Metélőhagyma, alias snidling, a mi kedvenc zsenge hagymafélénk

A snidling már neve miatt is a kedvenc hagymafélém kiskorom óta. Az ember azt érzi, mikor eszi, hogy ártalmatlan füvet legel, és azzal álltatja magát, hogy ez nem is igazi hagyma...a leheletünk viszont könyörtelenül elárul minket...nem baj, hisz' olyan finom és zsenge! Jöjjön a metélőhagyma.

metélőhagyma, németes nevén snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a retró hidegtálak és saláták kedvenc kiegészítője, a pirosaranypöttyös szülinapi szendvicsek legfinomabb szórnivaló zöldje.

A metélőhagyma avagy snidling sokunk kedvenc zsenge hagymaféléje

Az utolsó fagyok után vetheted is!

A metélőhagyma magvetésére már március végén, április elején sor kerülhet, azaz nemsokára – melegház vagy cserép is megfelelő lehet számára. Gondozott, mélyen felásott talajba májusban ültessük át, méghozzá kisebb csomókban. Ha megerősödött, a föld feletti részt vágjuk le, és fogyasszuk el. Ősszel cserépbe ültethetjük, a világos, de nem túl meleg helyeket kedveli. Akár egész télen élvezhetjük, mint friss, zöld és igazán olcsó, mégis finom üde fűszernövényt.

Snidlinges palacsinta

Wellington-bélszínhez készültek ezek a sós palacsinták. De önmagukban is finomak: egy kis tejföllel, reszelt sajttal, esetleg pirított bacon kockával felturbózva vacsorának sem ...

Élettani hatásai

  • sok benne az illóolaj, a C-vitamin, A-vitamin
  • kálium és oxálsav is található benne, utóbbi miatt fogyasztása csak kismértékben javasolt
  • étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van

A metélőhagyma egész évben fogyasztható, de a legértékesebb télen. Zöld, fűszálra emlékeztető leveleinek íze a vöröshagymáéra és egyben a fok- és medvehagymáéra is emlékeztet. Csak nyersen érdemes fogyasztani - ajánlott ollóval lenyesni, és felaprítani. Nem szabad főzni és felesleges is, mert a hőkezeléstől az íze és illóolaja elillan.

Snidlingmártás - recept itt!

Miben használjuk?

Bármiben, ami elbír egy üde és friss hagymás ízt a tetején: díszítsük vele a szendvicsünket, szórjuk krémlevesekbe, salátákba dögivel, legyen az majonézes vagy olajos/vinaigrette öntetű, keverjük szendvicskrémekbe, tojáskrémbe, túrókrémbe, körözöttbe, kerülhet a pogácsába is, de egy hús- vagy halszelet tetején is finom lesz.

Snidlinges burgonyakrémleves

A cifra neve miatt sokáig el se olvastam a szakácskönyvben ezt a receptet. Azt gondoltam, valami "hű de extra" lehet. Aztán egyszer nagyon nem volt ötletem, lapozgattam a recepteket, és megint ...

Snidlinges mátrai borzaska

A mátrai borzaska egy eszméletlenül finom húsétel, amiben a húst burgonyás masszával vonjuk be, és így sütjük ki. A frissen sült húsra pedig reszelt sajtot halmozzunk, és tejföllel ...

Forrás via és via.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...