Jobb, mint a sajt – Ezért imádják sokan a sörélesztő pelyhet

A sörélesztő egyáltalán nem új találmány, a belőle készült pehely viszont egyre népszerűbb, és nem csak azok körében, akik nem szeretnének állati eredetű alapanyagokból főzni. Állagra és ízre is hasonlít a reszelt parmezánhoz, de nem ez az egyetlen ok, amiért szeretjük.

Bár egyre többen szimpatizálnak azzal, hogy állati eredetű alapanyagok használata nélkül főzzenek otthon, sok embertől hallhattuk már, hogy képtelenek lennének leszokni a sajtról. Nos, ma már rengeteg alternatív sajtot lehet kapni a hipermarketekben is, a kemény, olaszos sajtok pótlására azonban egy igen meglepő alapanyagot használnak a növényi étrendben jártas emberek: a sörélesztő pelyhet.

Nem, a képen nem kenyérmorzsa látható!

De mi is az a sörélesztő pehely?

Ahogy azt a neve is elárulja, a mikroszkopikus méretű gombafélét elsősorban a sörgyártás során használják. A többi közismert élesztőtől az különbözteti meg, hogy a sörélesztőt nemes alapanyagokon, komlón vagy malátán tenyésztik, majd ezt a tenyészetet hőkezelik.

A sörélesztő nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik, B-vitaminokban gazdag, szelént, káliumot, riboflavint, niacint és tiamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag, igazi ásványianyag-bomba, nem véletlenül kapható kapszula formájában is. Kiválóan erősíti az immunrendszert, ráadásul a hajat és a körmöt is ápolja.

A sörélesztő pehely íze sokak szerint olyan, mint a sajté

A sörélesztő pehely nagyszerű megoldás arra, hogy sajtos ízt adjunk népszerű ételek vegán vagy tejmentes változatainak, valamint segít a szószok sűrítésében is. A pehely a bizonyos umami ízt adja hozzá a vegán sajtos makarónihoz, a vegán besamelmártást pedig krémessé, sűrűvé varázsolja. A sörélesztő pehely nemcsak sűríti a szószokat, teljes egészében képes a reszelt parmezánt is helyettesíteni, kiválóan passzol salátákra, pesztós tésztára, arrabiatara vagy akár egy (vegán) bolognai spagettire is.

A pehelynek erős íze van, ezért ha felhasználod az ételben, kezdd kisebb adaggal, először kóstold meg, és csak szükség szerint adj hozzá többet. Ha túlzásba viszed, akkor túl sajtos lehet az étel, és az az íz dominálhat minden falatnál, éppen ezért fontos az előkóstolás. Ha még inkább szeretnéd kihozni a sajtos-savasabb ízt, a készülő ételre csepegtess kevés citromot is.

Nem muszáj vegánnak lenni ahhoz, hogy az ember új ízeket, alapanyagokat próbáljon ki. A sörélesztő pehely kiváló alternatíva a sajt helyettesítésére, ha pedig jól tárolod (levegőtől elzárva száraz, hűvös helyen), akár két évig felhasználható bármilyen ételhez.

Forrásaink voltak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek