EB-őrület, olimpialáz, Forma-1-es futamok színesítették az idei nyarat, és felmerülhet a kérdés, hogy ezeknek a remek sportolóknak vajon mely ételek adják az energiát, amiért emberfeletti teljesítményre képesek. Mi most összegyűjtöttünk nektek 5 ételt, ami növeli a sportteljesítményt!
Kattints a galériára, és ismerd meg a teljesítményfokozó ételeket!
5 étel, ami növeli a sportteljesítményt
1. Céklalé
A futók és a kerékpárosok körében egyre népszerűbb természetes teljesítményfokozó a cékla, amit por, turmix vagy zöldséglé formájában fogyasztanak. A benne lévő nitrogén-monoxid tágítja az ereket, ezzel javítja az izmok oxigénellátását. Az edzés előtt 2-3 órával érdemes céklalevet inni, így fejti ki teljesítményfokozó hatását, azonban ne használjunk szájvizet vagy rágót utána, mert ezek elpusztítják a szájban lévő baktériumokat, ami szükséges a nitrát nitritté való átalakulásához.
3. Lenmag
Az Ómega-3 zsírsavban gazdag lenmag tökéletes a gyulladások enyhítésére, ami a teljesítménynövelés szempontjából fontos tényező. A krónikus gyulladások elvonják testünk energiatartalékait, és lassítják a renerációs folyamatokat. Emellett a lenmag koleszterincsökkentő hatású és emésztésjavító tulajdonsággal is bír.
4. Tökmag
A lenmag mellett a magyarok által nagyon is kedvelt tökmag tökéletes alapanyag, ha teljesítményfokozás a célunk a sportban. Mivel magas vastartalommal rendelkezik, ami a mentális és fizikai teljesítményhez is elengedhetetlen, ezért érdemes vasban gazdag ételeket fogyasztani. Egy marék tökmag segít, hogy ne fáradjunk ki hamar, és még az immunrendszert is támogatja.
5. Brazildió
A magvak szupererejét nem szabad alábecsülni kicsi méretük ellenére sem. Jó zsírok, vitaminok és ásványi anyagok, melyekkel a brazildió támogatja testünket, segíti a regenerálódást, csökkenti a sérülés kockázatát, és fokozza a teljesítményt. A csontokat és a szöveteket is védi a sérüléstől, valamint szabályozza a vérnyomást is.
Még több az egészségről: