2015. május elején nyitott meg a Bazilika mellett a Bestia. A széles választékban kapható hazai kisüzemi sörökkel rendelkező, húsos fogásokat kínáló amerikai hangulatú étterem, ahol elférnek egymás mellet a turisták, az egyetemisták, a munka után lazítók és a bulira készülők, hétvégén pedig még a családok is, az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy sikerült betömniük a piaci rést a Szent István téren.
A demokratikusan eklektikus Bestia "gazdája" Wossala Rozina, az enteriőrt Bara Ákos, az arculatot Bonta Gáspár tervezte meg, az étlapért pedig, amiben eddig még egyszer sem kellett csalódnunk, Illés János felel. A hely megálmodóinak célja az volt, hogy legyen egy olyan étterem-söröző a Szent István téren, ami igényes konyhával és italszortimenttel várja a vendégeket, de kellően laza ahhoz, hogy ne csak magassarkúban és nyakkendőben lehessen betévedni. Az alapvetően sörre koncentráló italválaszték, a masszív húsos ételek és a délutáni élőzene maszkulin hangulatot adnak a helynek, de az amerikai sörbárok ihlette Bestiában természetesen a hölgyvendégek is megtalálják a számításukat.
A május 1-jén újra nyitó terasz az egyik legnagyobb kültéri egység a Szent István téren. A bestiások már készülnek a nyári szezonra: terveik szerint lesz csocsóasztal, és mivel a nyár bővelkedni fog sporteseményekben, a különböző meccseket kivetítőn fogják tudni követni a vendégek. A nyári étlap és az itallap a napokban debütált - mindjárt végig is kóstoltuk. Elsőként a házi jeges teát és az uborkás-vaníliás limonádét kaptuk meg, majd két előételt, a velős csontot tormahabbal, és a libamájat saját zsírjában.
Bár a velőscsont elsőre nem hangzik a legnyáriasabb ételnek, nekünk még a tűző napon is pokoli jól esett - a megszokott karikák helyett hosszában félbe vágott csontot kaptunk, a velőn pedig ropogós kis prézliréteg ült. Kóstolóbizottságunk mindhárom tagja úgy döntött, hogy mindennap el tudná képzelni, mint előételt. A libamáj igényes kis csatos üvegben érkezett, házi savanyúságokkal és friss kenyérrel - a tetején lévő balzsamos hagymalekvárral tökéletes párost alkottak.
A Cézár salátára kifejezetten kíváncsi voltam - nagyon sok helyen elképesztően félreértelmezik. A jégsalátás-majonézes verziót mondjuk pont nem néztem ki a Bestiából, de a nevezett saláta olyan, mint a tatárbífsztek - sose lehet tudni, mit tesznek elénk. Jelentem, a Cézár hiba nélkül átment - szép, hosszan hagyott római saláta leveleken ült a házi öntet, ami a klasszikusnál kicsit pikánsabb volt, de ez senkit nem zavart. Grillezett csirkemellel feldobott verziót kaptunk - én azt pont kihagytam volna. A grillezett csirkemell ritkán rejteget kulináris meglepetést, de lehet, hogy ha nem osztozom a többiekkel hat másik fogáson, akkor szükségesnek éreztem volna az extra fehérjét. Következett a füstölt barbecue-oldalas a tökéletes sült krumplival és coleslaw salátával. Merem állítani, hogy idén ez volt a legjobb oldalas, amit kaptam - a josperben készített hús omlós volt, szaftos, és pont megfelelően füstös. Az adag ráadásul van akkora, hogy egy étkesebb férfit is megtölt jó pár órára.
Következett az urugvay-i bélszín - tökéletesen elkészített, roppanós panírral bevont rántott húst kaptunk habkönnyű fehérrépapürével, ami sokkal jobban passzolt a húshoz, mint egy átlagos krumplipüré. A végére, csak hogy tartsuk a szokást, elharmadoltuk a Bestia legnépszerűbb fogását, a bestramit - a két szelet rozskenyér közé töltött, lassan sült, szálasra szedett, szaftos marhahússal töltött szendvicscsimborasszót.
Desszertként mindenképp megkóstoltuk volna a sörfagyit, de aznap pont szünetelt a gyártás - vigasztalódtunk helyette a könnyű pankómorzsás túrógombóccal és a szezonális gyümölcsökkel feldobott fagyival. A nyári italkínálat tesztelése közben természetesen az ételekhez passzoló söröket is végigkóstoltuk - ami külön plusz pont, hiszen viszonylag kevés olyan hely van a városban, ahol az ételekhez passzoló, az ízüket kiemelő söröket is kapunk.
Egy a lényeg - ismét nagyon jót ettünk a Bestiában. Ha a belvárosban támadna kedvetek egy jó sörre, egy markáns húsos fogásra, egy meccsnézésre, vagy csak a város egyik legszebb terét szeretnétek nézni az ebéd vagy vacsora mellé, akkor jusson eszetekbe a Bestia!
További infót a Bestiáról itt találhattok!