Vannak ételek, íz- és alapanyag-kombináviók, amelyek szerte a világban megtalálhatóak, éppen csak más fűszerezéssel, más szósszal, más körettel. Igaz ez a szabály a spenótos csirkére is, ami nem tradicionális fogása egy nemzetnek sem, mégis felbukkkan hol itt, hol ott. Például Indiában, ahol amúgy is előszeretettel fogyasztják a csirkét mindenféle fűszeres szószokkal és a spenótot is, különböző fogásokba belecsempészve. A lenti receptben mindezek találkoznak: szaft, csirke, fűszer, spenót. Nézzük, mi sül ki belőlük!
Egy kis indiai levélismeret
A spenótos csirkénk saagwala névre hallgat, amiből a „saag" rész a spenótra utal. Pontosabban bármilyen leveles zöldre (mustárlevél, görögszéna-levél, spenót), ugyanis ez egy gyűjtőnév. Tehát, amikor felbukkan a „saag" szó egy étel nevében, tudhatjuk, hogy valamilyen zöld levéllel lesz dolgunk.
Amúgy a spenót indiai neve a „palak", így ezzel is gyakrabban találkozhatunk éttermekben, gyorsbüfékben.
Fűszeresen szép az élet
Ha a zöldség részét már tisztáztuk az ételnek, ideje szót ejtenünk a fűszerekről is. Ugyanis elég sok kell majd belőlük, tekintve, hogy indiai fogás készül. A legegyszerűbb, ha a spenótos csirkéhez garam masala fűszerkeveréket használunk.
Azonban, ha nincs otthon ilyenünk, akkor helyettesítsük az alábbi fűszerek keverékével:
- 1 ek őrölt római kömény
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt kurkuma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál kardamom
Ezeken kívül kerül még a raguba fokhagyma, gyömbér és ízlés szerint chili is. Az aromás hozzávalók összhangja teszi autentikussá a spenótos csirkénket.
Főzzünk indiai spenótos csirkét!
Hozzávalók: 25 g vaj (vagy 3-4 evőkanál olaj - például szója- vagy repceolaj), 2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 kg csirkemellfilé (vagy bőr és csont nélküli csirkecombfilé, nagy kockákra vágva), 450 g spenót (akár friss spenóttal, akár gyorsfagyasztott parajpürével), 3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 ek garam masala (VAGY 1 ek római kömény (őrölt), 1 tk szegfűszeg (őrölt), 1 tk kurkuma (őrölt), 1 tk fahéj (őrölt), 1 teáskanál koriander (őrölt), 1 csipet szerecsendió (őrölt), 1 teáskanál kardamom (őrölt)), chili ízlés szerint (opcionális, ha szereted csípősen), 2 hüvelykujjnyi gyömbér (reszelve), 450 g konzerv paradicsom (zúzott, vagy 3 nagyobb paradicsom durvára vágva), 1 teáskanál cukor, só, bors ízlés szerint, 1 citromból nyert citromlé (opcionális), 150 ml kókuszkrém (vagy 2 evőkanál tejszín)
Ha friss spenóttal dolgozunk, mossuk meg alaposan, vágjuk le és dobjuk ki a gyökérrészt, majd helyezzük a leveleket és a szárakat egy hőálló tálba. Öntsünk a spenótlevelekre forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 1 percig. Csepegtessük le, majd turmixgépben pürésítsük.
Ha gyorsfagyaszott parajkrémmet használunk, a főzés előtt engedjük fel.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk olajat vagy vajat, majd a hagymát pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetés mellett pirítsuk további 2 percig.
Ha az indiai fűszerek illata már átjárta a konyhánkat, azonnal adjuk hozzá a paradicsomot. Körülbelül 2 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.
Adjuk hozzá a csirkét, majd pirítsuk 3 percig. Ezután mehet hozzá a só és a cukor, majd keverjük bele a spenótpürét.
Pároljuk özepes lángon, amíg a csirke megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
Végezetül adjuk hozzá a kókuszkrémet vagy a tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges fűszerezzük, meglocsolhatjuk friss citrom levével.
Ha krémesebb állagot szeretnénk, adjuk hozzá egy kis vajat. Közvetlenül tálalás előtt csorgassunk tejszínt a curryre, tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.
A spenótos csirkéhez kiváló köret lehet:
Fotók és recept: Hering András
Az indiai spenótos csirke teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több friss, tavaszi recept itt: