A smoothie-k és a tejes-gyümölcsös turmixok rendkívül jó tápanyagforrások, azonban egyáltalán nem mindegy, miket használunk hozzájuk. Például, ha a banán a kiszemelt alapanyag, akkor azzal csökkenthetjük a tápanyag-felszívódás arányát – írta meg a Kaliforniai Egyetem friss kutatása alapján a hvg.
A banán rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban, így egyáltalán nem csoda, hogy sokszor előfordul a háztartásokban.
Az íze is remek lehet a savanykásabb bogyós gyümölcsök mellett, különösen akkor, ha már kicsit érettebb.
A szakértők azonban óva intenek ettől, ugyanis egy friss vizsgálatban bebizonyosodott, hogy a banánt is tartalmazó turmix elfogyasztása után jóval kevesebb flavanol szívódik fel a többi gyümölcsből, mint a kizárólag bogyós gyümölcsöket tartalmazó ital bevitelével, vagy flavanolkapszula szedésével. Ennek oka a polifenol-oxidáz enzim, mely megtalálható a banánban.
További érdekességek: