Spárgával bizonyítom, hogy a tarte tatin nem csak édesség lehet

Aki 30 perc alatt elkészülő, gyors ebédre vágyik, és mellette még a spárgát is kipróbálná úgy, ahogy még korábban soha, annak meleg szívvel ajánlom az alábbi receptet, amit a klasszikus fordított sütemény, az almás tarte tatin ihletett.

Megvettem az idei szezon első csokor spárgáját és bármikor bármit képes vagyok leveles tésztával megenni: ez a két játszott szerepet abban, hogy megszületett az alábbi recept. Ezen kívül persze némi kíváncsiság is kellett a spárgás tarte tatin megalkotásához – a klasszikus francia fordított süteményt korábban már kóstoltam különböző gyümölcsökkel, de zöldségekkel még csak egyetlen egyszer (innen is gondolok rátok, karamellizált céklák és hagymák). Így, mondhatni, adta magát a lehetőség, ami pedig kisült belőle, valami egészen isteni. Na gyerünk!

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A dolog lényege annyi, hogy a félkészre párolt spárgákat egy kellemesen vastag levelestészta-dunyha alá kell bújtatnunk, majd a sütőben tökéletesre sütnünk. Ahhoz képest, hogy milyen elegánsnak ható étek, nevetségesen gyorsan (és kevés munkával) jön össze – tényleg nagy kár lenne kihagyni.

Magát a zöldséget nem akartam túlfűszerezni: némi só és bors, illetve enyhén pirult fokhagymaszeletek adtak neki némi ízt.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

Az aromabombákat inkább meghagytam a ricottakrémnek: friss zöldfűszereket dolgoztam bele, amelyek felébresztették, ragyogóan tavaszivá tették a fogást. Az ötlet amúgy találomra jött: a kertünk citromfű- és snidlingbokrai ihlettek meg.

Ezeken kívül persze bármilyen más zöldfűszerekkel is dolgozhatunk, nekem kifejezetten tetszett, ahogy a citromfű harsánysága odasimult a spárgaszálak közé. Persze segítette a dolgát nem kevés reszelt citromhéj is.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A recept elkészítésénél arra figyeljünk, hogy mindenképpen olyan serpenyőt használjunk, ami a sütő hőjét is kibírja (tehát a műanyag nyelűek most kimaradnak ebből a körből), a mi kezünkön pedig feltétlenül legyen védelem, ha kivesszük az edényt a forróságból. Velem többször is megtörtént, hogy nagy boldogan rámarkoltam a tüzes serpenyőnyélre – talán a helyzet furcsasága teszi...hiszen végtére is, serpenyőnek nincs helye a sütőben, nem?

A lepényt élvezzük azon melegében, úgy lesz a legfinomabb. Ne maradjon el róla némi friss citromhéj, citromfű és parmezán sem.

Készítsünk spárgás tarte tatint!

Hozzávalók:

1 csomag zöldspárga, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek napraforgó olaj, 1 db citrom, 200 g ricotta, 1 csokor citromfű (3-4 szál), 5 szál snidling, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 csomag leveles tészta

Előveszünk egy közepes méretű serpenyőt (olyan legyen, amit be tudunk tenni a sütőbe), majd a segítségével kivágunk egy kört a leveles tésztából. Így pont akkora lesz, mint az edényünk. A ricottát összeturmixoljuk a citromfűvel, snidlinggel, sóval, borssal és a citrom reszelt héjával. Ha kész, egyenletesen rákenjük a leveles tésztára.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárgákat megtisztítjuk, fás részüket letörjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd közepes lángon félkészre pároljuk a spárgát. Az utolsó pár percben sózzuk-borsozzuk, ráfacsarunk némi citromlevet és a felszeletelt fokhagymát is a serpenyőhöz adjuk (azért nem korábban, mert akkor megég és keserű lesz).

Fontos, hogy a spárgát ne pároljuk túl, mert még a sütőben is puhulni fog.

Óvatosan a spárgákra helyezzük a leveles tésztát úgy, hogy a ricottás oldala nézzen lefelé. A serpenyőt a sütőbe tesszük, ahol a pitét nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha a tészta felső része már barna, akkor elkészültünk. A pitét még melegen kiborítjuk egy tálra, citromfűvel, citromhéjjal és parmezánforgácsokkal díszítjük.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A spárgás tarte tatin teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...