A spenót trónfosztása?

Spenót

Több mint egy éve a Süddeutsche Zeitung hosszú cikkben foglalkozott a „Nagy spenót-összeesküvéssel”. Mi is derült ki róla? A fáma szerint a spenót egy téves számítás miatt lett több nemzedék számára kötelezően fogyasztandó, az igen magas vastartalma miatt, az pedig, mint tudjuk, nélkülözhetetlen a növekedés, a csontfejlődés, a vérképzés stb. serkentésében.

A spenótban ugyan fontos komponensek találhatók, a vitaminok mellett többek között oxálsav, folsav, réz, magnézium és persze vas, 10 dkg friss spenótban 2,75 milligramm, 10 dkg szárítottban 44,5 mg, vagyis nem több, mint sok más zöldségben, például a brokkoliban.A Spiegel online egy angol orvosi lapból átvett néhány, immár bizonyított orvosi tévedést, és kiegészítette azokat a spenóttal. A mítosz a svájci fiziológus, Gustav von Bunge munkájához köthető, aki 10 dkg spenótban 35 mg vasat mutatott ki – a gond csak az volt, hogy Bunge 10 dkg spenótporban találta ezt a mennyiséget, amit 1 kg friss spenótból nyert. Itt rejlik tehát a tévedés – ami már az 1930-as években is ismert volt. Ennek ellenére a spenót propagálásában minden tudománynál sikeresebb munkát végzett valaki, éspedig „Popeye, a tengerész”. A híres rajzfilmfigurát Elzie Segar vetette papírra (halála után Forrest „Bud” Sagendorf rajzolta 47 évig tovább). Az amerikai gyerekek 1929-től naponta láthatták Popeye-t, az erőtől duzzadó, spenótzabáló tengerészt. Állítólag a spenóteladás ezekben az időkben 33 százalékkal emelkedett.Popeye nagy ereje, amit, gondoljuk mi, a vasnak köszönhetett, szintén csak legenda. Kiderült, hogy Popeye már négy éve szinte naponta szerepelt a lapokban, képregényekben, anélkül, hogy egy szó esett volna a vasról. Popeye figurája ugyanis egy kampányt szolgált, amely alultáplált amerikai gyerekekért dolgozott. A spenótot pedig nem a magas vas-, hanem a magas A vitamin-tartalma miatt szponzorálták.Popeye-t azonban mindez hidegen hagyta és évtizedekig erőt sugárzott és örömet szerzett gyermekeknek és felnőtteknek.Ami pedig a spenótot illeti: vannak, akik teljesen elutasítják, vannak, akik imádják – átjárás szinte nincs. Egészségesnek azonban mindenképp egészséges, mint minden más zöldség is. (Spenótos recepteket itt talál!)

Spenót pesto

A klasszikus, genovai recept szerint a pesto bazsalikomból készül. Egyre inkább elterjedni látszanak azonban a különféle variációk pestora: ma nem lepődünk már meg a petrezselyem ...

Spenótos lasagne 2.

Ma készítettem ezt a lasagnét először, és kíváncsi vagyok arra, hogy a családnak is annyira ízlik-e, mint nekem.

Közel-keleti spenótos pite

Mindenszentek hosszú hétvégéjén volt kedvem és időm is kísérletezgetni. Mint azt már többször bevallottam komoly TV Paprika függőségem van, ezt a receptet is onnan "csentem". Legjobb ...

Parajban sült halfilé

Vilmosom úgy jár mostanában, mint a ’Vesztegzár a Grand hotelben’ (Rejtő Jenő) meztelen diplomatája, aki a sötétben eltulajdonított papi öltözék miatt nem kap mást, mint diétás ...

Spenót saláta

Egy alternatíva, arra az esetre, ha éppen nem főzeléket szeretnénk készíteni a spenótból. Hipp-hopp összedobható ebéd vagy vacsora kerekedhet a spenótlevelekből, számtalan módon ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...