A só számos célra megfelel: javítja a különböző pékáruk állagát, puhítja a húsokat, tartósít, nem utolsósorban pedig képes fokozni az ételek ízét, miközben kiemeli a többi összetevőjét is. Emiatt pedig igencsak nagy kihívás elé állítjuk magunkat, ha szeretnénk valamivel helyettesíteni.
Mégsem kell azonnal a boltba szaladni, ha éppen főznénk, és akkor konstatáljuk, hogy kifogytunk a sóból. A konyhánk és a kamránk ugyanis általában tele van magas sókoncentrációjú alapanyagokkal, amelyeket bátran felhasználhatunk helyettesítőként!
Ezek a hozzávalók tökéletesen helyettesíthetik a sót
Tartósított gyümölcsök és zöldségek
Mivel – mint már írtuk – a só hatékony a tartósításban, sok zöldséget, sőt akár gyümölcsöket is, tárolhatunk otthon sós lében. Klasszikusan ilyen például az olívabogyó, a kapribogyó, a különféle savanyúságok, sőt még a citromot is szokták ilyen formában kínálni a boltokban. Találjuk meg a receptünk ízprofiljához leginkább illő választást, és használjuk azt só helyett!
Szójaszósz
Ma már a legtöbb konyhában alapvetőnek számít a szójaszósz: ez is sokoldalú fűszerezést tesz lehetővé, miközben sós jegyeket ad az ételeinkhez. A szójaszósz ráadásul az umami ízének egyik forrása is, így egy kis extra csavart is adhatunk az ételeinkhez – szinte bármelyik stílushoz és típushoz!
Egyes sajtfélék
Az ételeink nagy részének csak jót tehet az, ha egy kis sajttal bolondítjuk meg azt: a csirkés ételek, a tészták vagy éppen az egyszerű pirítósok is azonnal magasabb szintre emelkednek tőle. Ha pedig épp kifogytunk a sóból, akkor is bevethetjük, ám ilyenkor ne mozzarellát válasszunk, hanem magas sótartalmú fajtákat, például fetát, parmezánt vagy pecorinót.
Sós vaj
A legtöbb szakács azt tanácsolja, hogy sótlan vajat használjunk a főzéshez, nehogy túlsózzuk az ételeket. Ha viszont épp nincs kéznél só, remek szolgálatot tehet a sózott vaj is!
Még több tipp itt: