Ez a spárgakrémleves kimondhatatlan nevű, de tökéletes francia változata

Ezúttal a franciák egyik alfa és omega levese, vichyssoise készült a konyhánkban, melybe némi csavarral spárgát raktunk, hogy sokkal szezonálisabb, májusibb, üdébb legyen.

A vichyssoise a francia konyha egyik legnépszerűbb levese a hagymaleves mellett. Az eredetileg burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből, csirkealapléből és egy kis fehérborból készülő francia klasszikusból most spárgakrémlevest készítettem, hiszen pár apró csavarral gyakorlatilag bármilyen más szezonális zöldség hozzáadásával mennyein krémes levest főzhetünk, amit akár hidegen és melegen is fogyaszthatunk, ahogy azt a klasszikus vichyssoise esetében is teszik. Feltétként különösen jól illik rá a házi készítésű snidlingolaj, de fokozhatjuk még pirított gombával, paprikamagolajjal, dióolaj vagy szarvasgombaolajjal.

Tudtad?

A vichyssoise, avagy a franciák egyik legkedveltebb, általában hidegen tálalt póréhagymás-krumplis krémlevese 1917-ben került az USA-ba, amikor is a New York-i Ritz-Carlton hotel séfje, a francia Louis Diat fel nem szolgálta anyaországa klasszikusát, hogy lehűtse az elegáns vendégeket. (A hideg levesek egyébként sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek a modern hűtőberendezések és a légkondi bevezetése előtt, főként a II. világháborút megelőző időkben.)

Hozzávalók a vichyssoise-módra készült spárgakrémleveshez:

2 csomag zöldspárga (vágjuk le a csúcsait, a fás részeit törjük le, a szárait vágjuk kisebb darabokra), 1 közepes db póréhagyma (karikázva), 3 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva), 1 kis db zeller (opcionális), 1 dl fehérbor (opcionális), 3 dl csirkealaplé, 2 ek vaj, 2 dl habtejszín (cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre), 1 szál kakukkfű, 1 csipet fehér bors, 1 csipet szerecsendió (opcionális)

Elkészítés:

Forrásban lévő sós vízben blansírozzuk a spárga hegyeit, amíg ropogós-puhák nem lesznek, körülbelül 1 percig. A spárgahegyeket szűrőedényben lecsepegtetjük, és hideg víz alatt felfrissítjük. Megszárítjuk, hosszában ketté is vághatjuk őket, majd félretesszük.

Felolvasztjuk a vajat egy főzőedényben. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a fehérbort, közepes lángon kevergetve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a spárgaszárakat, a felkockázott burgonyát, az alaplevet (vagy vizet) és egy szál kakukkfüvet, majd felforraljuk. Ha zellert is szeretnénk hozzáfőzni, szintén ezen a ponton adjuk hozzá. A hőt alacsonyabbra csökkentjük, lefedjük, és addig főzzük párolva, amíg a burgonya megpuhul, körülbelül 15-20 percig.

Kivesszük a kakukkfűágat, és lepürésítjük a levest egy turmixgépben vagy kézi mixerrel, majd hozzákeverjük a tejszínt (esetleg magas zsírtartalmú tejet, de cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre is), sót, fehér borsot, esetleg egy késhegynyi szerecsendiót.

Hagyjuk a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára vagy egy éjszakára lehűtjük. Másnapra érnek össze igazán ízei, fogyaszthatjuk hidegen és melegítve is.

A levest tálakba öntjük, és meglocsoljuk házi készítésű snidlingolajjal vagy tejszínnel. A spárgacsúcsokkal díszítjük, és tálalhatjuk is.

A spárgakrémleves vichyssoise módra teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több mennyei recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...