A spenótos csirke, ami fűszereivel csavarja el a fejed

A spenót és a csirke egy örök páros, megannyi recept született már eddig is ebből a frigyből. Indiában például renegeteg tüzes-aromás fűszerrel főznek krémes állagú, szaftos ragut a két alapanyagból, és a végeredmény egy kész csoda.

Vannak ételek, íz- és alapanyag-kombináviók, amelyek szerte a világban megtalálhatóak, éppen csak más fűszerezéssel, más szósszal, más körettel. Igaz ez a szabály a spenótos csirkére is, ami nem tradicionális fogása egy nemzetnek sem, mégis felbukkkan hol itt, hol ott. Például Indiában, ahol amúgy is előszeretettel fogyasztják a csirkét mindenféle fűszeres szószokkal és a spenótot is, különböző fogásokba belecsempészve. A lenti receptben mindezek találkoznak: szaft, csirke, fűszer, spenót. Nézzük, mi sül ki belőlük!

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Egy kis indiai levélismeret

A spenótos csirkénk saagwala névre hallgat, amiből a „saag" rész a spenótra utal. Pontosabban bármilyen leveles zöldre (mustárlevél, görögszéna-levél, spenót), ugyanis ez egy gyűjtőnév. Tehát, amikor felbukkan a „saag" szó egy étel nevében, tudhatjuk, hogy valamilyen zöld levéllel lesz dolgunk.

Amúgy a spenót indiai neve a „palak", így ezzel is gyakrabban találkozhatunk éttermekben, gyorsbüfékben.

Fűszeresen szép az élet

Ha a zöldség részét már tisztáztuk az ételnek, ideje szót ejtenünk a fűszerekről is. Ugyanis elég sok kell majd belőlük, tekintve, hogy indiai fogás készül. A legegyszerűbb, ha a spenótos csirkéhez garam masala fűszerkeveréket használunk.

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Azonban, ha nincs otthon ilyenünk, akkor helyettesítsük az alábbi fűszerek keverékével:

  • 1 ek őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál kardamom

Ezeken kívül kerül még a raguba fokhagyma, gyömbér és ízlés szerint chili is. Az aromás hozzávalók összhangja teszi autentikussá a spenótos csirkénket.

Főzzünk indiai spenótos csirkét!

Hozzávalók: 25 g vaj (vagy 3-4 evőkanál olaj - például szója- vagy repceolaj), 2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 kg csirkemellfilé (vagy bőr és csont nélküli csirkecombfilé, nagy kockákra vágva), 450 g spenót (akár friss spenóttal, akár gyorsfagyasztott parajpürével), 3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy apróra vágva), 1 ek garam masala (VAGY 1 ek római kömény (őrölt), 1 tk szegfűszeg (őrölt), 1 tk kurkuma (őrölt), 1 tk fahéj (őrölt), 1 teáskanál koriander (őrölt), 1 csipet szerecsendió (őrölt), 1 teáskanál kardamom (őrölt)), chili ízlés szerint (opcionális, ha szereted csípősen), 2 hüvelykujjnyi gyömbér (reszelve), 450 g konzerv paradicsom (zúzott, vagy 3 nagyobb paradicsom durvára vágva), 1 teáskanál cukor, só, bors ízlés szerint, 1 citromból nyert citromlé (opcionális), 150 ml kókuszkrém (vagy 2 evőkanál tejszín)

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Ha friss spenóttal dolgozunk, mossuk meg alaposan, vágjuk le és dobjuk ki a gyökérrészt, majd helyezzük a leveleket és a szárakat egy hőálló tálba. Öntsünk a spenótlevelekre forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 1 percig. Csepegtessük le, majd turmixgépben pürésítsük.

Ha gyorsfagyaszott parajkrémmet használunk, a főzés előtt engedjük fel.

Egy nagy serpenyőben melegítsünk olajat vagy vajat, majd a hagymát pirítsuk aranybarnára, körülbelül 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatosan kevergetés mellett pirítsuk további 2 percig.

Ha az indiai fűszerek illata már átjárta a konyhánkat, azonnal adjuk hozzá a paradicsomot. Körülbelül 2 percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.

Az indiai spenótos csirke receptjét ITT találod

Adjuk hozzá a csirkét, majd pirítsuk 3 percig. Ezután mehet hozzá a só és a cukor, majd keverjük bele a spenótpürét.

Pároljuk özepes lángon, amíg a csirke megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
Végezetül adjuk hozzá a kókuszkrémet vagy a tejszínt. Kóstoljuk meg, ha szükséges fűszerezzük, meglocsolhatjuk friss citrom levével.

Ha krémesebb állagot szeretnénk, adjuk hozzá egy kis vajat. Közvetlenül tálalás előtt csorgassunk tejszínt a curryre, tálaljuk naan-kenyérrel, raitával vagy basmati rizzsel.

A spenótos csirkéhez kiváló köret lehet:

Spenótos raita

A raiták Inidában honos mártogatók. Előételként fogyasztják, de reggelire is az asztalra kerülhet. Általában papaddamot sütnek hozzá, ezek kisebb korong alakúra sütött tészták, de ...

Fotók és recept: Hering András

Az indiai spenótos csirke teljes receptjéért kattints idementsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több friss, tavaszi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...