Spenót, de nem főzelék

Nagyi, ez finom! – semmi különös nem lenne ebben a dicséretben, ha mondjuk, palacsintáról van szó. Más a helyzet, amikor zöldségmániám sikereként, a kókusztejes csirkéért és a párolt spenótért kapom az elismerő szavakat.

Kókusztejes spenótos csirkefalatok

Említettem már lelkes igyekezetemet annak érdekében, hogy unokáimat minél több zölddel traktáljam. Szerencsére nem idegenkednek tőle, még a spenótot is megszerették, pedig, mint tudjuk, ez aztán az a zöldség, amelyiknél élesen elhatárolódik a hívek és az ellenzők tábora.

Azt azért hozzá kell tennem, nem minden formájában kedvelik, mert az iskolai, óvodai főzeléket nem fogadják kitörő örömmel. Ha túlságosan fokhagymás azért, ha pedig kevés van benne, azt mondják, nincs semmi íze. Nehéz ügy ez, mert úgy tűnik, a magyar konyhában örök hűséget esküdött a spenót és a fokhagyma. Persze nem véletlenül, mert remek párost alkotnak, nincs is ezzel gond. Sokáig én is csak főzeléknek tudtam elképzelni a spenótot, mint ahogy gondolom, nagymamatársaim is többnyire így vannak ezzel. A fordulatot egy horvátországi nyaralás hozta, amikor a grillezett tintahalat spenót kíséretében tálalták. Az olasz mozzarellás spenót után aztán gyökeresen megváltozott a hozzáállásom.

Hiába, nagy dolog, ha megismerjük más népek konyháját is. Szerencsére nemcsak én, hanem a gyerekeim is rácsodálkoztak, hogy a spenót nemcsak agyon főzött, pépes főzelék formájában létezhet. Így aztán az unokáimnak is megalapoztuk a spenóttal való kapcsolatukat. Sokszor elgondolkodom azon, hogy mennyire a szokások, beidegződések határozzák meg az étkezésünket is. Egy-két újítással, vagy csak kicsit más jellegű fűszerek használatával azonban alapvetően megváltoztatható egy-egy alapanyag íze, állaga, ha nem ragaszkodunk mindig a hagyományos elkészítési módokhoz.

Ez történt a tavaszi favorittal, a spenóttal is. Bátran párosítom bazsalikommal, szerecsendióval, gyömbérrel, provence-i fűszerkeverékkel, kakukkfűvel, de persze a fokhagymáról sem mondtam le. Már arról is írtam, hogy tésztákba is előszeretettel aprítom, most pedig a kókuszos csirke kísérője lett.

A húst kisebbik unokám miatt – akinek a tehéntejtől ugyan már nincsenek gondjai, de én azért, ha tehetem, igyekszem csökkenteni a laktóz mennyiségét – nem tejszínnel, hanem kókusztejjel készítettem el, amiből a spenótra is jutott. A citromos rizs pedig harmonikus köretnek bizonyult hozzájuk.

Nagyik és anyukák, a tavasz ragyogó alkalom az újító ötletekre, és ne legyen ez alól kivétel a spenót sem!

Mari nagyi

Mindent bele tócsni

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...