Íme a vitaminokban gazdag alapanyag, ami ráadásul sajtízű

Ezúttal szeretnénk, ha közelebbről is megismernéd a vegánok kedvencét, a sörélesztőpelyhet, amit azonban nem csak vegánkánt érdemes fogyasztani.

Hallottál már a sörélesztőpehelyről, de azt hitted, csak valami vegán hóbort? Pedig ez egy teljesen természetes alapanyag, aminek számtalan pozitív hatása van, ha beépíted a táplálkozásodba. Most pedig részletesen is bemutatjuk a sörélesztőpehely előnyeit!

Igazi tápanyagbomba a vegánok kedvence, a sörélesztőpehely

Mi az a sörélesztőpehely?

A sajtos ízvilágú sörélesztőpehely egy Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfajta, amely ugyanaz az élesztőtípus, amit kenyérsütéshez és sörfőzéshez használnak.

A sörélesztőpehely azonban egy inaktív változat, ami azt jelenti, hogy ha kenyér vagy sör készítéséhez próbálnánk használni, nem működne és túl keserű is lenne.

A sörélesztőpehely típusai

A sörélesztőpehely előállításához az S. cerevisiae sejteket néhány napig cukorban gazdag táptalajon, például melaszon tenyésztik. Ezután az élesztőt hővel inaktiválják, betakarítják, mossák, szárítják, morzsolják, és végül csomagolják.

Két típusa létezik: a nem dúsított és a dúsított sörélesztőpehely.

A dúsítatlan típus nem tartalmaz hozzáadott vitaminokat vagy ásványi anyagokat. A dúsított szintetikus vitaminokat tartalmaz, amelyeket a gyártási folyamat során adnak hozzá a tápanyagtartalom növelése érdekében. Ezekről a csomagolásról tudsz tájékozódni. A dúsított sörélesztőpehely több B-vitamint tartalmaz, mint a dúsítatlan fajták, mivel a gyártás során extra mennyiséget adnak hozzá.

Mindössze 2 teáskanál (5 gramm) dúsított sörélesztőpehely az alábbiakat tartalmazza:

  • Kalória: 20
  • Fehérje: 3 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Szénhidrát: 2 gramm
  • Cukor: 0 gramm
  • Rost: a napi ajánlott mennyiség 4%-a
  • Riboflavin (B2-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 246%-a
  • Niacin (B3-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 109%-a
  • B6-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 212%-a
  • Folsav (B9-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 59%-a
  • B12-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 313%-a
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
Két teáskanálnyi sörélesztőpehely a napi ajánlott B12-vitamin 313%-át tartalmazza

Tápanyagban gazdag a sörélesztőpehely

A vitaminok mellett hasznos tápanyagokból is feltankolhatunk a sörélesztőpehely segítségével.

  • Fehérje. A sörélesztőpehely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet az ételekből kell beszereznie. Emellett kiváló minőségű növényi fehérjeforrás.
  • B-vitaminok. A dúsított sörélesztőpehely különösen gazdag B-vitaminokban, köztük tiaminban (B1), riboflavinban (B2), niacinban (B3), valamint B6 és B12 vitaminokban.
  • Nyomelemek. Ezek közé tartozik a cink, a szelén, a mangán és a molibdén, amelyek részt vesznek a génszabályozásban, az anyagcserében, a növekedésben és a megfelelő immunműködés fenntartásában.

A pontos tápértékek márkánként eltérőek, ezért mindig olvasd el a címkéket, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő fajtát.

Telis-tele van B12-vitaminnal

A minden állati terméket kizáró vegán étrendet követők számára egyetlen vitamin okoz fejtörést, mivel ehhez nem lehet növényi forrásból hozzájutni, ez pedig a B-12 vitamin.

Ennek pótlására lehet táplálékkiegészítőket szedni, de a dúsított sörélesztőpehellyel is be lehet vinni a szükséges mennyiséget.

Ez azért fontos, mert ez a vitamin elengedhetetlen a vér és az idegsejtek egészségének megőrzésében. Segít továbbá a DNS előállításában és a megaloblasztos vérszegénység megelőzésében, amely egy olyan vérbetegség, amitől gyengének és fáradtnak érzi magát az ember.

Figyelemre méltó, hogy mindössze 2 teáskanálnyi sörélesztőpehely a napi ajánlott B12-vitamin 313%-át tartalmazza.

A kutatások szerint a sörélesztőpehely erős antioxidánsokat tartalmaz

A sörélesztőpehely antioxidánsokban is gazdag

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek fogyasztásukkor felveszik a harcot a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákkal, amelyek növelhetik a betegségek kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a sörélesztőpehely erős antioxidánsokat, glutationt és szelenometionint tartalmaz. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és a nehézfémek okozta károsodástól, és támogatják a szervezetet a környezeti toxinok kiürítésében.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a sörélesztőpehely fogyasztása csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és makula degeneráció.

Fokozhatja az immunrendszer egészségét

A sörélesztőpehely két fő szénhidrátot tartalmaz: alfa-mannánt és béta-glükánt. Állatkísérletek alapján ezek a szénhidrátok antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkeznek, így megvédhetik a szervezetet a fertőzésektől. A béta-glükán az immunsejtek aktiválásával és a bélmikrobiom megcélzásával működhet közre az immunitás és az általános egészség fenntartásában.

Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A sörélesztőpehelyben található béta-glükán szintén segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Egy 8 hetes vizsgálatban magas koleszterinszintű férfiak, akik naponta 15 gramm élesztőből származó béta-glükánt szedtek, 6%-kal csökkentették az összkoleszterinszintjüket. A béta-glükán más élelmiszerekben, például zabban és árpában is megtalálható.

Hogyan használd a sörélesztőpelyhet?

A sörélesztőpelyhet hűvös, sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze vitamintartalmát. Ezenkívül szorosan le kell zárni a tárolóedényt, hogy ne érje nedvesség. Megfelelő tárolás esetén azonban akár 2 évig is eláll.

Íme néhány felhasználási módja:

Receptje válogatja, hogy mennyi sörélesztőpehelyre van szükséged, de ha csak hasraütésszerűen használod, általában 2-4 teáskanálnyit (5-10 gramm) érdemes hozzáadnod az ételhez.

Forrásunk volt.


Még több életmód- és egészségtéma:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk