Főzz sörrel, ünnepeld az októbert – 4+1 módot mutatunk rá

Október van, a hónapban zajlik egy bizonyos német ünnep, amelynek középpontjában az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, a sör áll. Mi, magyarok is kivesszük a részünket a fogyasztásából, de vajon használjuk-e a konyhában? És, ha nem, ugyan miért?

Különleges csoportot alkotnak azok az ételek, amelyek hozzávalóik közt tudhatnak valamilyen alkoholt: izgató, szinte bűnös érzést keltenek az emberben, arról nem is beszélve, hogy ízprofiljuk és aromáik egyszerűen utánozhatatlanok. Ha alkoholos főzésről van szó, a leggyakrabban használt ital a bor, ez nem vitás – azonban csakúgy, ahogy az illatos fehéreket és testes vörösöket csorgatjuk ragukba, rizottókba, a karakteres lagereket és portereket is önthetjük megannyi húsos, zöldséges étekhez.

Mélységet, komfortos, őszies hangulatot adnak szinte mindennek: nézzük, hogyan hasznosulnak a sörök a konyhában!

Főzz sörrel, ünnepeld az októbert – 4+1 módot mutatunk rá

Krémlevesek

Megannyi selymes, melengető, őszies-télies levesben jól elhelyezkedhet a sör: mind a világos, mind a sötét fajtája landolhat a fazékban.

Készíthetünk a segítségével sörlevest (természetesen), vagy hasonlóan tömény sajtlevest, persze, ha inkább a könnyedebb fogásokkal szimpatizálunk, akkor csorgassuk a komlós nedűt hagyma-, gomba-, lencse-, zeller- vagy sütőtökkrémlevesekbe.

Ízletes hagymaleves

Imádom a hagymát, és mindenféle hagymás ételt, de a hagymalevesek valahogy sosem sikerültek. Az egyiknek az volt a baja, hogy kiéreztem a tojás ízét, a másiknak az állaga nem tetszett. ...

Csirkés sörleves baconnel

Mautner Zsófi receptje alapján készült ez a leves, az egyik áruház szórólapján találtam ősszel. Isteni finom, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Chilis bab

A tökéletes chilis babnak több titkos hozzávalója is van – az étcsokoládén és a fahéjon túl például ott bújik a sör is. Mindegy, hogy húsos vagy vega verziót készítünk, mindenképpen löttyintsünk némi világos sört a rotyogó fazékba, ezzel egy kellemesen karakteres alhangot adva a fogásnak.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Ropogósra sült húsok

A malacsült sörrel való locsolgatása nem puszta szórakozás vagy úri passzió: a szénsavas, alkoholos italnak bizony szerepe van abban, hogy az állat bőre a lehető legpirosabbra és legropogósabbra süljön. Ugyanezt bevethetjük kacsák, libák és csirkék combjainál is.

Barbár csirke

A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...

Ropogós sörös-mézes malacsült

A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, karácsonykor vagy szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt ...

Sörtészta

E listában kétszer is előfordul majd, hogy olyan tésztákról ejtünk szót, amelyek sört tartalmaznak. Először kezdjük az ismertebb verzióval: a sörtészta egy olyan folyós bunda, amibe szinte bármit belemárthatunk a csirkemelltől kezdve, az (Orly) fogasfilén keresztül egészen az újhagymáig – a végeredmény minden esetben egy csodásan ropogós, belül mégis puha kabát lesz, amit a legtöbb alapanyag tényleg fantasztikus eleganciával visel.

Sörbundás rántott gomba

Gondoltál már a rántott gombára sörös bundában? Ha még nem, akkor mindenképp ki kell próbálnod! Ne csak a húsoknál hagyj fel a szokásos zsemlemorzsás panírral, nyugodtan kísérletezz ...

+1: Csokitorta

No és akkor térjünk rá a második „sörtésztára”, ami tulajdonképpen plusz egyként lett feltüntetve a felsorolásban. Miért történt így? Leginkább azért, mert ebben a szekcióban főzés helyett sütésről beszélünk, sós főételek helyett pedig desszertekről: nem másról, mint a csokoládés süteményekről.

A legpuhább, leglégiesebb és legmélyebben csokoládés-karamellás-melaszos piskótákat kaphatjuk, ha egy igazán karakteres barnasörrel húzzuk fel a masszáinkat.

Krémsajtos-barnasörös torta

A süteményt tagadhatatlanul a neten talált Guinness torták alapján készítettem, de próbáltam kicsit egészségesebbé tenni erythritollal és tönkölyliszttel, a vajról viszont (ez ...

Sörös tejfölös krémes szelet

Olvastam colás, üdítős, nescafés süteményekről, és most egy barna sörösre akadtam. A nescafés tésztát használtam fel, nem kávét öntöttem bele, hanem barna sört. A krém szintén ...

Barnasörös-csokoládétorta

Elsőre nem sokan gondolnánk, de a barna sör bizony nagyszerű sütemény-alapanyag! A csokoládéhoz ugyanis remekül passzol, a szénsavasság pedig nagyon könnyed szerkezetet kölcsönöz a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További feledhetetlen konyhai kalandok várnak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...