Létezik egy mítosz, miszerint minél többet eszünk egyes élelmiszerekből, annál többet fogyunk, mivel az emésztésükkel több kalóriát égetünk el, mint amennyit maga az étel tartalmaz.
Mítosz vagy valóság?
Egyes alacsony kalória- és magas élelmirost-, ill. víztartalmú élelmiszereket, mint például a zellerszárat, a fejes salátát, a grépfrútot, az uborkát és a brokkolitgyakran illetik a "negatív kalóriás" jelzővel - emiatt egyébként a rövidtávú, extrém fogyókúrás étrendek gyakori szereplői. Egy amerikaikutatásbanutánajártak ennek a tézisnek.
A kísérlet során az Alabama Egyetem kutatói csak zellerszárral etettek szakállas agámákat.A kutatás során azt vizsgálták, hogy mi történik az elfogyasztott zöldség energiatartalmával. Az eredmények szerint a gyíkok a bevitt energiamennyiség 33%-át az emésztéshez használták fel, 43%-a az ürülékkel távozott, viszot közel egy negyedét elraktározták. Azaz sajnos nem igazolódott be, hogy a zellerszár emésztése több energiát igényel, mint amennyit maga a zöldség tartalmaz.
Persze mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy miért pont szakállas agámákon végezték a kísérleteket? A gyíkok szokatlan választásnak tűnhetnek, azonban az emberhez hasonlóan mindenevők, és hasonlóan működik emésztőrendszerük, mint nekünk. Mindemellett tanulékonyak, és a zellerszárat is szeretik, így tökéletes alanynak bizonyultak a kísérlethez.
Bár a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a zellerszár fogyasztása önmagában nem okoz kalóriadeficitet, az tény, hogy a zellerszár energiatartalma alacsony, 100 g mindössze 16 kcal, és 3 g szénhidrátot tartalmaz.
Fogyaszt vagy nem fogyaszt?
Bár a tanulmány csupán a zellerszárra fókuszált, és gyíkokkal végezték, a megállapításokat a többi, "negatív kalóriásnak" nevezett zöldségre és gyümölcsre - mint pl. a görögdinnye, a paradicsom, a sárgarépa, az alma és a fekete áfonya - is vonatkoztatták.
A kutatók az Experimental Biology folyóiratban felhívták a figyelmet arra, hogy ahelyett, hogy az ételeket "negatív kalóriás" megjelöléssel címkézzük fel, helyesebb lenne az anyagcsere-folyamatokra gyakorolt hatásukra koncentrálni, vagyis arra, hogy a fogyasztásuk hozzájárulhat a napi összenergia csökkentéséhez, valamint a súlyvesztéshez. Arra azonban nem alkalmasak, hogy csak ezekből álljon össze az étrendünk, hiszen csak az alapanyagcserénk fenntartásához - azaz ahhoz az energiamennyiséghez, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán életben maradjunk -a becslések szerint egy felnőtt nőnek 12,6 kg nyers zellerszárat vagy 9 kg nyers paradicsomot, illetve 4,3 kg nyers sárgarépát kellene ennie naponta.
Tehát az egyoldalú, kizárólag az alacsony kalóriatartalmú zöldségekre, gyümölcsökre fókuszáló diéta nem életszerű, és nem is egészséges. Fontos kiemelni, hogy önmagukban ezek az ételek nem vezetnek súlycsökkenéshez, azonban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, rendszeres mozgás mellett segíthetik az ideális testsúly elérését és fenntartását.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Top 13 ötlet angol zellerre
Angol zeller, halványító zeller, szárzeller - sokféle néven fut ez a megosztó zöldségféle. Rendkívül változatosan felhasználható, ezt bizonyítja az alábbi receptválogatás is!
Bodon Judit dietetikusRázd bikinibe magad - készülj velünk a strandszezonra! Mintaétrend 1:...
Nem kell ész nélkül koplalni, hogy megszabadulj pár kilótól a strandszezonig. Készülj fel velünk a nyárra!
Szálka Brigitta dietetikusVajon meg lehet inni napi 2,5 liter folyadékot? Mi kipróbáltuk!
Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy mi a napi ajánlott folyadékbeviteli mennyiség. De vajon mennyire könnyű ezt az ajánlást betartani? Mi kipróbáltuk, elmeséljük.
Bodon Judit dietetikusBeindult az allergiaszezon! Pollennaptárunkkal mutatjuk, mikor mitől fogsz tüsszögni
Megkezdődött az allergiaszezon, ebből a naptárból kiderül, hogy mikor mire kell számítanunk.
Nosalty