Gáspár Bea első szakácskönyve még 2005-ben jelent meg, de igazán meghatározó tényező a gasztronómiában csak egy évtizeddel később lett. 2017-ben az egész ország nyomon követhette, ahogy a háziasszony minden más hírességet lefőzött ételeivel, tavaly óta pedig már újabb saját szakácskönyvével segíti a rajongókat az otthoni főzésben. A nagy sikerű Bea konyhája után ismét egy nagy csokorra való receptgyűjteménnyel rukkolt elő, ami bepillantást enged abba, mi kerül az asztalra a Gáspár családnál.
Nemrég jelent meg legújabb szakácskönyved, a Bea konyhája 2. a BOOOK Kiadónál. Különbözik a koncepciója az előzőtől?
Nem más, csak újabb receptek vannak benne, nagyjából 60-70 darab. Nem volt kimondott koncepció se az első, se a második könyvnél, az egyetlen elvárásom az volt, hogy ne olyan receptek legyenek bennük, amiket csak a könyv kedvéért készítek el. Személyes receptjeim szerepelnek bennük, olyan ételek, amiket én is elkészítek, és ha valaki betartja a leírt mennyiségeket, akkor minőségi étel lesz a végeredmény.
Otthon akkor inkább a jól bevált ételeket készíted, vagy azért szoktál néha újdonságokkal is kísérletezni?
Belebotlok új receptekbe, és olyankor kipróbálom őket. Azonban inkább az a jellemző, hogy egy ételen variálok. Van például egy sütőtökös-sajtos-tejszínes tésztám, amiben az alapanyagok mennyiségén és az arányokon szoktam változtatni, vagy füstölt sajtot, esetleg mozzarellát teszek bele. Ebből van, hogy finom étel lesz, de olyan is előfordul, hogy kevésbé jó, viszont így lehet tanulni.
Szoktál séfektől inspirálódni, akár külföldiektől?
Gordon Ramsay-t szeretem, de például Jamie Oliver stílusa a gyors receptekkel nem jön be. Főleg a magyar szakácsokat szeretem, Széll Tamás és Wossala Rozina nagy kedvenceim.
A korlátozások miatt rengetegen kezdtek el komolyabban főzni otthon. Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdnek el maguknak ételt készíteni?
A nulladik lépés, hogy legyen valamilyen főzőlap és sütő a konyhában, de ha sütő nincs is, főzőlap mindenképp kell az induláshoz. Kell egy alap konyhai edényszett, fazék, nyeles lábas, fakanál, de ha főz az ember, utána úgyis elkezd egyre több mindent beszerezni hozzá. A robotgépeket meg sem említem, de ha finomakat akar enni az ember, azokat is vennie kell idővel, aprító, habverő, dagasztóspirállal ellátott gép a kenyérsütéshez, ezek minden nagyon sokat segítenek. Aztán a legtöbben, ha el akarnak készíteni egy ételt, akkor az interneten keresnek receptet hozzá, és vagy ízlik a végeredmény vagy nem. Én általában több receptet szoktam összemixelni. Eleinte szakácskönyvből főztem, és valahogy mindig megéreztem, hogy mi az, ami nem fog működni benne, kerestem egy másik receptet, és ha abban másképp volt az a dolog, akkor úgy csináltam. Így összefésülök több receptet, és akkor lesz igazán jó a végeredmény.
Említetted a dagasztást, te is szoktál otthon kenyeret sütni?
Olyan kéthetente szoktam kenyeret sütni, de nem kovásszal, hanem élesztővel. Egyszerűen ez a kovászdolog nem jön össze nekem, valamiért mindig meghal, de nem tudom, miért.
Sokak számára nyűg a főzés, de rajtad látszik a képernyőn és a könyvekben egyaránt, hogy szívvel-lélekkel csinálod ezt. Mit jelent számodra a főzés?
Az utóbbi időben nekem is teher lett, nagyon sokat csinálom, ezért monotonná és unalmassá vált kicsit. Sokan sérelmezik, hogy miért nincs éttermem, na pont ezért, mert tulajdonosként minden nap ott kellene lenni, de én ezt nem bírnám, nem az étterem konyhájában akarok meghalni. Egyébként a főzés nekem mindig az énidő, egyedül vagyok a konyhában ilyenkor, nem szeretem, ha más is van ott, legfeljebb a tv szól halkan a háttérben, valamilyen sorozat megy, esetleg zene szól. A főzés az én reszortom. Na meg tudom, hogy a végén finom lesz az étel, úgyhogy már úgy veszem a fakanalat a kezembe, hogy előre tudom, ezzel örömet szerzek a családnak. Más wellnesselni megy vagy olvas kikapcsolódásként, nekem ez a főzés.
Milyen érzés volt, amikor megjelent a szakácskönyved? Gondoltál rá korábban, hogy valaha a saját ételeid könyv formájában is megjelennek?
A legelső szakácskönyvem még 2005-ben jelent meg, limitált példányszámban. Nem volt akkora siker, mert abban az időben még nem volt közösségi média, ahol népszerűsíteni tudtuk volna a könyvet. Aztán tavaly a BOOOK Kiadónál jelent meg a Bea konyhája, ami hihetetlen élmény volt, óriási megtiszteltetés és mérhetetlen büszkeség volt a számomra és a családom számára is. Nagyon sikeres volt az a kötet, a második előrendeléseink száma pedig idén a kétszerese volt az előzőnek. Ez nagyon jó érzés.
A férjednek, gyerekeidnek van valamilyen kedvenc étele, amit rendszeresen kérnek, hogy készíts el nekik?
Mindig más a kedvencük. A tejbegríz megunhatatlan, mindenki nagyon szereti. Győzőnek az egyik kedvence a lazac, de három évig a sütőtökleves volt a sláger, ősszel hetente kellett készítenem. Evelin mindent szeret, Virág azonban a tipikus válogatós gyerek, egyik nap szereti a rántott húst, a másik nap már rá sem akar nézni.
Hamarosan itt a karácsony, ti hogyan készültök az ünnepekre? Ilyenkor besegítenek neked a lányok? Milyen ételek szerepelnek az ünnepi menüben?
A fánk már megvan, épp ma díszítettük fel. A dekoráció és a teríték Győző dolga, Evelinnek összeírom, mire van szükség, és ő vásárol be, a menü pedig az én feladatom természetesen. Az előkészületek már 23-án, de van, hogy 22-én elkezdődnek. 23-án a sütiket szoktam megcsinálni, idén valamilyen diós verzióra gondoltam, persze lesz mákos és diós bejgli, mákos guba, de mindenkinek csak egy adagot készítek, sőt, az is lehet, hogy torta lesz belőle. Ilyenkor szoktam más előkészületeket is megtenni, kifilézem, beirdalom a halat, a pulykát bepácolom tejbe, és hasonlók. Aztán 24-én korán reggel felkelek, és elkészítem a halászlevet. Ehhez élő halat használok, főként harcsát, de teszek bele pontyot is, és fő egész nap a halászlé. Remélem hideg lesz, mert a hűtőm kapacitása véges, a sütik pedig elfoglalják a helyet, ezért ilyenkor a teraszra szoktam kitenni az ételeket. Készítek bodagot és cigánykenyeret is, illetve töltött káposztát, azt például már 22-én be szoktam tekerni. Nem akarok nagyon sok mindent készíteni, hogy ne menjen kárba. Inkább többféle étel lesz, de kisebb mennyiségben, mert karácsonykor sem eszünk többet, mint általában. Olyan négy órára végzem mindennel, utána Győző megteríti az asztalt, és hat órától négyesben vacsorázunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
„A legfontosabb, hogy ne törődjünk bele a megszokottba” – Bernáth...
Műsorvezetőként egy ország ismerte meg Bernáth Józsefet. Az elmúlt években visszatért a konyhába, és többnyire catering rendezvényeken találkozhattunk vele. A rendezvények mellett főzőkurzusain, vagy a szakácskönyveit lapozgatva tarthatjuk vele a kapcsolatot. Most megjelent Magyar Bisztrókonyha című szakácskönyve kapcsán ültünk le vele beszélgetni.
Szász Nóri"A zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak íze, színe, alakja a világ...
Nappal pszichológus, éjjel gasztroblogger – így definiálja magát Vida Katalin, a Babramegy blog szerzője, aki elkötelezett nagykövete a hazai, szezonális és termelői alapanyagoknak. Új könyve, az Idei, hazai, zöld kapcsán beszélgettünk vele.
Szász Nóri„A kenyér a legfontosabb. Rituálisan szép dolog keresztet rajzolni az...
Szeret elveszni a részletekben, a főzés számára játék és maximalizmus, amely tökéletesen kikapcsolja. Végre megjelent Dragomán György Főzőskönyve, amely egyszerre lebilincselő receptgyűjtemény és konyha-regény, igazi mániákus gasztrokaland egy nagy íróval. – Interjú.
Szekeres DóraA betegség, ami tiltja a csokit, a paradicsomot és a...
Végre megjelent az első magyar nyelvű, alacsony hisztamintartalmú recepteket tartalmazó szakácskönyv. A szerzővel, az író, gasztronómus Rubin Eszterrel beszélgettünk.
Brecz JuditCímlapkép: BOOOK Kiadó / Kaszás Gergely