Két dolog a konyhádból, amivel leküzdheted a téli betegségeket

Só és víz minden háztartásban van, és bár a gargalizálásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, több oka is van annak, miért érdemes naponta legalább egyszer öblögetni.

Teljesen természetes, gyors, egyszerű, egészséges – a sós vizes gargalizálás még a gyerekeknek sem árthat, segítségével azonban a torokgyulladás, az allergia, sőt, az arcüreggyulladás tünetei is enyhíthetőek.

Só és víz – csodákra képes!

A Házipatika.com cikke szerint tudományos kutatások is bizonyítják a sós vízzel való gargalizálás hatékonyságát. A só segít kivonni a folyadékot a szájüreg szöveteiből, mindeközben védőréteged képez, amely nem engedi átjutni a kórokozókat a nyálkahártyán.

Segít a vírusos és a bakteriális fertőzések kezelésében, gyulladáscsökkentő, torokgyulladás esetén például ibuprofen vagy acetaminofen tartalmú szerekkel kombinálva enyhíti a fájdalmat, de érdemes használni mandulagyulladás vagy mononukleózis esetén is (orvossal való egyeztetés mellett, utóbbi esetekben a sós víz nem lesz elég a gyógyuláshoz).

Akár napi szinten is érdemes lehet sós vízzel gargalizálni a fog- és ínybetegségek megelőzésének érdekében. Egy pohár langyos vízhez legfeljebb fél teáskanálnyi sót érdemes hozzáadni, így a só könnyebben feloldódik. A Házipatika ajánlása szerint ha nem vagyunk betegek, elég naponta egyszer öblögetni, de ha valamilyen konkrét fertőzést szeretnénk legyőzni, akkor napi 3-4 alkalom javasolt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...