alábbi gyors, ízes, laktató recepttel.

Az olasz konyha képes újra és újra bizonyítani, hogy egyszerűen, szerény alapanyagokkal is lehet isteni fogásokat alkotni. Maradékmentő fogásuk, a strata kiváló példája ennek az egyszerűségnek – akár bevásárlás nélkül, otthon fellelhető alapanyagokból is megalkothatjuk, kevesebb, mint egy óra alatt meleg ebédet varázsolhatunk az asztalra. A strata bármilyen ízben készülhet, az alábbi, spárgás-cukkinis verzió így nyáron kihagyhatatlan, nézzük a receptet!

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Száraz kenyerek megmentője

Tulajdonképpen bárminemű pékáruból készülhet a strata, a lényeg csak az, hogy a kenyér-, zsemle-, és kiflidarabok minél szárazabbak legyenek. Ilyenkor jobban magukba szívják a tojásos-tejes keveréket, ami szaftosabb állaghoz vezet.

Reszelt sajttal tovább gazdagíthatjuk a stratát: belül megolvad benne, és hosszan nyúlik, a tetejére pedig aranybarnán pirul majd.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Szezonálisan kiegészítve

Jelenlegi receptünkbe apróra vágott zöldspárga és vékonyra szelt cukkini került, de a strata szépsége abban rejlik, hogy a hónapok és évszakok változását követve folyamatosan változhat.

Szinte bármilyen zöldség kerülhet a kenyérkockák közé (gomba, spenót, újhagyma, stb.), csakúgy, mint pirított bacon, szalonna, sonka, zöldfűszerek, vagy amit csak szeretnénk.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Készítsünk cukkinis-spárgás kenyérrakottast!

Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga (apróbb darabokra vágva), 1 közepes db cukkini (vékonyra szeletelve), 4 szelet kenyér (vagy állott zsemle - apró darabokra tépkedve), 50 g sajt (parmezán vagy gouda reszelve), 4 db tojás, 3.5 dl tej (magas zsírtartalommal, de tejszínnel is készíthető), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve), 1 ek vaj (olvasztott)

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzuk ki a tepsinket. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást és a tejet. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apró kockákra tépett kenyeret, a pár centisre vágott spárgát és a sajt nagy részét (pár evőkanálnyit tartalékoljunk), és óvatosan keverjük össze addig, amíg a kenyérdarabokat be nem vonja a tojáskeverék. Öntsük a kivajazott tepsibe.

Fedő nélkül 15 percig sütjük. Vegyük ki a sütőből, és tegyük rá vékony cukkiniszeleteket.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Megkenjük olvasztott vajjal. Süssük további 20 percig, vagy amíg a tojás megdermed. Szórjuk a maradék sajtot a tetejére, és tegyük a sütőbe legfeljebb egy percre, hogy a sajt egy kicsit rápiruljon. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

A cukkinis-spárgás strata receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...