Gyakorlott télisportolók tudják, hogy a márciusi csúszásoknak nincs párja. Hiába az enyhe télvég, az Alpokban és a Tátrában is havasak a pályák, még többet süt a nap és felbecsülhetetlen az, hogy mire hazaérünk a hó birodalmából, kvázi virágba borul a természet. Akár síelünk, akár snowboardozunk, netán szánkós próbálkozásaink vannak, az osztrák hütték és a szlovák/lengyel pályák étkezdéi mindig biztonsággal és jó kis szelekcióval várnak. Laktatóan, kalóriadúsan, kicsit sem finomkodva, arra gondolván, hogy a csúszások megkövetelik az energiát! Nekünk ezek a fogások a kedvenceink, ha a hüttékre gondolunk.
Kattints a galériára a legfinomabb hütteételek megtekintéséhez!
Az 5 legfinomabb hütteétel
Az Alpok síterepein: Leberknödelsuppe – óriási májgombóccal
A májgombócleves igazi komfortétel nálunk is, de az Ausztriában rendelhető verzióknak nem nagyon van párja. A síelés során nagyon jóleső a forró leves (meg persze a vadásztea is…), az aranyló húslevesbe tett ökölnyi gombócok pedig szinte főételi rangra emelik azt. Náluk az a jellemző, hogy maga a leves szűrt, derített és átlátszó, nem készítik ragusra, vastagabbra. Általában két óriási májgombóc kerül bele, valamint petrezselyemmel és/vagy metélőhagymával is bátran megkínálják. Igaz, hogy csábító lehet (főleg gyerekeknek) a Frittatensuppe is, amiben szeletelt palacsintatészta van, de fele annyira sem laktató a csészében tálalt leves, mint a Leberknödelsuppe.
Käsespäetzle vagy Kasnock'n – az alpesi mac and cheese
Mindegy mely náció szülöttei vagyunk, a tészta és sajt kombója mindenhol nagy favorit. Hogy csak néhányat említsünk: az amerikaiak bolondulnak a műízű mac&cheese-ért, az olaszok a legtöbb tésztaételüket sajtokkal tökéletesítik és gyarló volna az a magyar, aki elutasítana egy jó nagy tál sajtos-tejfölös tésztát. A Käsespäetzle egy haladó verzió, általában a házi späetzle tésztához (vagy a galuskás verziónál galuskával) karakteres ízű hegyi tehénsajtokat használnak, melyeknek már az illatuk is jellegzetes, különösen pirulva. Ehhez a fogáshoz sült hagyma járul még és az egészet sütőben vagy kemencében finiselik.
Strudel – a rétes osztrák megfelelője
Mi a rétegelésre célzunk a süti nevével, odaát pedig az örvényről nevezték el, mert végül is ez a felcsavart leveles tészta körkörösen fogja közre az immár gazdag tölteléket. A múltban nem volt töltelék, csupán a sok réteg, édesen, porcukorral, tehát így is érthető a neve. A hüttékben a gőzgombóc és a császármorzsa mellett az almás és a túrós rétes a sztár (Spfelstrudel és Topfenstrudel), és rendszerint ropogós, szilánkosabb résztáról van szó, nagyon légiesen, ez pedig a laza tölteléket öleli át. Nincs igazi strudel vaníliaszósz nélkül.
Mindeközben a Tátrában: Strapačky – az igazi juhtúrós sztrapacska
Igaz, hogy a palóc területeken is mennyei sztrapacskát készítenek, de egy síterepen lévő vadászházban kialakított étkezdében biztos, hogy megnyaljuk majd a tíz ujjunkat is, pláne fáradtan és éhesen, szénhidrátra vágyva. Az itteni verziók csavarja a szaftos galuskára halmozott savanyú káposzta, és a kicsit húsosabb, nagyobb darab szalonna, mint amihez mi szoktunk, pörcként. A sűrű krumplis galuskához azért is klassz a savanyú káposzta, mert nem ül meg annyira a gyomrunkban az elnehezítő étel. Feketeövesek egy csapolt Zlatý Bažant-tal öblítenek.
Knédli, sülttel, pörkölttel – a köret, amiért rajonganak
A gőzölt tésztacsodát a csehek, a szlovákok is imádják, de a magyar turisták is mindig élnek a lehetőséggel, ha rendelhetnek belőle. Hiába nem olyan nehézkes az elkészítése, mégsem sűrűn állunk neki, inkább a profikra bízzuk. Sűrű ragukkal, pörkölttel a legjobb a knédli és ide is megfér a savanyú káposzta, ami lazít ezen a tömör tésztán is. A legfinomabb knédlihez akkor juthatunk, ha egy kicsit rápirongatnak és így, egy kéreggel másképp szívja fel a szaftokat.
Otthon is elkészítenéd valamelyiket?
Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
Bár mi, magyarok is nagy rétesrajongók vagyunk, nyugati szomszédjaink nálunk is magasabb szinten űzik a strudelsütést. A legnépszerűbb és leghíresebb verzió kétségkívül a bécsi ...
Käsespätzle egyszerűen
Németország egyik közkedvelt specialitása, ez a könnyen és gyorsan elkészíthető, laktató tészta. Jellegzetességét adja a helyi sajtok és a pirított hagyma. Ecetes fejes salátával ...
Puha cseh knédli
Remek, klasszikus köret, amit főleg a cseh konyhából ismerhetünk, dinsztelt káposzta és sült hús mellé - de bármilyen szaftos, tejfölös húsételhez illik!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: