Különleges csoportot alkotnak azok az ételek, amelyek hozzávalóik közt tudhatnak valamilyen alkoholt: izgató, szinte bűnös érzést keltenek az emberben, arról nem is beszélve, hogy ízprofiljuk és aromáik egyszerűen utánozhatatlanok. Ha alkoholos főzésről van szó, a leggyakrabban használt ital a bor, ez nem vitás – azonban csakúgy, ahogy az illatos fehéreket és testes vörösöket csorgatjuk ragukba, rizottókba, a karakteres lagereket és portereket is önthetjük megannyi húsos, zöldséges étekhez.
Mélységet, komfortos, őszies hangulatot adnak szinte mindennek: nézzük, hogyan hasznosulnak a sörök a konyhában!
Krémlevesek
Megannyi selymes, melengető, őszies-télies levesben jól elhelyezkedhet a sör: mind a világos, mind a sötét fajtája landolhat a fazékban.
Készíthetünk a segítségével sörlevest (természetesen), vagy hasonlóan tömény sajtlevest, persze, ha inkább a könnyedebb fogásokkal szimpatizálunk, akkor csorgassuk a komlós nedűt hagyma-, gomba-, lencse-, zeller- vagy sütőtökkrémlevesekbe.
Chilis bab
A tökéletes chilis babnak több titkos hozzávalója is van – az étcsokoládén és a fahéjon túl például ott bújik a sör is. Mindegy, hogy húsos vagy vega verziót készítünk, mindenképpen löttyintsünk némi világos sört a rotyogó fazékba, ezzel egy kellemesen karakteres alhangot adva a fogásnak.
Ropogósra sült húsok
A malacsült sörrel való locsolgatása nem puszta szórakozás vagy úri passzió: a szénsavas, alkoholos italnak bizony szerepe van abban, hogy az állat bőre a lehető legpirosabbra és legropogósabbra süljön. Ugyanezt bevethetjük kacsák, libák és csirkék combjainál is.
Sörtészta
E listában kétszer is előfordul majd, hogy olyan tésztákról ejtünk szót, amelyek sört tartalmaznak. Először kezdjük az ismertebb verzióval: a sörtészta egy olyan folyós bunda, amibe szinte bármit belemárthatunk a csirkemelltől kezdve, az (Orly) fogasfilén keresztül egészen az újhagymáig – a végeredmény minden esetben egy csodásan ropogós, belül mégis puha kabát lesz, amit a legtöbb alapanyag tényleg fantasztikus eleganciával visel.
+1: Csokitorta
No és akkor térjünk rá a második „sörtésztára”, ami tulajdonképpen plusz egyként lett feltüntetve a felsorolásban. Miért történt így? Leginkább azért, mert ebben a szekcióban főzés helyett sütésről beszélünk, sós főételek helyett pedig desszertekről: nem másról, mint a csokoládés süteményekről.
A legpuhább, leglégiesebb és legmélyebben csokoládés-karamellás-melaszos piskótákat kaphatjuk, ha egy igazán karakteres barnasörrel húzzuk fel a masszáinkat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További feledhetetlen konyhai kalandok várnak: