Újabb drágulást jósol az egyik húsfélének a szakértő

Sajnos egy újabb rossz hírrel tudunk szolgálni egy húsféle árát illetően.

A sertéságazatnak nem tett jót a Covid időszaka, a sertéspestis is tizedelte az állományt, a válság és az infláció elszabadulása pedig még nehezebb helyzetbe taszította a hazai termelőket – mutat rá az ágazat nehézségeire az Agrárszektor.

A szakértő szerint ennyivel drágul hamarosan a sertéshús

A Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) adatai szerint a magyarországi termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 803 forint/kilogramm volt 2023 januárjában, ami több mint 70 százalékos emelkedést jelentett a 2022-es átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára pedig majdnem 80 százalékkal volt magasabb. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 47 százalékkal, a sertéscombé 12 százalékkal nőtt ugyanekkor.

De a sertéshús árában egy további 10 százalékos áremelkedést lehet előre jósolni

– közölte Raskó György agrárközgazdász a napokban.

2023. 7. hetében a csont nélküli sertéscomb kistermelői beszerzési ára 1494 forint volt kilónként, a 8. héten már 1535 forintra rúgott, a sertéslapockáé 1424 forintról 1489 forintra, a csontos sertéskarajé 1488 forintról 1566 forintra, a csontos tarjáé 1466 forintról 1499 forintra, a sertésoldalasé 1498-ról 1525 forintra, a dagadóé pedig 1714 forintról 1747 forintra emelkedett az árinformációs rendszer szerint.

A kistermelői piacot sem kímélte a jelenlegi helyzet.

Katasztrofális a hazai sertéságazat helyzete, mind a fehér sertésé, mind a mangalicáé. 2020 november-decemberben a búza-kukorica-árpa, vagyis a takarmánynövények ára 4500 forint volt, 2021 januárjában a duplája lett, 8000-9000 Ft, most ott tartunk, hogy az árpa mázsája 13 ezer-14 ezer nettóban, a kukoricáé is, ami bruttóban, vagyis ahogy a sertéstenyésztők hozzájutnak, már 16 ezer forint

– vélekedett Kövér László, a Kövér Tanya tulajdonosa.

Ez azt jelenti, hogy a sertés előállítása először 100 százalékot, majd azóta összesen 300 százalékot nőtt, mi termelők pedig összesen 30 százalékot mertünk emelni a húsok árán tavaly, hogy legyen egyáltalán, aki megvásárolja tőlünk. Idén januárban újra emelnünk kellett minden termékünk árán, de a piaci árat még mindig nem tudjuk érvényesíteni – tette hozzá.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...