Október van, a hónapban zajlik egy bizonyos német ünnep, amelynek középpontjában az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, a sör áll. Mi, magyarok is kivesszük a részünket a fogyasztásából, de vajon használjuk-e a konyhában? És, ha nem, ugyan miért?
Különleges csoportot alkotnak azok az ételek, amelyek hozzávalóik közt tudhatnak valamilyen alkoholt: izgató, szinte bűnös érzést keltenek az emberben, arról nem is beszélve, hogy ízprofiljuk és aromáik egyszerűen utánozhatatlanok. Ha alkoholos főzésről van szó, a leggyakrabban használt ital a bor, ez nem vitás – azonban csakúgy, ahogy az illatos fehéreket és testes vörösöket csorgatjuk ragukba, rizottókba, a karakteres lagereket és portereket is önthetjük megannyi húsos, zöldséges étekhez.
Mélységet, komfortos, őszies hangulatot adnak szinte mindennek: nézzük, hogyan hasznosulnak a sörök a konyhában!
Főzz sörrel, ünnepeld az októbert – 4+1 módot mutatunk rá
Krémlevesek
Megannyi selymes, melengető, őszies-télies levesben jól elhelyezkedhet a sör: mind a világos, mind a sötét fajtája landolhat a fazékban.
Készíthetünk a segítségével sörlevest (természetesen), vagy hasonlóan tömény sajtlevest, persze, ha inkább a könnyedebb fogásokkal szimpatizálunk, akkor csorgassuk a komlós nedűt hagyma-, gomba-, lencse-, zeller- vagy sütőtökkrémlevesekbe.
Imádom a hagymát, és mindenféle hagymás ételt, de a hagymalevesek valahogy sosem sikerültek. Az egyiknek az volt a baja, hogy kiéreztem a tojás ízét, a másiknak az állaga nem tetszett. ...
Mautner Zsófi receptje alapján készült ez a leves, az egyik áruház szórólapján találtam ősszel. Isteni finom, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Chilis bab
A tökéletes chilis babnak több titkos hozzávalója is van – az étcsokoládén és a fahéjon túl például ott bújik a sör is. Mindegy, hogy húsos vagy vega verziót készítünk, mindenképpen löttyintsünk némi világos sört a rotyogó fazékba, ezzel egy kellemesen karakteres alhangot adva a fogásnak.
A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...
Ezt az ételt sokan mexikóinak tartják, jóllehet Texasból indult el, eredetileg egy csípős marhahúsételként, bab nélkül. Az USA-ban egyszerűen chili-nek hívják. A sült bab később ...
A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...
Ropogósra sült húsok
A malacsült sörrel való locsolgatása nem puszta szórakozás vagy úri passzió: a szénsavas, alkoholos italnak bizony szerepe van abban, hogy az állat bőre a lehető legpirosabbra és legropogósabbra süljön. Ugyanezt bevethetjük kacsák, libák és csirkék combjainál is.
A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...
A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, karácsonykor vagy szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt ...
Ugyanabból a szakácskönyvből készítettem, mint a pulled porkot. Egy fél óra alatt összedobható, szaftos, illatos, tökéletes darab - jobb nem is történhetne egy csirkecombbal!
Sörtészta
E listában kétszer is előfordul majd, hogy olyan tésztákról ejtünk szót, amelyek sört tartalmaznak. Először kezdjük az ismertebb verzióval: a sörtészta egy olyan folyós bunda, amibe szinte bármit belemárthatunk a csirkemelltől kezdve, az (Orly) fogasfilén keresztül egészen az újhagymáig – a végeredmény minden esetben egy csodásan ropogós, belül mégis puha kabát lesz, amit a legtöbb alapanyag tényleg fantasztikus eleganciával visel.
Gondoltál már a rántott gombára sörös bundában? Ha még nem, akkor mindenképp ki kell próbálnod! Ne csak a húsoknál hagyj fel a szokásos zsemlemorzsás panírral, nyugodtan kísérletezz ...
Ugyan nem kerek és nem vöröshagymából készül, mégis a hagymakarika nevet adtam ennek a receptnek. Mert lélekben az is: kívülről ropogós, aranybarna bundát visel, míg belül édeskés, ...
Angliában és Írországban népszerű street food a fish and chips, melyet kizárólag tőkehalfiléből készítenek. Varázsa abban rejlik sütés után a hal puha és omlós, a tésztabunda ...
+1: Csokitorta
No és akkor térjünk rá a második „sörtésztára”, ami tulajdonképpen plusz egyként lett feltüntetve a felsorolásban. Miért történt így? Leginkább azért, mert ebben a szekcióban főzés helyett sütésről beszélünk, sós főételek helyett pedig desszertekről: nem másról, mint a csokoládés süteményekről.
A legpuhább, leglégiesebb és legmélyebben csokoládés-karamellás-melaszos piskótákat kaphatjuk, ha egy igazán karakteres barnasörrel húzzuk fel a masszáinkat.
A süteményt tagadhatatlanul a neten talált Guinness torták alapján készítettem, de próbáltam kicsit egészségesebbé tenni erythritollal és tönkölyliszttel, a vajról viszont (ez ...
Olvastam colás, üdítős, nescafés süteményekről, és most egy barna sörösre akadtam. A nescafés tésztát használtam fel, nem kávét öntöttem bele, hanem barna sört. A krém szintén ...
Elsőre nem sokan gondolnánk, de a barna sör bizony nagyszerű sütemény-alapanyag! A csokoládéhoz ugyanis remekül passzol, a szénsavasság pedig nagyon könnyed szerkezetet kölcsönöz a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...