Ide menj enni-inni, ha éppen Sopronban jársz

Merre érdemes indulni, ha Sopronban járunk, de megéheztünk, és innánk egy pofa sört, vagy egy finom kávé mellett beszélgetnénk?

Nyugati városaink közül kétségtelenül Sopron az egyik legszerethetőbb. Nevéhez kapcsolódik a hűség, nem mellesleg az egyik legöregebb városunk, és arról is híres, hogy rengeteg a műemlék erre, nála csak a fővárosban jegyzünk többet. Egy karnyújtásnyira van innen Ausztria, ami kulturálisan abszolút érezhető. Sopron haladó város, egy borvidék kellős közepén, így a gasztronómia sem áll távol tőle. Gondoljunk csak a poncichterek, vagyis szőlősgazdák egyszerű, de nagyszerű babos ételeire. A szőlőtőkék között ugyanis babot futtattak, amit év közben el is fogyasztottak.

Az Erhardt Étterem egyik ínycsiklandó költeménye / Fotó: Facebook

Hagyományos éttermek, vendéglők

A felsorolást a város (és a régió) legkifinomultabb éttermével (és panziójával) kezdjük. Az Erhardt legenda a környéken, ami nem is csoda, értő gasztronómiája mindig szezonális és örökké fejlődő. A klasszikusokra támaszkodik a Deák Étterem: túrós csuszától cordon bleu-ig minden családi kedvencet elkészítenek.

1725 óta üzemelt fogadó Fehér Rózsa néven Sopronban, ahol még maga Mária Terézia is megszállt. A szálláshelyhez ma vendéglő is tartozik, házias favoritokkal, bőségtálakkal.

A Puskás Étterem hagymás rostélyosa / Fotó: Facebook

1999-ben nyitott a Jégverem Fogadó, amit maguk csak „haspártiak” vendéglőjének hívnak, hiszen bőséges adagokkal dolgoznak, legyen szó csülökről pékné módra vagy akár brassóiról. Nincs sokféle étel, de azt mind tisztességesen készítik el. Egy picit kell csak utazni, Fertőrákosig, hogy elérjük a Puskás Éttermet, ahol nyáron egy óriási kerthelyiségben falatozhatunk. Rájuk is a gigászi adagok és a házias ízek a jellemzőek.

Modern bisztrók

Újhullámos bisztrókból nincs hiány Sopronban sem, melyek közül aránylag régi motoros az El Gusto, amely csoporton belül két üzletházas, és egy várkerületi helyet is jegyeznek. Utóbbiban az ebédmenüre esküsznek a városiak. Nagy vállalás a Bojtorina, egy teljes egészében vegán hely, ami változatos és fantáziadús, állati eredetű összetevők nélkül.

A Zakant gazdag tyúkhúslevese / Fotó: Facebook

Pizzéria és lounge a kategóriája a Patrick’s-nak, ahová a soproni fiatalok randizni, Aperolozni, pizzázni járnak. Fontos, hogy nem a nápolyi iskolát viszik, hanem a ropogós, trattoriás olasz pizzát sütik. A Hotel Sopron bisztrója a Zakant, világkonyhával, magyarostól mediterránig, valamint koktélokkal, jó borokkal, spiritekkel.

Kávézók, szuper reggelik

Odaadással készülnek a specialty kávék a Várkerületben, a Kultúrpresszótól először Sopronban. Ők vezették be a városlakókat a világos pörkölésű kávék világába, a többi pedig jött is vele: igényes reggelik, hétvégi brunchok. Fiatalabb versenyző a Coffee Clinic, de nagyon értik a dolgukat ők is, és a kiváló kávé mellett a harapnivalókért is bejárnak a kávérajongók.

Kezdenénk szívesen minden napot így, Coffee Clinic-módra/ Fotó: Facebook

Gyorsabban fogyasztható street food, büfé-kínálat

Ha gyorsan, akár kézben is elfogyasztható, egyszerűbb, de nagyszerű műfajról beszélünk, akkor a lángos mindig helyet kap, mint zseniális magyar „street food”.

Szerencsére Sopronban a Lángos Ház mindig megbízható tésztákat süt, nagy tapasztalattal és választékkal.

Ilyenek a Pizza alla Barba csábító szeletei / Fotó: Facebook

A négyszögletű fánkok lánca, a The Box Donut édes desszertkölteményei is jelen vannak a városban, a kisebbek legnagyobb örömére. A Pizza alla Barba intézménye azért is szuper, mert kiszolgálja azokat, akik szeretik a vékony tésztás, ropogós szélű olasz pizzát és a vastagabb, kraftos focacciát is. Mindkét terméknek vannak rajongói.

Pékségek és cukrászdák

Ha Sopron, akkor Harrer. A csokoládéműhelyhez szerencsére cukrászda is tartozik, elsőrangú desszertekkel, négy generációnyi tapasztalattal. 1890-ben még szálló működött a mai Dömötöri Cukrászda épületében, majd megérkezett a cukrászda tematika is. A mai hely már 30 éve szolgálja ki vendégeit békebeli sütikkel.

Mi nagyon falnánk ezeket a Hoffer-aprósütiket / Fotó: Facebook

1936 óta működik cukrászda Hoffer néven, ami ma egy elegáns, nyugati szellemiségű, remek süteményekkel, kávéval és reggelivel is szolgáló hely. A nyári fagyikínálatuk is figyelemre méltó. A Gino egy újhullámosabb hely, jó kávéval és variációival, macaronnal, pitékkel megtámogatva, de egy jó Sacherre vagy krémesre is megéri betérni. Az új iskolát és a kedves, manufakturális iskolát képviseli a Baranka, ami minden szegletében és ízében szeretnivaló.

Az említett soproni legenda, az Erhardt is készít kenyeret, de muszáj szólnunk a Kovászüzemről is. Kenyereik mellett az édes péksütemények is nagyot szólnak, kakaós csigától a csurig töltött cruffinig.

Pubok, borral, sörrel és koktéllal

Ha úgy jönne ki a lépés, hogy hasonlóan hangsúlyos lenne a koccintás és a jóllakás is, akkor a városiak sokszor választják a Papa Joe's Saloon and Steakhouse-t helyszínként. Az amerikai fantáziavilágon alapuló hely etet és itat is, ki melyikben merülne el jobban.

A Koffer Bár ínyenc kínálata / Fotó: Facebook

Valódi kultúrkocsma-borbár-közösségi tér az otthonos Koffer, ahol hangsúlyosak a régió borai, különlegességei, de az ország többi részéről és akár az Újvilágból is kóstolhatunk borokat, kis csipegetnivalókkal. Végezetül pedig nagyon örülünk, hogy Sopronnak is van egy menő koktélbárja, ahol igazi műhelymunka folyik, titokzatos hangulatban, jobbnál jobb kevert italokkal, amik bőven felülmúlnak egy sima longdrinkes élményt. A Shelby’s Gin Bar, ahogy nevéből is kiderül, főleg a boróka alapú spiritre támaszkodik, de az ügyes bárosok más koktélt is szívesen elkészítenek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Facebook


Ezeker a csuda helyekre is látogass el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...