Somlói galuska – egy legenda nyomában

Állítólag a kedvenc desszertünk, mégis keveset tudunk róla. Mi most leírunk mindent, amit a somlói galuskáról tudni akartál, de soha nem merted megkérdezni!

Klasszikusat csak pontosan...

...illik idézni, klasszikus fogást pedig csak pontosan szabad elkészíteni. Bár az eredeti receptet nem ismerjük – kitalálójának rokonai titkosan kezelik –, de ez még nem jogosít fel arra senkit, hogy gyűjtőnévként kezelje az egyik legfinomabb desszertünket. A somlói „titokzatossága” azonban lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy kiélhessük konyhai kreativitásunkat – játszhatunk az arányokkal, a krém és a csoki sűrűségével, a tejszínhabkorona mennyiségével –, de tartsuk tiszteletben az alapokat!

Sajnos a cukrászdák és éttermek kontár hozzáállásának köszönhetően elvétve lehet csak igazi somlóihoz hozzájutni – így nincs más választásunk, házilag kell előállítanunk a desszertek királynőjét!

Még több somlói galuska recept itt >>

Két apa gyermeke

Születési, pontosabban debütálási ideje teljesen biztos: a somlóit először az 1958-as brüsszeli világkiállításon kóstolhatta a közönség, ahol megalkotóját szakmai díjjal is jutalmazták. Arról azonban, hogy pontosan kinek is köszönhetjük a somlóit, megoszlanak a vélemények. Egyesek Gollerits Károlyt, a Gundel akkori főpincérét tartják a somlói szülőatyjának, mások Szőcs Béla cukrászmestert. Nos, az igazság a kettő között van. Gollerits volt ugyanis, aki az édességet megálmodta, de Szőcs Béla készítette el először, és a díjat is ő hozhatta haza Brüsszelből.

Még több somlói galuska recept itt >>

Hamis a somlói...

...hiszen valójában nem is somlói galuska, hanem somlyói galuska néven anyakönyvezték. Kedvenc édességünknek ugyanis semmi köze a Veszprém megyei – egyébként kitűnő – borvidékünkhöz. Annál inkább kapcsolható a Fót melletti Somlyó-hegyhez, amelynek közelében megalkotója évtizedeken át élt, és saját cukrászműhelyében alkotott. Akkor hogyan is történt a névcsere? Egy, a magyar földrajzban és helyesírásban kevésbé jártas brüsszeli kolléga véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes desszertről, így az új névvel vonult be a gasztrotörténelembe.

A képeken látható somlói galuska receptje elmenthető itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...