Savanyúbb, mint a citrom, mégis imádjuk: itt a friss SÓSKA

A sóskát vagy imádjuk, vagy utáljuk, megosztó, egészen különlegesen savanyú ízével nem mindenki tud megbarátkozni, pedig jól elkészítve az egyik legkülönlegesebb zöldségfélénk, amely nemcsak egészséges, hanem egyedi is.

A sóskamártás sokaknál igen kellemetlen gyerekkori emlékeket ébreszt, mások épphogy nosztalgiázni kezdenek, ha eszükbe jut a menzás fasírt vagy sült hús krumplival és édes-savanyú sóskával. A keserűfűfélék családjába tartozó, évelő lágyszárú növény leggyakrabban kiskertekben és kis gazdaságokban terem, igénytelen, de mégsem nagyüzemi termelésre alkalmas növényünk. Íze rendkívül komplex, kifejezetten savanyú, ezért a sóskát meg kell szelídíteni, hogy igazán finom étel készüljön belőle.

Élettani hatásai

Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, melynek étvágyserkentő hatása is van. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, magnéziumot, valamint A-vitamint tartalmaz. Régen vértisztítóként alkalmazták. Immunrendszer-erősítő, vizelethajtó, nyákoldó hatású. A gyökeréből készült kivonatát gyomor- és bélhurut esetén használják, gyengén hashajtó hatású, míg a terméséből készült kivonat hasmenésre javasolt.

Nyári szezonban szinte folyamatosan nő, ahogy már említett, igénytelen, bőven termő növény. Vannak, akik frissen szedve, szinte magában is szeretik rágcsálni, és savanyú ízét rendkívül jól tudjuk használni friss salátákban is, keverjünk a rukkolával, madársalátával és más zöldekkel készülő salátánkhoz pár sóskalevélkét is, nagyszerűen feldobja az étel ízét – de ebben az esetben is akkor üt igazán, ha a sós és édes ízek szintén főszerephez jutnak a salátában, így kiegyenlítődik a sóska harsány savanyúsága.

A legtöbben a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek belőle, amelynél egy nagyon fontos dologra mindenképp figyelnünk kell: a kifejlett sóskalevélkék megfőve szálasak, inasak lesznek, így a turmixolás után mindig passzírozzuk át a főtt leveleket, hogy ezek a kellemetlen szálak ne kerüljenek bele az ételbe.

Vannak, akik egészen savanyúan, csak egy kis tejes habarással fogyasztják, mások alaposan megédesítve eszik – az biztos, hogy a sóskából készült főzelék és mártás akkor a legkönnyebben fogyasztható, a legtöbbek számára szimpatikus fogás, ha kellően ellensúlyozzuk a savanyúságát.

Ezt lehet sós ízekkel, füstöl hússal vagy épp füstölt tofuval párosítva tompítani, de egy finom, karakteres krumplis köret, vagy akár a klasszikus szalmakrumpli is alkalmas erre.

Ha még mindig túl savanyúnak találjuk, próbáljuk ki édesebben, akár egészen édesen – meglepően egzotikus ízű fogást kapunk így. Ha pedig kipróbálnánk valami igazán érdekeset, keverjük a sóska leveleit sajtos vagy tejszínes spagettihez - nem fogunk csalódni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek