4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Amennyiben valaha gondolkoztunk már azon egy-egy szelet sütemény majszolása közben, hogy „ez milyen izgalmas lenne sós ízben”, akkor abszolút nem jártunk furcsa és elítélendő utakon. Ugyanis sós édességek léteznek, és egészen isteniek.

A sós édesség kifejezés önmagában egy elég nagy ellentmondás, azonban igen találóan leírja a kategóriába tartozó sütemények lényegét. Nevesen, hogy fogunk egy hagyományosan édes ízekkel készített desszertet, majd azt hasonló alapanyagok és eljárás segítségével megsütjük sós ízben. Az átváltozások gyakran egészen meglepő eredményeket szülnek, következményként pedig teljesen új szemmel nézünk majd azokra a süteményekre, amelyeket megkóstoltunk sós édesség formájában. Vágjunk is bele!

4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Sajttorta

Édes kekszmorzsa, még édesebb sajtkrémréteg, végül karamell, áfonyaszósz vagy csokoládéöntet: alapjáraton erre számíthatunk, amikor megeszünk egy szelet sajttortát. Azonban a süteménynek van egy titkos, második élete, amelyet sós aromák ölelésében él.

A sós sajttorta alapját adhatja sós keksz, esetleg ropi (összetörve, olvasztott vajjal elkeverve) vagy egyszerű vajas tészta is.

Krémje készülhet krémsajtból, túróból, ricottából, amihez ugyanazokat a hozzávalókat kell adnunk, persze a cukrot és a vaníliát leszámítva. Ezek helyett szórjunk bele friss vagy szárított fűszereket, sót, esetleg reszelt sajtot, pirított bacont is. Öntetként készíthetünk hozzá valamilyen zöldséglekvárt (pl. sült paradicsom, céklachutney, stb.), hogy teljes legyen az élmény.

Baklava

A közel-keleti édességről a legtöbbeknek csupán egyetlen szó jut eszébe: a cukorsokk. És ez nem is csoda, hiszen a dióval (vagy más olajos maggal) és vajjal rétegezett rétestészta a sütés után egy alapos cukorszirupfürdőt kap, ez adja meg jól ismert állagát, ízét, és, lássuk be, lényegét is.

Azonban, ha egy jóval kevesebb cukrot tartalmazó receptre vágyunk, készítsük el a baklavát sós változatban. Használjunk a rétegezéshez mondjuk egy fűszeres paradicsomszószt, sült zöldségeket (pl. padlizsán, cukkini, paprika), fetasajtot, friss zöldfűszereket. A magvakat tartsuk meg, mind ízben, mind állagban sokat hozzáadnak majd a végeredményhez.

Padlizsános-fetás baklava

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját ...

Gofri

Tekintve, hogy a palacsintára erősen hajazó tésztából készül, talán nem ér majd senkit meglepetésként, hogy a gofri is lehet sós. A sós palacsintákat már nem nagyon kérdőjelezzük meg, a hortobágyitól kezdve a sajtos-tejfölösig mindegyiket szívesen fogyasztjuk.

Tegyük ugyanezt a sós gofrikkal: mellőzük a tésztából a cukrot és vaníliát, szórjunk a helyükre fűszereket, sajtot, sonkát, süssük aranybarnára és ropogósra a szeleteket, majd töltsük meg őket mindenféle jóval. Reggelire, de akár vacsorára is alkalmas nyalánkság lehet.

Sajtos-zöldfűszeres gofri

Brunchrajongók készüljetek, bitangjó, sósgofri-receptet hoztunk nektek! Nálunk talán kevésbé elterjedtek a sós gofrik, mint egy kontinenssel arrébb, pedig rendkívül sokféleképpen ...

Sajtos gofri

A gyerekek kicsit csalódottak voltak, hogy nem a megszokott édes gofri készült. Ma pótolnom kell gyorsan. Nekünk felnőtteknek viszont nagyon bejött.  A sajtos lángos és a lapcsánka jutott ...

Sós waffel

A gofri sós változata, amely tökéletes "kenyérhelyettesítő" lehet egy ráérős reggelen!

Muffin

A kis, kehelynyi sütemények sem maradnak ki a buliból: ha a masszájukat csokis vagy vaníliás helyett sósra keverjük, egy igazi meglepetéssel szolgálhatunk az ízlelőbimbóinknak. Főleg, ha még sós vajkrémet is készítünk, majd habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk, ahogy azt szokás.

Sajtos muffin

Pogácsa helyett... Ha valami hasonló ízre vágyunk, de nincs sok időnk pepecselni a pogácsák készítésével. Ausztrál barátnőmtől ajándékba kapott Muffin Bible c. receptes ...

Sós, édesburgonyás muffin

Ti mit szoktatok csinálni a megmaradt étellel? Sajnos sokaktól hallom, hogy kidobják az élelmiszereket, mert bevásárlásnál elszámították magukat, megromlott a hűtőszekrényben, vagy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...