Közeledik a Bocuse d'Or európai döntője

Március 22-24. között ismét megnyílik a Sirha Budapest, Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása. A megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 16 ország 300 kiállítója, három pavilonban, 20 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. Idén ismét a Sirha Budapesten rendezik a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjét.

A Sirha Budapest kiállítást 2014 óta, két évenként rendezik Budapesten, így az egyetlen olyan rendezvény, amelyből – a járványhelyzet ellenére - nem maradt el egy sem az elmúlt évben. A hazai kiállítók mellett ezúttal 16 ország képviselteti magát, köztük Litvánia, Franciaország és Görögország. Számos ország (Ausztria, Csehország, Németország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) egyszerre több kiállítóval jön Budapestre. A legnépesebb külföldi delegáció az olasz: Itáliából húsz cég érkezik.

A verseny a Sirha Budapest utolsó két napján, 2022. március 23-án és 24-én zajlik majd

Konferenciák, előadások

A Sirha Budapest mindig is fontos központja volt a tapasztalat- és tudásmegosztásnak, melyre az elmúlt időszak kihívásait követően különösen nagy szükség van. Éppen ezért a kiállítás konferenciaterme három napon keresztül olyan témákkal várja majd a szakembereket, mint az újrakezdés problémái, az új helyzet kihívásai, a piaci átrendeződés vagy a munkaerőpiaci helyzet, de szó esik majd egyebek között a közétkeztetés új tendenciáiról, a fenntartható vendéglátásról, az iszlám piacon elengedhetetlen halal szabványokról. A Csomagolóipari és Anyagmozgatási Országos Szövetség az iparág legfrissebb újdonságairól, aktuális kérdéseiről szervez előadásokat a már hagyományossá vált CSAOSZ konferencián.

Az előadások szervezői között ott lesz a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az IIDC Austria GmbH, a Halal szabványok tanúsító szervezete, a Pannon Gasztro Akadémia (PGA), valamint a Felelős Gasztrohős.

A Bocuse d’Or Europe

2016 után ismét Budapesten, a Sirha Budapest kiállítással egy időben rendezik a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjét. Ez lesz a teljesen megújult Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ egyik első nemzetközi megmérettetése. A Hungexpo az elmúlt években fontos küldetésének érezte, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a magyar és a nemzetközi csúcsgasztronómia képviselőinek. Erről a törekvéséről számos alkalommal elismerően nyilatkoztak a Bocuse d’Or francia szervezői is, akik többször hangsúlyozták, hogy Budapest a legalkalmasabb helyszín. Hat évvel ezelőtt Jerome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia „minden idők legjobb rendezésének” nevezte az európai döntőt.

A verseny a Sirha Budapest utolsó két napján, 2022. március 23-án és 24-én zajlik majd a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A szakmai látogatók díjmentesen regisztrálhatnak a kiállítás honlapján, a Bocuse d’Or iránt érdeklődők pedig napi belépőjegyet válthatnak.

Dalnoki Bence, a magyar Bocuse csapat versenyzője így beszélt a csapatról és a felkészülésről:

„Nagyon szeretem a magyar ételeket, a magyar ízeket, és nekem is az a küldetésem, hogy magyar ízekkel törjek be Európa élvonalába. Eddigi pályám nagy része Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában telt. Patrikkal, a commis-nkkal is van közös múltunk, korábban dolgoztunk együtt a Stand Étteremben is. Mindenképpen magabiztosabbá teszi a felkészülésünket, hogy mindnyájan szinte fél szavakból is értjük egymást, nagyon hasonlóan gondolkozunk és nagyon egy a célunk. Most, hogy ráfordultunk a márciusra, heti hat napot a felkészülésre fordítunk. Vannak napok, amelyeket az előkészítéssel töltünk, és vannak napok, amelyeken időre készítjük el a versenyételeket.” 

Szakmai programok

A folyamatosan fejlődő kiállítás szakmai partnerei - a METRO Kereskedelmi Kft., a Magyar Cukrász Ipartestület és a Magyar Pékszövetség – közreműködésével idén is számos programot, konferenciát, bemutatót és kerekasztal-beszélgetést szervez a szakmai érdeklődőknek.

A Kolonics Zoltán nevével fémjelzett Sirha Budapest Desszert Verseny 2022-ben ötödik alkalommal teremt alkalmat a cukrász szakma hazai tehetségeinek, hogy számot adjanak tudásukról és kreativitásukról egy nemzetközi színvonalú megmérettetésen. A Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) döntőjében a korábbi évekkel megegyezően, a versenyző csapatoknak egy felnőtteknek szánt háromfogásos ebédet kell megtervezniük és elkészíteniük, a modern gasztronómia jegyében, előre meghatározott nyersanyagköltséggel. A Sirha Budapest, közösen a Trade magazinnal minden alkalommal meghirdeti Innovációs Termékversenyt, melyen az élelmiszeripari és HoReCa iparágban tevékenykedő cégek bemutathatják a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásaikat. A Trade magazin standján, a Jövő Áruházában (Future Store Innovations) a szakemberek vezetett túrán ismerkedhetnek meg a jövőbe mutató kereskedelmi eszközökkel, szolgáltatói megoldásokkal és FMCG termékekkel.

A 2021-es verseny

Számos cukrászati és pékipari program is helyet kapott az idei Sirha Budapest programjában. A Magyar Cukrász Ipartestületének szervezésében visszatér a kiállításra a felnőtteknek és tanulóknak szóló cukrászati megmérettetés, a Pataki János emlékverseny. A Testület emellett fagylaltbemutatóval és színvonalas szakmai előadásokkal is várja majd a szakembereket. A kiállításon rendezik a díjnyertes magyar fagylaltok kóstolóját, a Magyarország Tortája 2022. verseny élő zsűrizési körét is.

A Sirha és a KávéBár Projekt szervezésében, az Alpro partneri támogatásával valósul meg a baristák versenye, a Sirha Coffee Challenge, amely a kávézás kísérőjeként ezúttal a növényi italokat helyezi a középpontba.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport Ismeretek és ízek című egyedi rendezvényen, innovatív módon népszerűsíti Magyarország mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektorának termékeit. Az esemény során magyar és olasz séfek együttműködésében vendéglátó iskolák tanulói és tanárai készítenek magyar alapanyagból olasz stílusú ételeket, a Salus Konyha filozófiáját követve.

A Sirha Budapesten rendezi az Agrármarketing Centrum a Hungarian Wine Summit-ot, amely egy száz fő beutaztatásán alapuló nemzetközi borszakmai rendezvény. A delegáció; borszakértők, véleményvezérek, beszerzők, Master of Wine-ok, szakújságírók 2022. március 20-tól ismerhetik meg a magyar borok és borvidékek sokszínűségét egy, a borrégiókat bemutató kétnapos, vezetett túrán. A nemzetközi kapcsolatépítő rendezvényhez a hazai és nemzetközi szakmai közönség a Sirha Budapesten csatlakozhat 2022. március 22-24. között. A szakkiállításon hetven hazai borásznak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a magyar borexport számára fontos szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várják a látogatókat.

A 2022-es csapat

Hibrid kiállítás

A Sirha Budapest idén először hibrid formában várja az érdeklődőket, ami azt jelenti, hogy az élő találkozásokon kívül a virtuális kiállítási térben is elhelyezhetik ajánlataikat a kiállítók, a látogatók pedig könnyedén felvehetik a kapcsolatot kiállító üzleti partnerükkel. A virtuális kiállítás a fizikai rendezvény zárása után további egy hétig látogatható, és a chat funkció kivételével teljeskörűen használható.

A kiállításon emellett online szolgáltatások széles köre várja a részvevőket. Ezek közül az egyik legfontosabb a Hungexpo fejlesztése a Partnertalálkozó, amelynek segítségével az üzleti partnerek előzetesen tudnak egymással személyes tárgyalási időpontot foglalni, jelentősen könnyítve ezzel az üzletkötések előkészítését.

Hasznos információk:

Dátum: 2022. március 22-24.

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: Sirha Budapest, A, G és F pavilon

Minden nap: 10:00 – 18:00

További infó itt!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...