Ha eddig nem merted leemelni a spárgát a standról, jó helyen jársz, de akkor is, ha egyszerűen csak többet szeretnél megtudni a zöldségek királyáról. „Spárgaiskola” itt!
mártogatós tapas
A magyar tévhitek top 10-es listájában dobogós helyezést ér el a hollandi mártás vs. tejszín dilemma. Ha egy szakács a világ bármely pontján megkérdezi Jean-Pierre-t, vagy Klaust, ...
Vásárlás –vizsgáld meg!
A friss, lédús, jó minőségű spárga beszerzése már félsiker. De honnan tudjuk, hogy roppanós, feszes, kiváló zöldséggel van-e dolgunk? Könnyen ellenőrizhetjük a spárga frissességét: ha a szár végét benyomva lé folyik ki, akkor nyugodt szívvel a kosarunkba tehetjük.
különleges saláták
A hollandi mártás a spárga remek kísérőnek bizonyult, így saláta formájában is elkészíthetjük. A salátához az eltördelt fej felőli spárgasípokat használjuk. (Az egész ...
sült zöldség
Itt van a spárgaszezon! A spárga mindkét formája kiváló előételnek, főételnek, akár köretnek, sőt levesnek is. Ja és nagyon egészséges…
bundázott zöldség
Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...
Ne tároljuk sokáig!
Nem érdemes feltankolni spárgából, csak annyit vásároljunk egyszerre, amennyit rögtön felhasználunk, mert nagyon hamar elveszíti frissességét. Ha nem aznap készítjük el a spárgát, tekerjük nedves konyhai papírtörlőbe, és felfelé állítva tegyük a hűtőszekrénybe. Ajánlatos egy-két napon belül elfogyasztani.
Pucolás– a fehéret másképpen, mint a zöldet
Míg a fehér spárgát mindig pucolnunk kell, a zölddel könnyebb a dolgunk: ezt általában elég csak megmosni, fás végét letörni (nem vágni!) és már készíthetjük is. A fehér spárga hámozását a spárgasíp alatt kb. 2 cm-rel kezdjük, és ami nagyon fontos, hogy lefelé húzzuk a külső rétegeket.
különleges saláták
Valamikor a 80-as évek derekán, Németországban ettem először spárgát. Azonnal megutáltam. Keserűnek és bakelitízűnek éreztem. Eltelt vagy tíz év, mire újra megkostóltam. Ma már ...
spárgakrémleves
Nem sok maradt a levesből, mire észbe kaptunk, kicsi fiam 3 tányérral eltüntetett belőle, és azt kérte, hogy a maradékot rakjuk el neki a hűtőbe.
bundázott zöldség
Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.
húsos tészta
A nagy tavaszvégi, nyáreleji, spárgás lelekesedésem egyik szüleménye volt.
Sajnos csak volt:(
Könnyű, pikáns, különleges, finom.
Jó étvágyat! ...
quiche
Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.
omlett
Az igazság az, hogy nálunk a vasárnapi reggeli mindig későn van, és az szinte mindig tojás. Általában rántotta formájában kerül a tojás az asztalra. Mivel ezért már számos kritika ...
Spárgát rengeteg módon készíthetünk
Párolhatjuk, főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük, de saláta vagy leves főszereplője is lehet:
- Pároláskor kössük csokorba a szárakat és a spárgasíppal felfelé állítsuk a forró vízbe úgy, hogy a sípokat már ne érje víz (ezeknek elég gőzölődniük).
- Vastagságtól függően a zöld spárga főzési ideje kb. 10 perc, míg a fehéré valamivel hosszabb, úgy 15 perccel számolhatunk.
- Párolás után itassuk le a spárgákról a nedvességet konyhai törlőn, és már tálalhatjuk is, pl. klasszikusan, hollandi mártással.
NoSalty-tipp: A főzővízhez adott só, kevés cukor, némi vaj és egy kis citromlé még ízletesebbé teszi a végeredményt.
sós felfújt
Jamie Oliver receptje. Nagyon finom, persze ehhez szeretni kell a spárgát!
télire
Kezdődik a spárgaszezon, előlehet venni befőzőautomatát, és eltenni ezt a finom egészséges és értékes zöldséget.
zöldséges pite
A quiche mellett nagy kedvenceim a leveles tésztára pakolt zöldségek kevés sajttal, sonkával vagy szalonnával bolondítva. Egyszerű, gyors hétköznapi vacsoraként vagy akár vendégváró ...
Még több spárgarecept itt >>