STÉG, a belváros halkirálya

A belváros közepén nyílt meg februárban a Stég - az édesvízi halak mestereinél olyan fogásokat kóstolhattok, amikhez talán már évtizedek óta nem volt szerencsétek!

Az elején szeretném leszögezni, hogy soha nem voltam nagy halas, de az édesvízi halakkal különösen hadilábon állok - és valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül. Mindenhonnan azt halljuk, hogy nem eszünk elég halat, én meg úgy voltam vele, hogy az itthon, kereskedelmi forgalomban kapható, tenyészett, iszap- és pocsolyaízű példányok nem igazán hozzák meg az emberek kedvét a magyar hal fogyasztásához. Aztán elmentünk a STÉGbe.

A Gozsdu udvar szélén lévő, februárban megnyílt halsütöde egészen új streetfood-élményt kínál mindenkinek, aki betér ide. Az enteriőr és az étlap is eklektikus - tökéletes egyvelege a nosztalgikus modern retrónak és az újhullámos, gyorsan kapjunk be valami jót életérzésnek. A hely profilja a hal, főleg azok a magyar édesvízi fajták, amelyből csak akkor kapunk igazán jót, ha van a családban aktív horgász. A Tisza környékéről származó halakat nem tóban tenyésztik, hanem egy speciális rendszerrel állandóan keringetik a vizüket, így kerülve el a halazás élményét elrontó mocsárízt. Az étlapon megtalálhatóak olyan klasszikus fogások, mint a halászlé - különböző stílusokban és különböző halakból - , de a harcsapaprikás túrós csuszával vagy a ropogós sült keszeg is.

A street food iránti igény kielégítésére vannak az étlapon különböző halas gyrosok, fish and chips szürkeharcsából vagy atlanti tőkehalból, valamint a klasszikus balatoni nyarakat idéző hekk is. Egyébként a hekk és az atlanti tőkehalból készült fish and chips a kakukktojás - mint megtudtuk, a két tengeri halas étel népszerűségükre és a vendégek igényeire való tekintettel került fel a tiszaiak közé. Nyeste Partik, a STÉG vezetője szerint volt némi kockázat a vállalkozásban, hiszen a mindenhol kapható fagyasztott tengeri halakra sokkal nagyobb az igény, mint a folyami halakra, de szerencsére fölöslegesen aggódtak. Az egyszerűen elkészített, prémium minőségű halakból készült ételek népszerűek mind a hazai, mind a külföldi vendégek között.

Az összesen kilenc asztallal, egy szakáccsal és egy felszolgálóval működő STÉG egyik legnagyobb vonzereje pont az egyszerűségében rejlik: az alapanyagok minőségének köszönhetően csak a megfelelő technikára van szükség, hogy tökéletesen elkészített halakat kapjunk.

A STÉG egyébként pont a hétvégén bővül ki - a Tisza tó partján, Tiszafüred-Örvény között nyílik meg a STÉG szabadidőközpont, ahol a belvárosban megszokott halas fogások mellett más ételeket is kínálnak majd az 500 négyzetméteres, konténerekből kialakított étteremben. A szabadidőközpontba amúgy nemcsak annak érdemes ellátogatnia, aki jókat akar enni - a vízi sportok szerelmesei az átlag strandolás mellett wakeboardozhatnak,fejleszthetikwakeskate-t tudásukat, vízisízhetnek, és kipróbálhatják a legújabb vízi őrületet, a SUP-jógát is.

És hogy milyenek a fogások? Az egész étlapot sajnos megint nem tudtuk végigenni, de azért igyekeztünk komplex képet kapni. Előételnek a pontytepertőt és a pontychipset választottuk - egyiket sem bántuk meg. A tepertő pontyfiléből készült, kovászos uborka és ecetes lilahagyma-kockákkal keverve érkezett. A pontychips a hal oldalából vágott, nagyon vékony darabka hús volt, hirtelen, nagy hőfokon roppanósra sütve, pikáns paprikás szósszal tálalva. A szürkeharcsa fish and chipset mindenképp ki akartuk próbálni - nagyon menő ötlet az angolok legnépszerűbb street foodját magyar verzióban megcsinálni.

Nem is akárhogy! Bár a tőkehalas verziót nem kóstoltuk, nagyon csodálkoznék, ha a tiszta, friss halízű, roppanós sörtésztába mártott rudacskák a kísérőnek kapott forró csónakburgonyával és a savanykás, mennyei házi remoulad-dal nem vernének rá utcahosszal az eredeti angol verzióra.

A hab a tortán a végén jött - mivel már szinte sehol nem lehet tisztességes tiszai sült keszeget kapni, ezzel zártuk az ebédet. Az egészben sült roppanós hal olyan tökéletesen volt beirdalva, hogy szinte egyetlen szálkát sem találtunk benne - a kísérőnek kapott citrommal és kenyérrel pompás élményt nyújtott. Mint mondtam, sajnos az egész étlapot nem tudtuk végigkóstolni, de biztosan visszatérünk még, hogy ezt pótoljuk. Ha pedig jó folyami halat szeretnétek enni, akkor nektek is csak ezt tudjuk ajánlani!

A STÉG-ről itt tudhatsz meg többet!

Ez is érdekelhet!

Desszert.Neked. Nekem. Mindenkinek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...