Minden zöldségnek megvannak a maga elkészítési furfangjai – általában ezek juttatják el az adott alapanyagot tökéletes állapotába. A spárgafőzés pedig kiváló példája ennek: ha nem megfelelően sütjük, pároljuk vagy főzzük, a zsenge szálak kevésbé lesznek élvezetesek. Ezt pedig biztosan nem akarjuk, ugye? Tanuljuk meg együtt elkerülni a buktatókat, vegyük végig a spárgafőzés közben elkövethető hibákat.
Nézd meg galériánkban a spárgafőzés buktatóit:
5 hiba, amit ne kövess el spárgafőzés közben
Serpenyőben – túl alacsony hő
A serpenyős spárga akkor igazán finom, ha nem főzzük szét. Süssük nagy lángon, hogy hirtelen hő érje – persze vigyázzunk, nehogy odaégjen. Előbb melegítsük fel az edényt, majd csorgassunk bele kevés olajat, és azt is hagyjuk átmelegedni. Erre jöhetnek a zöldségek, amelyeket néha-néha átrázva (a serpenyőt mozgassuk) 3-5 perc alatt pároljunk készre. A lassú, alacsony hő hatására a spárga elveszíti roppanós állagát, puha és pépes lesz – nem valami kívánatos így.
Blansírozva – túlfőzés
Amennyiben salátában vagy egyszerű köretként tálalnánk a spárgát, a serpenyős párolás helyett válasszuk inkább a blansírozást. Dobjuk a megtisztított zöldséget forrásban lévő (fontos, hogy tényleg lobogjon) vízbe, főzzük 2 maximum 3 percig, majd emeljük át a szálakat szűrőkanállal jeges vízfürdőbe. Semmiképp ne hagyjuk őket bent tovább, mert akkor teljesen szétfőnek. A forró vízbe pedig mindenképpen tegyünk egy csipet szódabikarbónát – ettől zöldebb marad a spárga.
Blansírozva – sokkolás kihagyása
Fontos része a blansírozásnak a jeges fürdő, ugyanis ez a lépés azon nyomban megállítja a főzési folyamatot. Amennyiben kihagyjuk, a forró vízből kiemelt spárgák tovább fognak puhulni, elveszítik ress állagukat, ami talán az egyik legjobb tulajdonságuk.
Sütve – túl sokáig
Sütőben is készülhet a spárga – bedobhatjuk például más zöldségek, halak vagy hússzeletek mellé. Persze nem mindegy ám, hogy mikor: főleg a húsok, halak esetében figyeljünk oda arra, hogy a spárga csak a sütés vége felé kerüljön be a tepsibe. Nagyjából 10-12 percre lesz szüksége, ha ennél többet marad a hőben, sajnos túlfő.
Csodás spárgás receptek a gyakorláshoz (és jóllakáshoz):
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp a zöldségek elkészítéséhez: