Sriracha-válság? Készíts inkább saját csípős szószt

A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt nem termett elég csilipaprika, emiatt pedig akadozhat a világ sriracha ellátása. Azonban pánikra semmi ok, könnyedén készíthetsz magadnak akár!

Egyszer már belengedték, hogy megszüntetik a kakasos Sriracha gyártását, akkor az egész világ egyöntetűen esett kétségbe, a reakciók hatására azonban végül mégsem kellett búcsút inteniük a rajongóknak a piros szósztól. Most azonban egy olyan körülmény van hatással a gyártásra, amire egy embernek sincs kihatása: az időjárás. A sriracha legismertebb gyártója, a Huy Fung cég közleménye szerint az elégtelen tavaszi chilitermés miatt készlethiánnyal néznek szembe, így előfordulhat, hogy a vásárlók nem fognak hozzájutni az ikonikus piros szószhoz. Egyrészt ez szomorú hír, ugyanakkor lehetőség is a tanulásra: merthogy otthon is el lehet ám készíteni a szószt!

Sriracha-válság? Készíts inkább saját csípős szószt

A Food Fire Friends oldalán található a recept a házi sriracha szószhoz, ami így hangzik.

Hozzávalók

  • 50 g piros Jalapeño paprika, szár nélkül
  • 230 g piros Serrano paprika, szár nélkül
  • 75 ml víz
  • 3 evőkanál kókuszcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • 110 ml étkezési ecet
  • ½ teáskanál cayenne bors

Srirachás sajtszósz

Biztos sokan szeretik a mozikban kapható nachos-t, azzal a csodálatosan finom műanyag sajtszósszal. Nos, kérem szépen, eljött az idő, hogy most már emiatt se kelljen moziban menni, mert ...

Elkészítés

  • Turmixgépben keverd össze a Jalapeño és Serrano paprikát a vízzel, fokhagymával, cayenne borssal, kókuszcukorral és citromlével, majd turmixold az egészet simára.
  • Öntsd a keveréket egy nagy üvegedénybe, majd max 3-5 napon át hagyd kihűlni egy sötét helyen, miközben naponta egyszer egy kanállal lekaparod az oldalát az edénynek. Ekkor a keverék elkezd buborékolni és erjedni (épp a fermentáció folyamata játszódik le).

Ügyelj arra, hogy minden alkalom után, amikor végigmész az üveg oldalán, friss takarást teszel a tetejére.

  • Ha a keverékben buborékok vannak, és már 3-5 napig áll, öntsd vissza a turmixgépbe, és turmixold az ecettel simára. Dobd ki a szűrőben maradt pépet, magokat és a bőrt.
  • Öntsd a keveréket egy kis serpenyőbe. Forrald fel a szószt közepes lángon, és kevergesd rendszeresen, körülbelül 5-10 percig. A szósz ekkor sűrűsödni kezd – döntsd el, hogy milyen állagúra szeretnéd, inkább folyósra vagy sűrűre.
  • Hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni a szószt, miközben az tovább fog sűrűsödni. Tedd a szószt üvegekbe, tálalás előtt pedig érdemes néhány órára bedobni a hűtőszekrénybe a maximális ízélményért!

Forrásunk volt.


Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...