Már nem a sertéshús a magyarok nagy kedvence

Az említett húsból 2020-ban több mint 25 kilogrammot fogyasztottak fejenként a magyarok.

„A rendszerváltást követő években, valamint a piacgazdaság kialakulásával a korábbi termelői szövetkezetek megszűntek, a privatizáció révén pedig egyre több nem állami szereplő jelent meg az addig központilag irányított szektorban" – írja az Agrárszektor oldala az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése alapján.

Tarolnak a baromfifélék

A hazai piacot érintő változások miatt számos üzem bezárásra vagy felszámolásra került, illetve megnőtt a külföldi érdekeltség is a magyar húsiparban. Az 1990-es évektől aztán átformálódott a hazai vágóállat-termelés, így egyes fajták jelentősége lecsökkent, másoké pedig megnőtt.

Nem tegnap kezdődött a baromfifélék térhódítása

2000 és 2011 között 805,3 ezerről 697,4 ezer főre csökkent a hazai szarvasmarha-állomány, emiatt ez a húsfajta egyre inkább a háttérbe szorult. A baromfitermelés ugyanakkor erőteljes növekedésnek indult: 1990-2020 között 283 788 tonnával bővült a baromfifélék vágóállat-termelése. Aztán bekövetkezett a nagy változás.

Míg 1970-2000 között a leggyakrabban sertéshús került a magyar asztalokra, addig az ezredfordulótól kezdve inkább a baromfihúst választották az emberek. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban Magyarországon az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 25,2 kilogramm volt, szemben a sertéshús 19 kilogrammjával.

A fogyasztói szokások módosulásáért főként a megváltozott fogyasztói átlagárak voltak a felelősek. A sertés- és marhahús ára például fokozatos emelkedést mutatott, ám a baromfihús fogyasztói átlagára még mindig kedvezőbb a többi fajtához képest. Ezenfelül egyre többen döntenek úgy, hogy az egészséges életmód érdekében fehérhúsra cserélik a vöröshúst.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Krémes, dobostorta, Sacher: 5 cukrászda, ahol a sütemények nagyágyúi mindig...

Hosszú időn keresztül, ha tehettem, elkerültem az olyan cukrászdai klasszikusokat, mint amilyen a dobostorta, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi vagy épp francia krémes. Sosem voltam finnyás, de a szájpadlásomra tapadó, már ízében is művi krém mindig elvette a kedvem, így inkább választottam az újhullámos cukrászdák szintén újhullámos finomságait. Mióta azonban egyre több hely vállalja, hogy visszaadja ezeknek a régivágású tortáknak a becsületét, én is bátrabban térek vissza a gyerekkorom ízeihez, és nagy örömömre, eddig még nem kellett csalódnom.

Kormos Lili

További cikkek

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!