Sör, rock és nagy húsok: újra nyit a Bestia terasza!

Majdnem egy éve már, hogy megnyitott a Bestia - az új nyári étlapot és a Bazilika tövében lévő teraszt nekünk is ki kellett próbálni!

2015. május elején nyitott meg a Bazilika mellett a Bestia. A széles választékban kapható hazai kisüzemi sörökkel rendelkező, húsos fogásokat kínáló amerikai hangulatú étterem, ahol elférnek egymás mellet a turisták, az egyetemisták, a munka után lazítók és a bulira készülők, hétvégén pedig még a családok is, az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy sikerült betömniük a piaci rést a Szent István téren.

Az uborkás-vaníliás limonádéból egy nem is elég

A demokratikusan eklektikus Bestia "gazdája" Wossala Rozina, az enteriőrt Bara Ákos, az arculatot Bonta Gáspár tervezte meg, az étlapért pedig, amiben eddig még egyszer sem kellett csalódnunk, Illés János felel. A hely megálmodóinak célja az volt, hogy legyen egy olyan étterem-söröző a Szent István téren, ami igényes konyhával és italszortimenttel várja a vendégeket, de kellően laza ahhoz, hogy ne csak magassarkúban és nyakkendőben lehessen betévedni. Az alapvetően sörre koncentráló italválaszték, a masszív húsos ételek és a délutáni élőzene maszkulin hangulatot adnak a helynek, de az amerikai sörbárok ihlette Bestiában természetesen a hölgyvendégek is megtalálják a számításukat.

A május 1-jén újra nyitó terasz az egyik legnagyobb kültéri egység a Szent István téren. A bestiások már készülnek a nyári szezonra: terveik szerint lesz csocsóasztal, és mivel a nyár bővelkedni fog sporteseményekben, a különböző meccseket kivetítőn fogják tudni követni a vendégek. A nyári étlap és az itallap a napokban debütált - mindjárt végig is kóstoltuk. Elsőként a házi jeges teát és az uborkás-vaníliás limonádét kaptuk meg, majd két előételt, a velős csontot tormahabbal, és a libamájat saját zsírjában.

A velős pirítóst vétek kihagyni!

Bár a velőscsont elsőre nem hangzik a legnyáriasabb ételnek, nekünk még a tűző napon is pokoli jól esett - a megszokott karikák helyett hosszában félbe vágott csontot kaptunk, a velőn pedig ropogós kis prézliréteg ült. Kóstolóbizottságunk mindhárom tagja úgy döntött, hogy mindennap el tudná képzelni, mint előételt. A libamáj igényes kis csatos üvegben érkezett, házi savanyúságokkal és friss kenyérrel - a tetején lévő balzsamos hagymalekvárral tökéletes párost alkottak.

A Cézár saláta

A Cézár salátára kifejezetten kíváncsi voltam - nagyon sok helyen elképesztően félreértelmezik. A jégsalátás-majonézes verziót mondjuk pont nem néztem ki a Bestiából, de a nevezett saláta olyan, mint a tatárbífsztek - sose lehet tudni, mit tesznek elénk. Jelentem, a Cézár hiba nélkül átment - szép, hosszan hagyott római saláta leveleken ült a házi öntet, ami a klasszikusnál kicsit pikánsabb volt, de ez senkit nem zavart. Grillezett csirkemellel feldobott verziót kaptunk - én azt pont kihagytam volna. A grillezett csirkemell ritkán rejteget kulináris meglepetést, de lehet, hogy ha nem osztozom a többiekkel hat másik fogáson, akkor szükségesnek éreztem volna az extra fehérjét. Következett a füstölt barbecue-oldalas a tökéletes sült krumplival és coleslaw salátával. Merem állítani, hogy idén ez volt a legjobb oldalas, amit kaptam - a josperben készített hús omlós volt, szaftos, és pont megfelelően füstös. Az adag ráadásul van akkora, hogy egy étkesebb férfit is megtölt jó pár órára.

Füstölt barbecue oldalas tökéletes sült krumplival és házi cole slaw-val

Következett az urugvay-i bélszín - tökéletesen elkészített, roppanós panírral bevont rántott húst kaptunk habkönnyű fehérrépapürével, ami sokkal jobban passzolt a húshoz, mint egy átlagos krumplipüré. A végére, csak hogy tartsuk a szokást, elharmadoltuk a Bestia legnépszerűbb fogását, a bestramit - a két szelet rozskenyér közé töltött, lassan sült, szálasra szedett, szaftos marhahússal töltött szendvicscsimborasszót.

A Bestia egyik legnépszerűbb fogása, a Bestrami

Desszertként mindenképp megkóstoltuk volna a sörfagyit, de aznap pont szünetelt a gyártás - vigasztalódtunk helyette a könnyű pankómorzsás túrógombóccal és a szezonális gyümölcsökkel feldobott fagyival. A nyári italkínálat tesztelése közben természetesen az ételekhez passzoló söröket is végigkóstoltuk - ami külön plusz pont, hiszen viszonylag kevés olyan hely van a városban, ahol az ételekhez passzoló, az ízüket kiemelő söröket is kapunk.

A túrógombóc morzsája külön megér egy misét

Egy a lényeg - ismét nagyon jót ettünk a Bestiában. Ha a belvárosban támadna kedvetek egy jó sörre, egy markáns húsos fogásra, egy meccsnézésre, vagy csak a város egyik legszebb terét szeretnétek nézni az ebéd vagy vacsora mellé, akkor jusson eszetekbe a Bestia!

További infót a Bestiáról itt találhattok!

Ez is érdekelhet!

Urban Tiger - egy falat dögös Ázsia a Kecskeméti utcában

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...