Már nem a sertéshús a magyarok nagy kedvence

Az említett húsból 2020-ban több mint 25 kilogrammot fogyasztottak fejenként a magyarok.

„A rendszerváltást követő években, valamint a piacgazdaság kialakulásával a korábbi termelői szövetkezetek megszűntek, a privatizáció révén pedig egyre több nem állami szereplő jelent meg az addig központilag irányított szektorban" – írja az Agrárszektor oldala az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése alapján.

Tarolnak a baromfifélék

A hazai piacot érintő változások miatt számos üzem bezárásra vagy felszámolásra került, illetve megnőtt a külföldi érdekeltség is a magyar húsiparban. Az 1990-es évektől aztán átformálódott a hazai vágóállat-termelés, így egyes fajták jelentősége lecsökkent, másoké pedig megnőtt.

Nem tegnap kezdődött a baromfifélék térhódítása

2000 és 2011 között 805,3 ezerről 697,4 ezer főre csökkent a hazai szarvasmarha-állomány, emiatt ez a húsfajta egyre inkább a háttérbe szorult. A baromfitermelés ugyanakkor erőteljes növekedésnek indult: 1990-2020 között 283 788 tonnával bővült a baromfifélék vágóállat-termelése. Aztán bekövetkezett a nagy változás.

Míg 1970-2000 között a leggyakrabban sertéshús került a magyar asztalokra, addig az ezredfordulótól kezdve inkább a baromfihúst választották az emberek. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban Magyarországon az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 25,2 kilogramm volt, szemben a sertéshús 19 kilogrammjával.

A fogyasztói szokások módosulásáért főként a megváltozott fogyasztói átlagárak voltak a felelősek. A sertés- és marhahús ára például fokozatos emelkedést mutatott, ám a baromfihús fogyasztói átlagára még mindig kedvezőbb a többi fajtához képest. Ezenfelül egyre többen döntenek úgy, hogy az egészséges életmód érdekében fehérhúsra cserélik a vöröshúst.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...