Vannak édességek, amiknek szívesen nekiáll az ember otthon „csak úgy” is. Egy brownie vagy almás pite nem igényel hatalmas előkészületeket – nos, egy somlói galuskához érdemes leülni a kockás füzet mellé, és jól átgondolni a bevásárlást és rászánni azt a jó pár órát a készítésére. Háromféle piskótát kell lesütni hozzá, vaníliapudingot főzni, csokoládéöntettel és tejszínhabbal bíbelődni.
Az éttermi séfek – nagyobb helyeken a cukrászséfek – persze a legritkább esetben készítik el hagyományos módon. A somlói tökéletes terep a kreativitásra, így jelenik meg a különböző kreációkban fehércsokoládé, sűrített tej, reszelt narancshéj és egymástól eltérő piskóta-öntet-tejszínhab arányok. A kiemelkedően jól sikerült darabok miatt visszajárunk egy-egy étterembe, íme a mi ajánlónk.
Somlói: az 1958-as brüsszeli világkiállítás díjnyertes desszertje
A Gundel Étterem egykori legendás főpincére, Gollerits Károly ötlete alapján született meg a somlói, amely eredetileg a somlyói galuska nevet viselte. Egy egyszerű betűlehagyás miatt “anyakönyvezték” somlóinak a desszertet, amelyet Szőcs József Béla, a Gerbeaud műhelyét is megjárt cukrászmester alkotott meg. A Gundel vendégeit 16 éven át köszöntő Gollerits Károly a feleségének kedveskedett az elnevezéssel, aki Balaton-közeli Somló-hegy vidékéről származott.
A somlói bölcsője: Gundel Étterem
Mióta 2021 végén Wolf András corporate chef és Moldován Viktor executive chef átvette a Gundel konyháját, ikonikus magyar ételek teljes sora született újra a történelmi étterem falai között. Az étlapon Nemzeti 11 néven megtalálható fogások között igen erős a desszertszekció: az eredeti Gundel palacsinta, az aranymazsolával készülő máglyarakás és a nemzetközi díjnyertes somlói galuska is a hagyományos magyar cukrászat hírét öregbíti.
A somlói új reneszánsza: Stand25
A mára megboldogult Hold Utcai Piacon debütált a Stand25 somlóija. Széll Tamás és a magyar csapat nagy Bocuse d’Or Európa-bajnoki győzelme után nyitott meg az étterem, ami történetesen valóban a 25-ös stand volt a piacon. Itt került pohárdesszertként az étlapra a somlói, amely korábban a Michelin-csillagos Onyx Somlói 21. század nevű fine dining desszertjének bisztró-átirata. A Stand25 azóta tágas étterem, immár Budán, a Szulló Szabina-Széll Tamás séfpáros alkotta somlói pedig a 2017-es megnyitás óta levehetetlen az étlapról.
Bíró úr, egy somlóit kérek: Borbíróság
A Nagyvásárcsarnok mögött működik a legkellemesebb bíróság Budapesten. A borokhoz címzett étterem hitvallása a „mai, egyszerű, közérthető”, de az biztos, hogy úgy nem tudjuk elkészíteni otthon a kacsalevest sobatésztával, a ropogós malaccsászárt vagy a pecsenyekacsát, ahogy a boroshordók mellett tálalják a Borbíróságon. Somlói galuskájukat forró csokoládé ganache-sal és tonkababos tejszínhabbal korszerűsítették.
Újhullámos magyar konyha Újbudán: Bártfai Vendéglő
Az Allee-tól nem messze, a Fehérvári úton „kifelé” egy keresztutca a Bártfai, ahol a vendéglőt találjuk. Konyhájuk igazán igényes, kitűnnek vele a kerület étteremkínálatából. Rendszeresen jelentkeznek borvacsorákkal, és ideális választás vasárnapi ebédekre is, hiszen felvállaltan a magyar konyha klasszikus ízeit idézik meg modern konyhatechnológiákkal, kortárs bisztró-enteriőrben. Az Újházy tyúklevesük, marhapofapörköltjük, császármorzsájuk emlékezetes darabok, somlói galuskájuk pedig gluténmentesen is isteni.
Ha megadjuk a módját: Bobo Restaurant
A Marczibányi tér „szépe” kétségtelenül a Haris Park és benne a Bobo étterem. Buda úri oldala, gyönyörű parkosított kerttel és elegáns beltérrel, ahol akár csak egy kávéra-somlóira is jók lehetünk. A desszertlap erős klasszikus magyar édességekben, amelyek között a Bobo madártej, aranygaluska és túrógombóc mellett tányérdesszertként feltűnik a somlói galuska is.
Hagyjunk helyet neki az étkezés végére: Pastrami
Óbudán, a Lajos utcán az Amfiteátrum magasságában találjuk a Pastramit, ezt a hangsúlyozottan család- és kutyabarát éttermet. A loft stílusú, tágas, emeletes térben 2009 óta kiment egynéhány somlói, amely most is az állandó étlap részét képzi. A Pastramit könnyed közérthetősége miatt szereti a közönség, ahol a trendi közel-keleti sült karfiol és amerikai BBQ fogások mellett teljes jogú szereplő az étlapon a kelkáposztafőzelék, sertéspörkölt, aranygaluska és a somlói is.
Pastrami étterem, kávéház és borbolt
VígVarjú somlóija
A város több pontján megismert varjúságok immár az V. kerületben is felbukkantak. A Vigadó téren stílusosan nem egy VakVarjút, hanem egy VígVarjút találunk, és ugyanazt a játékos, családbarát hangütést, mint a többi étteremben. Az enteriőr azonban a többi Varjúénál jóval elegánsabb, hiszen a Pesti Vigadóban járunk. Somlói megközelítésük mindennél krémesebb, kanalazható finomság.
+1 A legendás átirat: Csíksomlói Mihályi Lászlótól
Ajánlónkban éttermi somlóik szerepelnek, de ha a csúcsra vagyunk kíváncsiak, kihagyhatatlan a váci Mihályi Patisserie Csíksoml(y)óija. A speciális, keskeny hosszúkás tányéron prezentált desszert jó minőségű rumtól aromás, és ha valahol biztosak lehetünk benne, hogy gazdagon vaníliás, diós, csokis édességet kapunk, amit még napokkal az élmény után is emlegetni fogunk, ahhoz Vácra kell elfáradnunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Haranghy Orsi
Címlap: Facebook/ Gundel Cafe Patisserie & Restaurant
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: