Két dolog a konyhádból, amivel leküzdheted a téli betegségeket

Só és víz minden háztartásban van, és bár a gargalizálásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, több oka is van annak, miért érdemes naponta legalább egyszer öblögetni.

Teljesen természetes, gyors, egyszerű, egészséges – a sós vizes gargalizálás még a gyerekeknek sem árthat, segítségével azonban a torokgyulladás, az allergia, sőt, az arcüreggyulladás tünetei is enyhíthetőek.

Só és víz – csodákra képes!

A Házipatika.com cikke szerint tudományos kutatások is bizonyítják a sós vízzel való gargalizálás hatékonyságát. A só segít kivonni a folyadékot a szájüreg szöveteiből, mindeközben védőréteged képez, amely nem engedi átjutni a kórokozókat a nyálkahártyán.

Segít a vírusos és a bakteriális fertőzések kezelésében, gyulladáscsökkentő, torokgyulladás esetén például ibuprofen vagy acetaminofen tartalmú szerekkel kombinálva enyhíti a fájdalmat, de érdemes használni mandulagyulladás vagy mononukleózis esetén is (orvossal való egyeztetés mellett, utóbbi esetekben a sós víz nem lesz elég a gyógyuláshoz).

Akár napi szinten is érdemes lehet sós vízzel gargalizálni a fog- és ínybetegségek megelőzésének érdekében. Egy pohár langyos vízhez legfeljebb fél teáskanálnyi sót érdemes hozzáadni, így a só könnyebben feloldódik. A Házipatika ajánlása szerint ha nem vagyunk betegek, elég naponta egyszer öblögetni, de ha valamilyen konkrét fertőzést szeretnénk legyőzni, akkor napi 3-4 alkalom javasolt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...