Hallottál már a sörélesztőpehelyről, de azt hitted, csak valami vegán hóbort? Pedig ez egy teljesen természetes alapanyag, aminek számtalan pozitív hatása van, ha beépíted a táplálkozásodba. Most pedig részletesen is bemutatjuk a sörélesztőpehely előnyeit!
Mi az a sörélesztőpehely?
A sajtos ízvilágú sörélesztőpehely egy Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfajta, amely ugyanaz az élesztőtípus, amit kenyérsütéshez és sörfőzéshez használnak.
A sörélesztőpehely azonban egy inaktív változat, ami azt jelenti, hogy ha kenyér vagy sör készítéséhez próbálnánk használni, nem működne és túl keserű is lenne.
A sörélesztőpehely típusai
A sörélesztőpehely előállításához az S. cerevisiae sejteket néhány napig cukorban gazdag táptalajon, például melaszon tenyésztik. Ezután az élesztőt hővel inaktiválják, betakarítják, mossák, szárítják, morzsolják, és végül csomagolják.
Két típusa létezik: a nem dúsított és a dúsított sörélesztőpehely.
A dúsítatlan típus nem tartalmaz hozzáadott vitaminokat vagy ásványi anyagokat. A dúsított szintetikus vitaminokat tartalmaz, amelyeket a gyártási folyamat során adnak hozzá a tápanyagtartalom növelése érdekében. Ezekről a csomagolásról tudsz tájékozódni. A dúsított sörélesztőpehely több B-vitamint tartalmaz, mint a dúsítatlan fajták, mivel a gyártás során extra mennyiséget adnak hozzá.
Mindössze 2 teáskanál (5 gramm) dúsított sörélesztőpehely az alábbiakat tartalmazza:
- Kalória: 20
- Fehérje: 3 gramm
- Zsír: 0 gramm
- Szénhidrát: 2 gramm
- Cukor: 0 gramm
- Rost: a napi ajánlott mennyiség 4%-a
- Riboflavin (B2-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 246%-a
- Niacin (B3-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 109%-a
- B6-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 212%-a
- Folsav (B9-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 59%-a
- B12-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 313%-a
- Vas: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
- Kálium: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
Tápanyagban gazdag a sörélesztőpehely
A vitaminok mellett hasznos tápanyagokból is feltankolhatunk a sörélesztőpehely segítségével.
- Fehérje. A sörélesztőpehely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet az ételekből kell beszereznie. Emellett kiváló minőségű növényi fehérjeforrás.
- B-vitaminok. A dúsított sörélesztőpehely különösen gazdag B-vitaminokban, köztük tiaminban (B1), riboflavinban (B2), niacinban (B3), valamint B6 és B12 vitaminokban.
- Nyomelemek. Ezek közé tartozik a cink, a szelén, a mangán és a molibdén, amelyek részt vesznek a génszabályozásban, az anyagcserében, a növekedésben és a megfelelő immunműködés fenntartásában.
A pontos tápértékek márkánként eltérőek, ezért mindig olvasd el a címkéket, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő fajtát.
Telis-tele van B12-vitaminnal
A minden állati terméket kizáró vegán étrendet követők számára egyetlen vitamin okoz fejtörést, mivel ehhez nem lehet növényi forrásból hozzájutni, ez pedig a B-12 vitamin.
Ennek pótlására lehet táplálékkiegészítőket szedni, de a dúsított sörélesztőpehellyel is be lehet vinni a szükséges mennyiséget.
Ez azért fontos, mert ez a vitamin elengedhetetlen a vér és az idegsejtek egészségének megőrzésében. Segít továbbá a DNS előállításában és a megaloblasztos vérszegénység megelőzésében, amely egy olyan vérbetegség, amitől gyengének és fáradtnak érzi magát az ember.
Figyelemre méltó, hogy mindössze 2 teáskanálnyi sörélesztőpehely a napi ajánlott B12-vitamin 313%-át tartalmazza.
A sörélesztőpehely antioxidánsokban is gazdag
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek fogyasztásukkor felveszik a harcot a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákkal, amelyek növelhetik a betegségek kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a sörélesztőpehely erős antioxidánsokat, glutationt és szelenometionint tartalmaz. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és a nehézfémek okozta károsodástól, és támogatják a szervezetet a környezeti toxinok kiürítésében.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a sörélesztőpehely fogyasztása csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és makula degeneráció.
Fokozhatja az immunrendszer egészségét
A sörélesztőpehely két fő szénhidrátot tartalmaz: alfa-mannánt és béta-glükánt. Állatkísérletek alapján ezek a szénhidrátok antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkeznek, így megvédhetik a szervezetet a fertőzésektől. A béta-glükán az immunsejtek aktiválásával és a bélmikrobiom megcélzásával működhet közre az immunitás és az általános egészség fenntartásában.
Segíthet a koleszterinszint csökkentésében
A sörélesztőpehelyben található béta-glükán szintén segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Egy 8 hetes vizsgálatban magas koleszterinszintű férfiak, akik naponta 15 gramm élesztőből származó béta-glükánt szedtek, 6%-kal csökkentették az összkoleszterinszintjüket. A béta-glükán más élelmiszerekben, például zabban és árpában is megtalálható.
Hogyan használd a sörélesztőpelyhet?
A sörélesztőpelyhet hűvös, sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze vitamintartalmát. Ezenkívül szorosan le kell zárni a tárolóedényt, hogy ne érje nedvesség. Megfelelő tárolás esetén azonban akár 2 évig is eláll.
Íme néhány felhasználási módja:
- popcorn, tészta, saláta vagy rakott ételek fűszerezésére.
- az umami ízért levesekben, pörköltekben vagy chilikben.
- sós, sajtos ízesítésként vegán szószokban.
- levesek és szószok sűrítőjeként.
- turmixok összetevőjeként.
- állateledel-adalékanyagként.
Receptje válogatja, hogy mennyi sörélesztőpehelyre van szükséged, de ha csak hasraütésszerűen használod, általában 2-4 teáskanálnyit (5-10 gramm) érdemes hozzáadnod az ételhez.
Még több életmód- és egészségtéma: