4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Amennyiben valaha gondolkoztunk már azon egy-egy szelet sütemény majszolása közben, hogy „ez milyen izgalmas lenne sós ízben”, akkor abszolút nem jártunk furcsa és elítélendő utakon. Ugyanis sós édességek léteznek, és egészen isteniek.

A sós édesség kifejezés önmagában egy elég nagy ellentmondás, azonban igen találóan leírja a kategóriába tartozó sütemények lényegét. Nevesen, hogy fogunk egy hagyományosan édes ízekkel készített desszertet, majd azt hasonló alapanyagok és eljárás segítségével megsütjük sós ízben. Az átváltozások gyakran egészen meglepő eredményeket szülnek, következményként pedig teljesen új szemmel nézünk majd azokra a süteményekre, amelyeket megkóstoltunk sós édesség formájában. Vágjunk is bele!

4 édesség, amit érdemes sós változatban is megkóstolnod

Sajttorta

Édes kekszmorzsa, még édesebb sajtkrémréteg, végül karamell, áfonyaszósz vagy csokoládéöntet: alapjáraton erre számíthatunk, amikor megeszünk egy szelet sajttortát. Azonban a süteménynek van egy titkos, második élete, amelyet sós aromák ölelésében él.

A sós sajttorta alapját adhatja sós keksz, esetleg ropi (összetörve, olvasztott vajjal elkeverve) vagy egyszerű vajas tészta is.

Krémje készülhet krémsajtból, túróból, ricottából, amihez ugyanazokat a hozzávalókat kell adnunk, persze a cukrot és a vaníliát leszámítva. Ezek helyett szórjunk bele friss vagy szárított fűszereket, sót, esetleg reszelt sajtot, pirított bacont is. Öntetként készíthetünk hozzá valamilyen zöldséglekvárt (pl. sült paradicsom, céklachutney, stb.), hogy teljes legyen az élmény.

Baklava

A közel-keleti édességről a legtöbbeknek csupán egyetlen szó jut eszébe: a cukorsokk. És ez nem is csoda, hiszen a dióval (vagy más olajos maggal) és vajjal rétegezett rétestészta a sütés után egy alapos cukorszirupfürdőt kap, ez adja meg jól ismert állagát, ízét, és, lássuk be, lényegét is.

Azonban, ha egy jóval kevesebb cukrot tartalmazó receptre vágyunk, készítsük el a baklavát sós változatban. Használjunk a rétegezéshez mondjuk egy fűszeres paradicsomszószt, sült zöldségeket (pl. padlizsán, cukkini, paprika), fetasajtot, friss zöldfűszereket. A magvakat tartsuk meg, mind ízben, mind állagban sokat hozzáadnak majd a végeredményhez.

Gofri

Tekintve, hogy a palacsintára erősen hajazó tésztából készül, talán nem ér majd senkit meglepetésként, hogy a gofri is lehet sós. A sós palacsintákat már nem nagyon kérdőjelezzük meg, a hortobágyitól kezdve a sajtos-tejfölösig mindegyiket szívesen fogyasztjuk.

Tegyük ugyanezt a sós gofrikkal: mellőzük a tésztából a cukrot és vaníliát, szórjunk a helyükre fűszereket, sajtot, sonkát, süssük aranybarnára és ropogósra a szeleteket, majd töltsük meg őket mindenféle jóval. Reggelire, de akár vacsorára is alkalmas nyalánkság lehet.

Muffin

A kis, kehelynyi sütemények sem maradnak ki a buliból: ha a masszájukat csokis vagy vaníliás helyett sósra keverjük, egy igazi meglepetéssel szolgálhatunk az ízlelőbimbóinknak. Főleg, ha még sós vajkrémet is készítünk, majd habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk, ahogy azt szokás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...