7+1 fővárosi étterem, ahol a legjobb somlói galuska vár

Ha megfigyeltétek, nincs két ugyanolyan somlói. Lehet kehelyeben rétegzett vagy gombócokba formált, készülhet belőle éttermi tányérdesszert, helyes kis pohárdesszert vagy újragondolt kortárs átirat, de sok helyen kapható somlói torta is. Éttermi somlóikat ajánlunk!

Vannak édességek, amiknek szívesen nekiáll az ember otthon „csak úgy” is. Egy brownie vagy almás pite nem igényel hatalmas előkészületeket – nos, egy somlói galuskához érdemes leülni a kockás füzet mellé, és jól átgondolni a bevásárlást és rászánni azt a jó pár órát a készítésére. Háromféle piskótát kell lesütni hozzá, vaníliapudingot főzni, csokoládéöntettel és tejszínhabbal bíbelődni.

Ha otthon is kipróbálnád az eredetit, kattints a képre!

Az éttermi séfek – nagyobb helyeken a cukrászséfek – persze a legritkább esetben készítik el hagyományos módon. A somlói tökéletes terep a kreativitásra, így jelenik meg a különböző kreációkban fehércsokoládé, sűrített tej, reszelt narancshéj és egymástól eltérő piskóta-öntet-tejszínhab arányok. A kiemelkedően jól sikerült darabok miatt visszajárunk egy-egy étterembe, íme a mi ajánlónk.

Somlói: az 1958-as brüsszeli világkiállítás díjnyertes desszertje

A Gundel Étterem egykori legendás főpincére, Gollerits Károly ötlete alapján született meg a somlói, amely eredetileg a somlyói galuska nevet viselte. Egy egyszerű betűlehagyás miatt “anyakönyvezték” somlóinak a desszertet, amelyet Szőcs József Béla, a Gerbeaud műhelyét is megjárt cukrászmester alkotott meg. A Gundel vendégeit 16 éven át köszöntő Gollerits Károly a feleségének kedveskedett az elnevezéssel, aki Balaton-közeli Somló-hegy vidékéről származott.

A somlói bölcsője: Gundel Étterem

Somlói a Gundelből (fotó: gundel.hu)

Mióta 2021 végén Wolf András corporate chef és Moldován Viktor executive chef átvette a Gundel konyháját, ikonikus magyar ételek teljes sora született újra a történelmi étterem falai között. Az étlapon Nemzeti 11 néven megtalálható fogások között igen erős a desszertszekció: az eredeti Gundel palacsinta, az aranymazsolával készülő máglyarakás  és a nemzetközi díjnyertes somlói galuska is a hagyományos magyar cukrászat hírét öregbíti.

Gundel Étterem

A somlói új reneszánsza: Stand25

Fotó: Stand25/ Fekete Antonio

A mára megboldogult Hold Utcai Piacon debütált a Stand25 somlóija. Széll Tamás és a magyar csapat nagy Bocuse d’Or Európa-bajnoki győzelme után nyitott meg az étterem, ami történetesen valóban a 25-ös stand volt a piacon. Itt került pohárdesszertként az étlapra a somlói, amely korábban a Michelin-csillagos Onyx Somlói 21. század nevű fine dining desszertjének bisztró-átirata. A Stand25 azóta tágas étterem, immár Budán, a Szulló Szabina-Széll Tamás séfpáros alkotta somlói pedig a 2017-es megnyitás óta levehetetlen az étlapról.

Stand25

Bíró úr, egy somlóit kérek: Borbíróság

Somlói a bíróságon (Fotó: borbirosag.hu)

A Nagyvásárcsarnok mögött működik a legkellemesebb bíróság Budapesten. A borokhoz címzett étterem hitvallása a „mai, egyszerű, közérthető”, de az biztos, hogy úgy nem tudjuk elkészíteni otthon a kacsalevest sobatésztával, a ropogós malaccsászárt vagy a pecsenyekacsát, ahogy a boroshordók mellett tálalják a Borbíróságon. Somlói galuskájukat forró csokoládé ganache-sal és tonkababos tejszínhabbal korszerűsítették.

Borbíróság

Újhullámos magyar konyha Újbudán: Bártfai Vendéglő

Az Allee-tól nem messze, a Fehérvári úton „kifelé” egy keresztutca a Bártfai, ahol a vendéglőt találjuk. Konyhájuk igazán igényes, kitűnnek vele a kerület étteremkínálatából. Rendszeresen jelentkeznek borvacsorákkal, és ideális választás vasárnapi ebédekre is, hiszen felvállaltan a magyar konyha klasszikus ízeit idézik meg modern konyhatechnológiákkal, kortárs bisztró-enteriőrben. Az Újházy tyúklevesük, marhapofapörköltjük, császármorzsájuk emlékezetes darabok, somlói galuskájuk pedig gluténmentesen is isteni.

Bártfai Vendéglő

Ha megadjuk a módját: Bobo Restaurant

A Marczibányi tér „szépe” kétségtelenül a Haris Park és benne a Bobo étterem. Buda úri oldala, gyönyörű parkosított kerttel és elegáns beltérrel, ahol akár csak egy kávéra-somlóira is jók lehetünk. A desszertlap erős klasszikus magyar édességekben, amelyek között a Bobo madártej, aranygaluska és túrógombóc mellett tányérdesszertként feltűnik a somlói galuska is.

Bobo Restaurant

Hagyjunk helyet neki az étkezés végére: Pastrami

A Pastrami desszertklasszikusa (Fotó: Facebook.com)

Óbudán, a Lajos utcán az Amfiteátrum magasságában találjuk a Pastramit, ezt a hangsúlyozottan család- és kutyabarát éttermet. A loft stílusú, tágas, emeletes térben 2009 óta kiment egynéhány somlói, amely most is az állandó étlap részét képzi. A Pastramit könnyed közérthetősége miatt szereti a közönség, ahol a trendi közel-keleti sült karfiol és amerikai BBQ fogások mellett teljes jogú szereplő az étlapon a kelkáposztafőzelék, sertéspörkölt, aranygaluska és a somlói is.

Pastrami étterem, kávéház és borbolt

VígVarjú somlóija

Somlói a VígVarjúból

A város több pontján megismert varjúságok immár az V. kerületben is felbukkantak. A Vigadó téren stílusosan nem egy VakVarjút, hanem egy VígVarjút találunk, és ugyanazt a játékos, családbarát hangütést, mint a többi étteremben. Az enteriőr azonban a többi Varjúénál jóval elegánsabb, hiszen a Pesti Vigadóban járunk. Somlói megközelítésük mindennél krémesebb, kanalazható finomság.

VígVarjú Étterem

+1 A legendás átirat: Csíksomlói Mihályi Lászlótól

A kihagyhatatlan Mihályi Csíksomlói (fotó: Mihályi Patisserie)

Ajánlónkban éttermi somlóik szerepelnek, de ha a csúcsra vagyunk kíváncsiak, kihagyhatatlan a váci Mihályi Patisserie Csíksoml(y)óija. A speciális, keskeny hosszúkás tányéron prezentált desszert jó minőségű rumtól aromás, és ha valahol biztosak lehetünk benne, hogy gazdagon vaníliás, diós, csokis édességet kapunk, amit még napokkal az élmény után is emlegetni fogunk, ahhoz Vácra kell elfáradnunk.

Mihályi Patisserie, Vác

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Facebook/ Gundel Cafe Patisserie & Restaurant


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...