Nagy húsvéti lakomát rendezel idén? Akkor az ünnepi sonka biztosan nem hiányozhat a menüről! Függetlenül attól, hogy a dédnagymama receptje alapján készíted a sonkát, vagy egy mázas verzió kerül az asztalra, a legjobb sonkareceptek azok, amikből egy falat sem marad a nap végére. De honnan tudod, hogy mennyi sonkát érdemes készíteni személyenként? Mi segítünk neked!
A húsvéti menü sikere érdekében tehát az alábbi egyszerű képletet érdemes követned, amivel megtudhatod, hogy a vendégek száma alapján mennyi sonkára lesz szükséged (legyen csontos vagy kicsontozott). Ezen tippeknek köszönhetően magabiztosan léphetsz majd be a szupermarketbe, hogy beszerezd a sonkát, sőt a hús főzése is gyerekjáték lesz!
Mennyi csontos sonka szükséges fejenként?
Tudtad, hogy csontos sonkából a világ legszaftosabb és legízletesebb húsvéti fogását lehet elkészíteni? Ráadásul a csontot később még egy alaplében is felhasználhatod! Ám, amikor meg kell határozni, hogy mennyi sonka kell személyenként, akkor emlékezned kell arra, hogy a csont plusz súlyt ad.
Tehát tervezz 340-453 gramm hússal fejenként.
- 6 főre: 2-2,7 kilogramm
- 12 főre: 4-5,4 kilogramm
- 20 főre: 6,8-9 kilogramm
Mennyi csont nélküli sonkára van szükséged fejenként?
Ha könnyebben elkészíthető sonkát keresel, akkor szerezz be egy csont nélkülit! Tervezd úgy, hogy személyenként 150-226 grammra lesz belőle szükséged.
- 6 főre: 1-1,3 kilogramm
- 12 főre: 1,8-2,7 kilogramm
- 20 főre: 3-4,5 kilogramm
Mi legyen a sorsa a sonkamaradéknak?
Megtörtént a „baj", vagyis megmaradt egy kevés hús? Szerencsére a maradék sonkát a húsvét utáni héten is nyugodtan felhasználhatod különféle receptekhez, úgyhogy nem kell amiatt aggódnod, hogy kidobásra kerül majd.
Még több inpsiráció a húsvéthoz: