Bár egyre többen szimpatizálnak azzal, hogy állati eredetű alapanyagok használata nélkül főzzenek otthon, sok embertől hallhattuk már, hogy képtelenek lennének leszokni a sajtról. Nos, ma már rengeteg alternatív sajtot lehet kapni a hipermarketekben is, a kemény, olaszos sajtok pótlására azonban egy igen meglepő alapanyagot használnak a növényi étrendben jártas emberek: a sörélesztő pelyhet.
De mi is az a sörélesztő pehely?
Ahogy azt a neve is elárulja, a mikroszkopikus méretű gombafélét elsősorban a sörgyártás során használják. A többi közismert élesztőtől az különbözteti meg, hogy a sörélesztőt nemes alapanyagokon, komlón vagy malátán tenyésztik, majd ezt a tenyészetet hőkezelik.
A sörélesztő nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik, B-vitaminokban gazdag, szelént, káliumot, riboflavint, niacint és tiamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag, igazi ásványianyag-bomba, nem véletlenül kapható kapszula formájában is. Kiválóan erősíti az immunrendszert, ráadásul a hajat és a körmöt is ápolja.
A sörélesztő pehely nagyszerű megoldás arra, hogy sajtos ízt adjunk népszerű ételek vegán vagy tejmentes változatainak, valamint segít a szószok sűrítésében is. A pehely a bizonyos umami ízt adja hozzá a vegán sajtos makarónihoz, a vegán besamelmártást pedig krémessé, sűrűvé varázsolja. A sörélesztő pehely nemcsak sűríti a szószokat, teljes egészében képes a reszelt parmezánt is helyettesíteni, kiválóan passzol salátákra, pesztós tésztára, arrabiatara vagy akár egy (vegán) bolognai spagettire is.
A pehelynek erős íze van, ezért ha felhasználod az ételben, kezdd kisebb adaggal, először kóstold meg, és csak szükség szerint adj hozzá többet. Ha túlzásba viszed, akkor túl sajtos lehet az étel, és az az íz dominálhat minden falatnál, éppen ezért fontos az előkóstolás. Ha még inkább szeretnéd kihozni a sajtos-savasabb ízt, a készülő ételre csepegtess kevés citromot is.
Nem muszáj vegánnak lenni ahhoz, hogy az ember új ízeket, alapanyagokat próbáljon ki. A sörélesztő pehely kiváló alternatíva a sajt helyettesítésére, ha pedig jól tárolod (levegőtől elzárva száraz, hűvös helyen), akár két évig felhasználható bármilyen ételhez.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: