Amikor megérkezünk a tavaszba, valószínűleg már tele van a hócipőnk a sok fagyasztott, mirelit zöldséggel és alapanyaggal. Az első szezonális termények megjelenésével azonnal átnyergelünk a friss zöldségekhez, és ezekkel kezdünk el főzni, amíg csak tehetjük. Nincs is nagyobb öröm annál, amikor először kapunk tavasszal a piacon egy nagy csokor friss spenótot: a levelekkel visszatérünk a konyhánkba, és azonnal tervezgetni kezdjük a jobbnál jobb recepteket és felhasználási módokat. Ehhez jöjjön most némi inspiráció: nézzük azokat az ételeket, amelyeknek egy adag friss spenótlevél kiválóan áll majd.
Nézd meg galériánkban a spenótos ételeket:
Ezekbe az ételekbe pakold a tavasz első friss spenótleveleit
Rakott krumpli
A párolt spenótlevelek kiválóan illeszkednek a krumpli-, tojás- és kolbásszeletek közé, tavaszias energiát adnak ennek a klasszikus fogásnak. Ha szeretjük, fokhagymázzuk meg alaposan, jól fog neki állni. Recept ITT.
Hüvelyes főzelékek
Amennyiben indiai dhalt, sárgaborsó- vagy lencsefőzeléket főzünk, szórjunk egy-két nagy marék friss spenótot a fazékba. Ezt mindig az elkészítés végén tegyük, ugyanis a friss zöldségnek nem kell sok idő a megpuhuláshoz, szinte azonnal összeesik. Mind ízben, mind állagban fantasztikus kiegészítője a hüvelyes egytálételeknek. Recept ITT.
Lasagne
Az olasz tésztarakottas is kaphat bőven a spenótból: mindegy, hogy zöldséges vagy húsos verziót készítünk, a levelekkel tovább gazdagíthatjuk ezt az amúgy is masszív ételt. Pároljuk meg külön, és rétegezzük, vagy főzzük bele egyenesen a paradicsomszószba – mindkét verzió ízletes eredményhez vezet. Recept ITT.
Rétes
A mirelit spenóttal ellentétben a friss levelek sokkal izgalmasabb texturális élményt nyújtanak, még azután is, hogy megfőztük őket. Ez a legjobban egy spenótos-fetasajtos rétesben érezhető, amikor a zöldség egységes tölteléket képez, mégis marad benne valamennyi „tartás” (nem olyan lesz, mint egy teljesen krémes püré). Recept ITT.
Tojásos nokedli
Ha tavasz, akkor húsvét, az ünnep pedig magával hozza a klasszikus kedvencet, a tojásos nokedlit. Amennyiben szeretnénk hozzáadni valamit, a spenót kiváló választás lehet: közepes darabokra aprítva adjuk hozzá a már kész ételhez, itt pár perc alatt megfonnyadnak majd a levelek. Recept ITT.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tavaszi ötlet a konyhába: