A Maiale al Latte egy hagyományos olasz fogás, melynek receptúrája tejben párolja a sertéshúst, ami ettől hihetetlenül puha és finom lesz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű! Lehet, hogy eddig csak borral vagy alaplével próbálkoztunk, de a tej is nagyon hatásos, hiszen a benne lévő tejsav segít megbontani a sertéshúst, így garantáltan vajpuha és omlós lesz. Igen, a tej megdermed, besűrűsödik, és így nem biztos, hogy a legvonzóbb látványt fogja nyújtani, de a sertéssült íze kárpótolni fog mindenért.
Az elkészítéshez az Emilio-Romagna régióból származó hagyományos olasz „maiale al latte" stílust választottam. Ez az olasz terület a comfort foodjairól és a rengeteg tejtermékéről ismert (itt készül például az eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezánsajt is).
Hozzávalók:
sertés rövidkaraj (kicsontozott sertés- vagy borjúkaraj egyben, összekötözve, esetleg sertéslapocka), tej, zsálya, babérlevél, rozmaring, fokhagyma, olívaolaj, só, bors, citromhéj.
Elkészítés:
A húst bőségen szórjuk meg sóval és borssal. Ha tehetjük, hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órát, de még jobb, ha előző este a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd sütés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk.
Egy nagy, vasserpenyőben (vagy egy vastag, széles serpenyőben) melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, vágott oldalával lefelé, és körülbelül 1 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük át a fokhagymát egy tányérra. A sertéshúst serpenyőben pirítsuk aranybarnára, minden oldalát 3-5 percig. Forgassuk meg, és ha szükséges, csökkentsük a hőt közepesre, hogy ne égjen meg, de minden oldala egyenletesen süljön, aranybarnára. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Tegyük a friss zsályaleveleket, a babérlevelet, a friss rozmaringágat (és opcionálisan a két vékony csík citromhéjat) a serpenyőben maradt olajba, pirítsuk illatosra 1 percig.
Rakjuk vissza a sült sertéshúst és a fokhagymát a serpenyőbe, és öntsük rá a tejet. Ha sütőben sütjük, süssük fedetlenül, 30 percenként forgatva a sertéshúst, amíg a hús nagyon puha és könnyen átszúrható lesz, és a tej nedvességtartalma elfő, karamellizálódik, szinte krémes túróvá válik, 1,5-2 óra alatt. Ha tűzhelyen sütjük, forraljuk fel a húst a tejjel együtt, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő nélkül főzzük tovább. Közben szintén többször forgassuk meg, és addig főzzük, amíg a hús átsül, a tej pedig sűrű mártássá nem változik (nagyjából 1-1,5 óra alatt). Ha van húshőmérőnk, bökjük meg a sült legvastagabb részén, ideális esetben 63 fokot kell mutatnia.
Egy kanál segítségével távolítsuk el a zsírosabb és a túrósabb részt a mártásról, vegyük ki a zsályát és a citromhéjat. Kóstoljuk meg a szószt, és ízlés szerint sózzuk. A szósz állagának sűrűnek kell lennie, az sem baj, ha kissé csomós tejszószt kapunk. Ha simább mártást szeretnénk, akkor szűrjük át egy finom szemű konyhai szűrőn vagy szitán, majd turmixgépben homogenizáljuk.
Köretek, melyeket melegen ajánlunk mellé:
A húst szeleteljük fel, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a besűrűsödött tejszószt. Ha szeretjük, mellé helyezhetjük a sült fokhagymát is. Szórhatunk rá friss petrezselymet is!
Fotók és recept: Hering Andris
A tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte) teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépséges és házias recept itt: