Sokan úgy szervezzük a nyaralásokat, hogy a reggeli-ebéd tengely nem annyira jelentős (reggelire szendvics, péksütemény megy, ebédre sok gyümölcs például), míg a vacsora lesz a nap főétkezése. Meleg van, napközben tényleg csak hűs barackra, dinnyére vágyakozunk, este pedig jöhet a kiadós melegétel. Splitben rengeteg vendéglő, taverna, étterem közül lehet választani, a leghagyományosabb családi étteremtől az elegáns Michelin-ajánlott konyháig. Dalmácia gasztronómiája reagál a Mediterráneumra: sok friss zöldfűszer, olívaolaj, zamatos zöldségek, rengeteg hal számítanak alapoknak. Splitben pedig mindezt sok szinten meg is tapasztalhatjuk.
Semmi csillogás-villogás, egy családias, egyszerű tavernáról beszélünk, amit imádnak a helyiek és kezdenek felfedezni a turisták is. Mesterien bánnak a tenger gyümölcseivel, ami a leghívogatóbb a nagy haltálakon kívül, az a sült tintahalakkal tömött szendvics. Szardíniát, rákot is érdemes rendelni náluk. A helyi jótanács pedig a falon lóg: legalább olyan rossz egy nap halevés nélkül, mint borivás nélkül!
Biztosak lehetünk benne, hogy friss hal kerül elénk és nagy rutinnal készítik el a sallangmentes spliti vendéglőben.
Nagyon családias, aprócska, de annál szívélyesebb vendéglő a Sperun. Mindegy, hogy kagylót, polipot, szardíniát, kalamárit vagy sonkatálat rendelünk, biztos, hogy első osztályú szervizben és ízletes élményben lesz részünk. 2002 óta városi kedvenc és azért is nagyszerű, mert a turisták-helyiek aránya is körülbelül 50-50%. Ez sokat elmond, a törzsvendégek egész évben járnak hozzájuk, nem csak szezonban.
Gyakran mesélik, hogy aki már egyszer járt náluk, az nagyon valószínű, hogy visszatér még a nyaralás alatt.
Szerettünk volna válogatásunkba beletenni valami extrábbat, olyan éttermet, ami a modern, kortárs horvát gasztronómiát hozza el, még elérhető formában, igaz, kicsit ünnepélyesebben. A Šug pontosan ilyen, ráadásul a kvalitásaikat a Michelin inspektorai is méltatták, már két éve Bib Gourmand minősítéssel, ami a kiváló konyhát jelenti, szuper ár-érték aránnyal. Ez az étterem kétségkívül átlagon felüli ízekkel dolgozik, ehhez képest pedig maximum 10-15%-kal kell jobban a zsebünkbe nyúlni, mint egy bármilyen kikötőben lévő étteremben.
Steakek, kardhal, mély raguk, tökéletesre készült polipvariáció vár, tényleg egy szofiszikáltabb, de nem túl elegáns köntösben.
Trendi környezet, abszolút a mára reagáló dizájn és tálalás, de a kedves nevű bisztrócska valószínűleg az egész családnak tetszeni fog. Különösen esti fényekben! Inkább a sok kisebb tányér megosztására hívnak, így több dolgot lehet megkóstolni egyidejűleg. Egyértelműen a Mediterráneum legízletesebb kincseit hozzák el, szuper saláták, halak, minden földi jóval megrakott kövön sült lepénykenyér vár, mindennek tetejében pedig igyekeznek a helyi alapanyagok sokaságát kidomborítani.
Méz, pesztó, szarvasgomba, jó sajtok, sonkák sűrűn megjelennek a menün.
Nem is igazi a nyaralás fagylalt nélkül és ugyan a ‘90-es évekből sok-sok inkább mulatságos és látványos fagyiélményünk maradt Horvátországból, ma már ők is jól tudják, hogy a kék, zöld és neonszín fagyik helyett az olasz főzött fajta a legjobb. Splitben a Gelateria Emiliana egyrészt egy gyönyörű kis fagyibutik, festői környezetben, másrészt az a hely, ahol biztosan sorban kell állni picit… de mégsem bánjuk.
16 ízt tartanak egyszerre és mámorítóan finom a pisztácia, a kókusz, a mangó… gyakorlatilag az összes fagyi.
Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet: