TikTok-trend: Tényleg jobban hidratál a sós víz, mint a sima víz?

Sós vízzel hidratálni valóban előnyösebb, mint sima vízzel? Új TikTok-trend hirdeti a sós vízzel való folyadékpótlást, de mi az igazság az enyhén sós víz fogyasztásával kapcsolatban? Ennek jártunk most utána.

A közösségi médiában egyre több, egészséggel kapcsolatos tartalom jelenik meg, amiknek egy része hozzá nem értő emberektől származik. Most egy új trend kapott szárnyra, miszerint a vízhez adott csipet sóval fokozhatjuk hidratáltságunkat. Ha érdekel az igazság, olvass tovább!

Hasznos-e az enyhén sós víz fogysztása?

Fontos tudni, hogy a nátrium a hidratáció szempontjából fontos elektrolit, ami a káliummal karöltve szabályozza a folyadékegyensúlyt, és fenntartja a megfelelő pH-szintet a szervezetben.

Mindez a megfelelő vérmennyiség, a vérnyomás és az egészséges sejtek meglétéhez elengedhetetlen. Ennek ellenére a túl sok nátrium ezeket a folyamatokat meg is zavarhatja, mert túlzott sófogyasztás esetén a test vizet tart vissza.

Ez megnöveli a vér térfogatát, és további nyomást gyakorol a szívre és az erekre. Idővel ez magas vérnyomást eredményezhet, és növelheti a stroke és a szívroham kockázatát.

Jó-e a sós víz fogyasztása?

Bizonyos esetekben előnyös a csipet só vízhez való hozzáadása, például nagy melegben a fokozott izzadás vagy kemény edzés mellett, illetve gyakori vizelés miatt is javasolt enyhén sós vizet kortyolgatni. Ez segíthet az eletrolitok pótlásában, nem véletlen, hogy a sportitalok mindegyikében megtalálható a nátrium.

A kutatások szerint a víznél magasabb ozmolalitású (folyadékban lévő részecskék koncentrációja), több részecskét tartalmazó italok jobban felszívódnak a szervezet szöveteiben. Úgy tűnik, hogy van egy bizonyos ozmolalitásküszöb, amely a jobb felszívódás eléréséhez szükséges, de nem valószínű, hogy egy csipetnyi só a vízben megfelel ennek

– mondja Jenna Braddock dietetikus.

Ez nem azt jelenti, hogy a víz önmagában nem hidratál, hanem rávilágít arra, hogy a különböző típusú italok szerepet játszhatnak az optimális hidratáltság elérésében. Braddock kiemeli, hogy bár a sportban gyakoriak a személyre szabott elektrolitpótlási tervek az egyéni igényeken alapuló teljesítmény optimalizálása érdekében, a legtöbb ember számára a napi étrendi nátriumbevitel általában már megfelelő, ezért nem szükséges extra só hozzáadása a vízhez.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...